Valós idejű szennyezettségi térképet fejlesztett ki az EU

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 15. 11:37

Az INTAMAP elnevezésű, európai uniós forrásokból megvalósult kutatási projektnek köszönhetően mostantól valós idejű térképeken bárki nyomon követheti a lég-, talaj- és vízszennyezettség alakulását - jelentette be az Európai Bizottság Brüsszelben.

A kutatók "nyílt forráskódú szoftvert fejlesztettek ki, amellyel olyan körvonaltérképek készíthetők, amelyek a szennyezett területek pontos helyén kívül már a szennyezés keletkezési helyét és haladási irányát is feltüntetik".

 Az adatok alapján a hatóságok gyorsabban és hatékonyabban tudnak dönteni a környezetszennyezési problémára adandó megfelelő válaszlépésekről, a lakosság pedig el tudja kerülni a szennyezett területet - áll a bizottság közleményében.

 Jonathan Todd, az uniós végrehajtó testület egyik szóvivője az új szoftver előnyeinek ismertetéséhez a magyarországi vörösiszap-szennyezés ábrázolását hozta fel példaként. Mint mondta, az érintett szennyezett területet légi felvételekkel is azonosítani lehet, de a most bemutatott rendszer a vörösiszap-szennyezettség mélységét és a jelen lévő nehézfémek koncentrációját is képes követni.

 Neelie Kroes, az informatikai témákért felelős biztos úgy nyilatkozott, hogy a most ismertetett fejlesztés "jó példa arra, hogyan javíthatja a kutatás Európában az életminőséget a mindennapokban".

 "A valós idejű szennyeződéstérképekből a hatóságok nélkülözhetetlen információkra tehetnek szert a szennyezések forrásának pontos beazonosításához és a szennyezés legmegfelelőbb felszámolásához. Ugyanígy a lakosságnak is hasznos lehet, megmutatja például, mely szmogos területeket érdemes elkerülni" - hangoztatta a holland biztos.

 Ha például olajszennyeződés úszott Európa vizein, eddig is be lehetett határolni annak pontos helyét, ám mértékét vagy keletkezési forrását nem mindig. Ezen információk hiányában pedig a hatóságok nehezen tudtak időben és hatékonyan reagálni - fejtette ki a bizottság.

 A most bemutatott szoftver az egyes mérési pontok adataiból körvonaltérképet készít az interneten, és így valós időben jeleníti meg a tényleges szennyezőanyag-koncentrációt. Nyomon követhetőek az egyes mérési pontok közötti folyamatok is, ezért a felhasználók pontosabban értékelhetik a helyzetet.

 A szoftver kilenc belga, brit, görög, holland, német és osztrák kutatóintézet hároméves munkájának eredményeképpen jött létre, ezek összesen 1,8 millió eurós uniós forrásból gazdálkodhattak – jelezte még a brüsszeli bizottság.

 Az INTAMAP honlapja http://www.intamap.org/index.php.

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szolgáltatófüggetlen 5G-s tesztprojekt indul

A tesztek célja annak vizsgálata, hogyan lehet különböző környezetben – például sűrűn lakott belvárosban, vagy agrárterületen – gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni, majd ezt a jövőben, amikor az 5G-alapú alkalmazások elterjedése és az adatforgalom növekedése szükségessé teszi, nagy volumenben is környezettudatos módon széles körben megvalósítani. A tapasztalatok alapján a hálózaton később különféle okos szolgáltatások is elérhetővé válnak.

2022. május 24. 09:55

Az új Internet Pro díjcsomagban a vezetékes internet mobilinternettel egészül ki

A Vodafone frissen bevezetett Internet Pro csomagjával az alap vezetékes internetszolgáltatás mellé egy kiegészítő mobiladatot tartalmazó SIM kártyát és opcionálisan Wi-Fi hotspot eszközt is vásárolhatnak az előfizetők. A korlátlan mobil adatot az ügyfelek havonta egyszer tetszőleges időpontban aktiválhatják 72 órára a My Vodafone applikáción keresztül, így, ha esetleg valami megzavarja a vezetékes szolgáltatást, az internetelérés így akkor is folyamatos marad, ha például az utcában zajló építkezés, csatornázás, áramszünet vagy a rossz időjárás miatt elmegy az otthoni internet.

2022. május 5. 12:43

5G-s otthoni internetszolgáltatást indít a Yettel

A Yettel a vezetékes internetet kiváltani képes új technológia, az 5G eddigi egyik legígéretesebb üzleti modelljét és érdemi felhasználási lehetőségét hozta el a hazai lakossági piacra.

2022. május 3. 19:55

A Huawei a föld alá is elvitte az 5G-t az iparágak digitális igényei miatt

A Huawei több mint tízszeresére növelné a jelenlegi sávszélességet a hálózatok evolúciójának következő állomását jelentő 5.5G technológiával, ami másodpercenként 10 gigabit sebességű, bárhol elérhető hálózati kapcsolatot tesz majd lehetővé – mondta a vállalat elnöke a 19. Huawei Global Analyst Summit csúcstalálkozón. 

2022. április 29. 09:59

Kisvállalkozóknak segít a Telekom szolgáltatása

A kisvállalkozók többsége ritkán szakít időt a munkán kívül másra, mert úgy vélekedik, hogy személyes jelenléte nélkül megáll az üzlet – derül ki a Telekom kutatásából. A vállalat digitális megoldásokkal kívánja csökkenteni a vállalkozókra nehezedő terhelést, hogy jusson idejük más fontos dolgokra is, így például feltöltődésre, miközben az üzlet zavartalanul és hatékonyan megy tovább. 

2022. március 22. 09:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38