A vártnál kevésbé bővült a globális számítógéppiac

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 15. 17:41

A vártnál kevésbé bővült a harmadik negyedévben a személyi számítógépek piaca (PC); a lassulást az amerikai és nyugat-európai fogyasztók visszafogottsága és az úgynevezett táblagépek megjelenése okozta a Gartner és az International Data Corp. (IDC) szerint.

Az amerikai informatikai piackutató cégek elemzése szerint az Apple-féle iPad és számos más gyártó hasonló táblagép-újdonsága átalakította a piaci folyamatokat; az új géptípus az olcsóbb laptopoknak és netbookoknak támaszt versenyt, és megjelenésének hatására a fogyasztók jelentős része elhalasztotta a tervezett PC-vásárlást.

 Az amerikai és nyugat-európai fogyasztók a bizonytalan gazdasági helyzet miatt is óvatosabban költekeznek, az iskolakezdés miatt hagyományosan erős harmadik negyedév eredményei így elmaradtak a várakozásoktól.

 A Gratner szerint világszerte 88,3 millió PC kelt el, ami 7,6 százalékos növekedés az előző évihez képest. A cég 12,7 százalékos éves szintű növekedésre számított.

 Az IDC adatai szerint 89,7 millió PC-t adtak el a harmadik negyedévben. Ez 11 százalékos növekedés a várt 13,5 százalékos bővülés helyett. Az Egyesült Államokban csupán 3,8 százalékkal bővült a piac a várt 11 százalék helyett, és a Hewlett-Packard (HP), az Acer és a Dell is az előrejelzéseknél gyengébben teljesített.

 A Gartner szerint a globális PC-piacot továbbra is a HP vezeti 17,5 százalékos részesedéssel. Utána az Acer (13,1 százalék), a Dell (12,2 százalék), a kínai Lenovo (10,4 százalék) és az Asus (5,4 százalék) következik. A közel-keleti régióval és Afrikával együtt kezelt európai térségben (EMEA) 7,3 százalékkal 27,3 millió darabra nőtt az eladott PC-k száma a Gartner csütörtökön megjelent elemzése szerint.
 

Kulcsszavak: trend IT

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38