Nem lesz Apple Java a Mac OS X Lion-ban

Milkovits Gábor, 2010. október 22. 08:35

Az Apple csendben közölte, hogy nem fejleszt tovább saját Java-környezetet a következő generációs Lion Mac OS X 10.7-hez, ám azt, hogy mi lesz helyette, egyelőre nem tudni.

A döntés önmagában nem lenne túl nagy horderejű, hiszen a Microsoft például soha nem is fejlesztett Java Runtime szoftvert a Windows-hoz, megteszi ezt helyette a Sun örökébe lépett Oracle. Az Apple stratégiája azonban egy kicsit más az utóbbi időben, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a cég nemrég egyszerűen száműzte az Adobe Flash szoftverét az iPhone és az iPad készülékekről. Valami hasonlót sugall a leendő Mac App Store alkalmazásbolt kiszivárgott fejlesztői szabályzata is, eszerint ugyanis az olyan „elavult vagy választhatóan telepíthető technológiák, mint például a Java vagy a Rosetta” nem használhatók a fejlesztéseknél, ezeket az alkalmazásokat ugyanis az Apple el fogja utasítani.

A lényeg itt valószínűleg nem is az elavulton, hanem a „választhatóan telepíthetőn” van. Az Apple ugyanis a Flash-hez is azért viszonyul negatívan, mert a technológia egyaránt működik a különböző platformokon. Hivatalosan Jobs-ék szerint ez azért nem jó, mert a kompatibilitás a minőség rovására megy, de azért nyilvánvalóan van itt más is a háttérben. Az Apple ugyanis ezek után akár úgy is dönthet, hogy a külsősök által fejlesztett Mac-es Java környezetet is csak az alkalmazásbolton keresztül engedi majd forgalmazni, természetesen a 30 százalékos sáp beszedése után. A cél nyilvánvalóan az, hogy az Apple minél szorosabban kézben tarthassa a Mac és iOS platformokat, illetve a belőlük közvetlen és közvetett módon befolyó pénzeket. Valamilyen kompromisszumra azonban mindenképpen szükség lesz, hiszen rengeteg olyan vállalati szoftver fut Mac gépeken is, amely Java-alapú.
 

Kulcsszavak: Java Mac opsys Apple

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Szerverhardver frissítés vs. váltás a legújabb platformra – melyik éri meg jobban?

Az elmúlt időszak gazdasági kihívásai az adatközponti IT-infrastruktúrákat sem kímélik. Egy korábbi felmérés adatai szerint 2020-ban még a válaszadók 42 százaléka azt vallotta, hogy két-három évente frissíti adatközponti szervereit, míg 26 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ezt minden évben megteszi. 

2023. június 1. 11:19

NIS2 és DORA: a kiberbiztonsági felzárkóztatás motorjai vagy újabb felesleges terhek?

Egyre inkább foglalkoztatja a vállalatokat az Európai Unióban, hogy hogyan fogja érinteni őket a NIS2, a felülvizsgált kibervédelmi irányelv, amely a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelv helyébe lép (NIS), illetve a Digital Operational Resilience Act (DORA), a pénzügyi szektor védelmének erősítését célzó rendelet. A NIS2 esetében a részletek még pontosításra várnak és a tagországok csak később ültetik át a nemzeti jogba az irányelveket, de az biztos, hogy az EU-n belül tevékenykedő cégeknek komoly munkát kell fektetniük abba, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak. Ha észszerűen implementálják az előírásokat a helyi jogrendbe, az jelentős előrelépést hozhat a hazai vállalatok kibervédelmi fejlettségében, ám ehhez kulcsfontosságú, hogy már most elkezdjék a felkészülést. A BlueVoyant szakértői áttekintették, hogy várakozásaik szerint mit jelentenek majd a gyakorlatban a jogszabályok.

2023. május 31. 17:00

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39