Akár nyolcszor többet költ Amerika kutatás-fejlesztésre Európánál

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 27. 09:22

Az európai vállalatok kutatási-fejlesztési (K+F) eredményei továbbra is gyengék a kulcsfontosságú hi-tech ágazatokban. A kedden Brüsszelben közzétett eredménytáblázat szerint 2009-ben a vezető amerikai vállalatok uniós vetélytársaikhoz képest ötször annyit ruháztak be a félvezetőkkel kapcsolatos K+F-be, négyszer annyit a szoftverekkel kapcsolatos K+F-be és nyolcszor annyit a biotechnológiába.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU vezető vállalkozásainak K+F beruházásai 2009-ben 2,6 százalékkal csökkentek, ami csak fele akkora visszaesés, mint az Egyesült Államok vezető vállalatainál tapasztalt 5,1 százalékos csökkenés. Az amerikai K+F színvonal azonban a fejlett technológiák területén így is jóval magasabb az európainál.

 Globálisan 1,9 százalékkal csökkent tavaly a kutatásra-fejlesztésre fordított kiadás, és ez az átlag abból adódik, hogy a nagy mértékű amerikai és a mérsékeltebb európai visszaeséssel párhuzamosan a japán cégek fenntartották a korábbi K+F beruházási szintet, Ázsia más országaiban pedig folytatódott a korábbi években is tapasztalt erőteljes K+F-növekedés. Kínában 40, Indiában 27,3, Hongkongban 14,8, Dél-Koreában 9,1, Tajvanon pedig 3,1 százalékos volt a vezető vállalatok K+F beruházásainak növekedése.
 

Kulcsszavak: trend k+f kutatás

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kkv-kra szabott vállalatirányítási rendszert mutatott be az SAP

A GROW with SAP célzottan kis- és középvállalkozások számára kínál felhőalapú vállalatirányítási rendszert, amely gyorsaságot, kiszámíthatóságot és folyamatos innovációt tesz lehetővé. A gyorsan üzembe helyezhető GROW with SAP ügyfeleit ugyanazok a jó gyakorlatok segítik, amelyek a világ iparági vezetőit is támogatják döntéseikben.

2023. március 27. 20:06

Informatikai Innovációs Díjban részesült a MÁV-START és a MÁV Szolgáltató Központ

A 31. Magyar Innovációs Nagydíjon informatikai innovációs díjjal jutalmazták a MÁV-START-ot és a MÁV Szolgáltató Központot a START Europa nemzetközi jegyértékesítési rendszer digitális átalakításáért. Az elismerést Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója és Garamvölgyi Erzsébet, a MÁV Szolgáltató Központ stratégiai projektvezetője vette át ma az Országházban, az Innováció 2023 rendezvény keretén belül tartott átadási ünnepségen.

2023. március 27. 18:39

Nyíregyházán nyit új irodát a Work Force

Folytatja hazai terjeszkedését Észak-Kelet Magyarországon a Work Force, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó vállalat Nyíregyházán nyitja meg legújabb, kilencedik irodáját. Az új központ létrehozását indokolta, hogy a társaság már megállapodást kötött a városban működő egyik jelentős foglalkoztatóval, és további partnerségeket tervez a régióban működő cégekkel a jövőben, hogy akár több száz munkavállalóval is segítse a térség munkaerőpiaci helyzetét.

2023. március 27. 17:02

Közösségi finanszírozással segítené az iskolákat a Redmenta

Befektetésért indult a Cápák Közöttbe a digitális oktatás úttörőjeként ismert Redmenta, cápatörténelmi ajánlatot kaptak. Most a közösség erejét hívják segítségül, hogy megoldásukat minél több iskolába elvihessék országszerte. 

2023. március 27. 15:40

Az ABB közzétette első integrált jelentését

Az ABB közzétette első integrált jelentését, melyben az általa meghatározott stratégia tükrében mutatja be eddigi eredményeit, illetve azt, hogy a cég rövid, közép- és hosszú távon hogyan teremt holisztikus értéket az érdekelt felek számára. 

2023. március 27. 14:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08