Jön a Windows 7 Family Pack, megy az XP

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 26. 17:41

A Microsoft megkezdte az egyszerre három otthoni gép új operációs rendszerrel történő ellátására alkalmas Windows 7 Family Pack forgalmazását, viszont péntektől nem lehet XP-vel új PC-t értékesíteni.

A Microsoft legutóbbi, most egy éves operációs rendszere, a Windows 7 sokkal jobban teljesít, mint elődje, a döcögős start után soha fel nem kunkorodó értékesítésekkel kűzdő Vista. Az évforduló alkalmából a kisebb, gyorsabb és jóval népszerűbb Windows 7 már hazánkban is elérhetővé vált az úgynevezett Windows 7 Family Pack formában, mely egyszerre három otthoni gép új operációs rendszerrel történő ellátását oldja meg, a dobozban a 32 bites és 64 bites verzióhoz szükséges telepítő DVD-k mellett egyetlen upgrade-licenckulcs található. A Windows 7 Family Pack ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó 49 990 Forint, ami nagyjából fele annyi, mint amibe három egyedi upgrade licenc kerül, és jelentősen olcsóbb még az itthon elterjedt OEM-licenceknél is. A készlet erejéig tartó akció vélhetően csak néhány hónapig tart, mindenesetre ásárlás előtt futtassa le a Windows 7 Frissítési tanácsadót, hogy számítógépei tudják-e futtatni a Windows 7 rendszert, illetve ismerje meg a frissítési folyamatot.

Az egyszerűbb szoftverfrissítés mellett azonban egy másik határidő is elérkezett, ez pedig a többször meghosszabbított XP előtelepítés végleges megszüntetése. A dobozos formában már nem elérhető XP-t népszerűsége és visszafogott gépigénye miatt a gyártók még a hét végéig telepíthették gépeikre. Most azonban nincs tovább, a világ jelenleg messze legnépszerűbb operációs rendszere annak ellenére tűnik el, hogy 60 százalékos piacrészesedéssel vezet a 17 százalékon álló Windows 7 és 13 százalékos Vista előtt. Tény ugyanakkor, hogy az igencsak korosodó szoftver fő támogatási időszaka már 2009 áprilisában lejárt, és másodlagos támogatási időszaka is csak 2014-ig tart. Az eredetileg szintén a héten leállítani tervezett downgrade, vagyis XP-re történő visszalépés gyártói nyomásra még lehetséges a Windows 7 első átfogó frissítőcsomagjának megjelenéséig, ami várhatóan a jövő év elején történik meg.

Kulcsszavak: Windows XP Windows 7

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Védtelenül állnak a következő online betöréssel szemben a cégek

Idén még gyakoribbá váltak az internetes támadások, ennek ellenére a vállalatok nagy része nem fordít elég figyelmet a kibervédelemre – mutat rá az EY több mint 1000 informatikai vezető bevonásával készült nemzetközi kutatása. Minden harmadik döntéshozó szerint csupán idő kérdése, hogy cégük mikor válik egy súlyos online betörés áldozatává.       

2021. szeptember 23. 14:17

Széchenyi-egyetemi spinoff vállalkozás nyert támogatást termékfejlesztésre és hasznosításra

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően üzletileg hasznosítható termék válhat a Széchenyi István Egyetem két kutatója, dr. Kovács Norbert és dr. Fülep Dávid vezetésével fejlesztés alatt lévő projektportfóliómenedzsment-szoftverből. Maga az egyetem, illetve az intézmény Menedzsment Campusa a szellemi termék létrejöttében, a pályázat előkészítésében és beadásában is fontos szerepet játszott.

2021. szeptember 20. 12:40

Ezt kell tudnod a RAM-okról, ha gamer gépet akarsz építeni

Ha gamerként a számítógép-építés mellett döntünk, elsőre ijesztőnek tűnhet a feladat. A rengeteg komponens és specifikáció miatt nem egyszerű nyomon követni, hogy pontosan mire is figyeljünk a beszerzőkörút során. A grafikus kártyákat és a processzorokat általában körültekintően választjuk ki, de ha azt szeretnénk, hogy a játékok gond nélkül betöltődjenek és fussanak, a megfelelő RAM-memória kiválasztása is hasonlóan fontos feladat. A Kingston Technology szakértői összefoglalják, hogy mivel érdemes tisztában lenni, ha RAM-vásárlásról van szó.

2021. szeptember 19. 16:43

Ki, milyen kiegészítő eszközzel szerelje fel a munkakörnyezetét?

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni és együttműködni a kollégákkal, ma már nem feltétlenül elég egy megbízható laptop. A kényelmünk és az egészségünk szempontjából is fontos, hogy munkaállomásunk megfelelő kiegészítőkkel legyen ellátva. Az ideális informatikai háttér minden munkakörben mást jelent, és ez nem csak feladatkörönként, de személyenként is változhat. A Dell Technologies szakembere megosztja a legfontosabb tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan alakíthatunk ki kényelmes, egészséges, és a munkánkat leginkább támogató környezetet.

2021. szeptember 18. 16:46

Cloud Email Security: újabb mérföldkő a fertőző e-mailek elleni harcban

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia- és felhőalapú otthoni és üzleti megoldások szállítója bejelentette új SaaS-alapú Cloud Email Security (CES) portfoliójának megjelenését.

2021. szeptember 16. 15:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46