Lion: Új Mac szoftver letölthető alkalmazásokkal

Milkovits Gábor, 2010. október 21. 08:11

Az Apple bemutatta legújabb Mac számítógépes szoftverét, amely a „Lion” („oroszlán”) névre hallgat és többek között az iOS-éhez hasonló saját online alkalmazásbolttal is rendelkezik majd.

A Mac Lion Steve Jobs szerint 2011 nyarán érkezik majd, és úgy néz ki, átvesz néhány sikeres dolgot az iPhone és az iPad operációs rendszeréből. Ilyen lesz elsősorban az App Store internetes alkalmazásbolt, amelynek eredetije jelentősen hozzájárult az Apple mobiljainak sikeréhez. Az új Mac platformhoz már a jövő hónaptól lehet küldeni a külsős szoftvereket véleményezésre, az Apple pedig azt tervezi, hogy a szolgáltatás még a Lion kiadása előtt, azaz a Snow Leopard következő nagyobb frissítésével, vagyis 3 hónap múlva elérhető lesz. Emellett némi érintőképernyős vezérlés is integrálásra kerül majd a Lion-ban, habár Steve Jobs szerint továbbra sem ez a jövő útja. Megújul még az iLife multimédia-szoftver is, emellett pedig az iPhone-ról ismert FaceTime videótelefonos alkalmazásnak is lesz Mac verziója.

Az iPhone és az iPad mellett a Mac gépek változatlanul kulcsfontosságúak az Apple számára: habár a cég bevételeinek alig negyedét adják, Amerikában már 10 százalék fölött van a részesedésük a piacon, amivel a cég a 3. legnagyobb számítógépgyártónak számít odaát a HP és a Dell után. Kérdés, hogy az iOS rendszerű iPad-del nem éppen öngólt rúgott-e az Apple, saját MacBook laptopjainak támasztva konkurenciát, habár Peter Oppenheimer pénzügyi igazgató alaptalannak nevezte ezt a feltételezést.
 

Kulcsszavak: opsys Mac Apple

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Szerverhardver frissítés vs. váltás a legújabb platformra – melyik éri meg jobban?

Az elmúlt időszak gazdasági kihívásai az adatközponti IT-infrastruktúrákat sem kímélik. Egy korábbi felmérés adatai szerint 2020-ban még a válaszadók 42 százaléka azt vallotta, hogy két-három évente frissíti adatközponti szervereit, míg 26 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ezt minden évben megteszi. 

2023. június 1. 11:19

NIS2 és DORA: a kiberbiztonsági felzárkóztatás motorjai vagy újabb felesleges terhek?

Egyre inkább foglalkoztatja a vállalatokat az Európai Unióban, hogy hogyan fogja érinteni őket a NIS2, a felülvizsgált kibervédelmi irányelv, amely a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelv helyébe lép (NIS), illetve a Digital Operational Resilience Act (DORA), a pénzügyi szektor védelmének erősítését célzó rendelet. A NIS2 esetében a részletek még pontosításra várnak és a tagországok csak később ültetik át a nemzeti jogba az irányelveket, de az biztos, hogy az EU-n belül tevékenykedő cégeknek komoly munkát kell fektetniük abba, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak. Ha észszerűen implementálják az előírásokat a helyi jogrendbe, az jelentős előrelépést hozhat a hazai vállalatok kibervédelmi fejlettségében, ám ehhez kulcsfontosságú, hogy már most elkezdjék a felkészülést. A BlueVoyant szakértői áttekintették, hogy várakozásaik szerint mit jelentenek majd a gyakorlatban a jogszabályok.

2023. május 31. 17:00

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39