Notebookokkal erősít az Apple

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 22. 09:20

Az iPhone és az iPad sikere után az Apple a világ legvékonyabb notebookjaként bemutatott MacBook Air frissítésével és új operációs rendszerrel kíván erősíteni a személyi  számítógépek piacán.

Steve Jobs, az amerikai informatikai vállalat elnök-vezérigazgatója a szokásához híven személyesen mutatta be az Apple Macintosh termékpalettáját érintő változásokat.

 A notebook és netbook átmenetének tekintett, két évvel ezelőtt bemutatott, 13 colos képátlójú MacBook Air kisebb, 11,6 colos változattal egészült ki. A mozgó alkatrészt nem tartalmazó, optikai meghajtó nélküli számítógép ára is csökkent, a 64 GB-os SSD-meghajtóval (félvezetőalapú szilárdtestmeghajtóval) szerelt változatot 999 dollárért (198 ezer forintért) kínálják az amerikai piacon.

 A szerdai bemutatón Jobs kifejtette, hogy eljön majd az idő, amikor minden notebook olyan lesz, mint a most bemutatott Air. Elemzők szerint az Apple vezére egyértelmű jelzést adott az iparágnak, amely már korábban is sok ötletet vett át az iPodok révén a digitális zenehallgatást is forradalmasító vállalattól.

 Az Apple az utóbbi gazdasági évben mintegy 22 milliárd dollár bevételre tett szert a Macintosh termékek forgalmazásából. Tavaly 13,7 millió Mac-et értékesítettek, azaz a 2005-ös eladási adatok háromszorosát érték el. Az amerikai piacon az Apple jelenleg 20,7 százalékos részesedést tudhat magáénak, tehát már minden ötödik eladott számítógépen almás logó szerepel.

 Ez a szegmens a vállalat bevételeinek csak a harmadát adja, így a az iOS mobil operációs rendszert használó kézi számítógépeinek sikere után várható volt, hogy a hagyományos termékekre szánt operációs rendszer is frissülni fog. Ennek megfelelően az Apple továbbra is kitart a nagymacskák mellett, mert a jövő tavasszal megjelenő OS 10.7-es változat az Oroszlán fantázianevet kapta. Az új operációs rendszer megjelenésénél korábban, három hónapon belül egy új Mac App Store is nyílik, amelyből az automatikus és ingyenes szoftverfrissítések mellett az iPhone-oknál megszokott alkalmazásokhoz hasonló szoftverek lesznek beszerezhetők.
 

Kulcsszavak: Mac notebook Apple

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Leadec megvásárolja a FISS Automatika Kft.-t

A Leadec, a világ vezető globális szolgáltatási szakértője 2023.05.31. napjával felvásárolta a FISS Automatika Kft.-t. A Leadec az akvizícióval tovább bővíti magyarországi jelenlétét, valamint erősíti kompetenciáit az elektrotechnika és az automatizálás területén.

2023. június 6. 17:43

Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

2023. június 6. 16:01

Fenntartható ötlet nyert a Samsung és az EdisonKids versenyén

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók mérték össze projektjeiket a közösség, a fenntarthatóság és a jövő oktatása kategóriákban. A nyolc döntős csapat közül a NUT (Napkor’s Upcycler Team) csapat elképzelése, a chipses zacskók hőálló szatyorrá alakítása bizonyult a legjobbnak. Második helyezést ért el a modulárisan építhető oktatórobot, a dobogó harmadik fokára pedig a tücsökfarm tervezői léphettek. Az első három helyezett 6 millió forint összértékben választhat Samsung eszközöket, saját maguk, felkészítőtanáruk és iskolájuk számára.

2023. június 6. 14:05

Fidelity: Nyernek az elektromos autók?

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat1.

2023. június 6. 12:41

Új nemzetközi online esemény az Eplan-tól

Milyen kihívásokkal néznek szembe a gépgyártók és a kapcsolóberendezés-gyártók napjaink globális piacain? Hogyan határozható meg a helyes irány a hatékony tervezéshez a munka korai szakaszában? A 2023. június 21-re meghirdetett Eplan L!ve 2023 rendezvény lényegre törő válaszokkal, a szoftver új verziójának legfontosabb elemeivel készül, és felvázolja, miként támogatja ügyfeleit a tervezéstől a gyártásig vezető úton lépésről-lépésre. Bevált gyakorlati példákat ismerhetünk meg a Harro Höfliger, a Kratos Industries és a Sany vállalatoktól, betekinthetünk munkafolyamataikba és tervezési módszereikbe, melyek maximális következetességet és hatékonyságot tesznek lehetővé a számukra.

2023. június 6. 11:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39