Racionalizálni kell a kormányzati informatikai fejlesztéseket

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 27. 09:31

Biztonságos, átjárható megoldásokra épülő e-közigazgatás létrehozása a kormányzat célja, de ehhez nagymértékű racionalizáció szükséges az állami informatikai fejlesztésekben - mondta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium informatikáért felelős helyettes államtitkára kedden Siófokon, az Internet Hungary szakmai konferencián.

Hosszú távú informatikai tervezésben érdekelt a minisztérium - jelentette ki az előadó, hangsúlyozva, hogy ehhez egységes informatikai szabályozás is szükséges.

 A helyettes-államtitkár szerint számos hátrányos informatikai szerződés született az elmúlt kormányzati időszakban. A legnagyobb probléma, hogy az állami pénzen fejlesztett forráskód gyakorlatilag használhatatlan, mert azt másik fejlesztő részére nem lehet továbbadni; az államnak csak használati joga van az adott informatikai termékre. Ennek értelmében a készülő digitális vagyontörvény elsődleges célja rendezni az adatbázisok tulajdonjogi helyzetét.

 A közbeszerzéseket illetően a nagy megrendelésekhez fűződő árkedvezmények egyáltalán nem érvényesültek az utóbbi időszakban. Még folyik a szerződések ár-érték arányosságának vizsgálata – mondta a szakértő. Hangsúlyozta: a nem értékarányos szerződéseket felmondják vagy újratárgyalják. Hozzátette: egyes esetekben "büntetőjogi felelősség megállapítása zajlik".

 A kormányzati informatikai fejlesztések évente 100-110 milliárd forintból valósulnak meg, ám a piac és az ügyfelek visszajelzéseiből az szűrhető le, hogy az elektronikus közigazgatási szolgáltatások javulása mégsem érzékelhető - emelte ki a helyettes államtitkár. A teljes, a hálózati kommunikációs és alkalmazás-fejlesztési tevékenységet érintő konszolidációs program három évet ölel fel - tette hozzá.

 A Microsofttal, az Oracle-lel, a Magyar Telekommal létrejött egyedi szerződéseken alapuló szolgáltatásokat illetően a helyettes államtitkár elmondta: az üzleti partnerek egyetértésével jelenleg szolgáltatás-összevonást hajtanak végre. Ebben a méretgazdaságosság játszik fő szerepet - mondta.

 Megfogalmazása szerint a kormányzat célja az e-közigazgatás terén egy egységesen működő, több millió felhasználó által használt rendszer kialakítása összevont törzsadatkezeléssel.
 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Pénzváltó helyett fintech appokkal spórolnak a magyarok a nyaralás során

Rengeteg pénzt spórolhattak meg a külföldi nyaralás során azok, akik a magyar bankkártyájuk helyett valamelyik fintech cég bankkártyájával fizettek inkább.

2023. szeptember 25. 17:20

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Az informatika az életünk alapvető eszköze, amely a mindennapjainkban és az üzleti világban is meghatározó szerepet játszik. Ennek tudatában azt gondolhatnánk, hogy az IT menedzsment jelenleg minden vállalkozás életében az egyik legfontosabb prioritás. Ennek ellenére a legtöbb hazai cégvezető még 2023-ban is figyelmen kívül hagyja azt, hogy cége milyen informatikai megoldásokat használ. 

2023. szeptember 25. 15:51

Egyesültek a hazai e-sport szervezetei a HUNESZ tisztújító közgyűlésén

Beolvadt a Magyar E-sport Szövetségbe (HUNESZ) a korábbi Nemzeti Gaming és Esport Sportági Szövetség (NGES), így egyesültek a hazai e-sport szervezetei. A HUNESZ 2023. szeptember 23-án megtartott tisztújító közgyűlésén az elnökségi tagok mellett egyúttal az új elnököt is megválasztották Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója személyében, a korábbi alapító elnök, Biró Balázs György főtitkárként viszi tovább a Szövetség szakmai vezetését.

2023. szeptember 25. 12:55

Az IoT az alapokkal kezdődik

Számos, egymást kiegészítő technológia fejlődésének köszönhetően az Internet of Things (IoT) egyre gyorsuló növekedési pályán halad. Az 5G megjelenése zökkenőmentesebb végfelhasználói élményt biztosít a nagyobb számú összekapcsolt eszköz számára, a blockchain megkönnyíti az IoT-eszközök nyomon követését, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás pedig könnyebben hozzáférhetővé és alkalmazhatóvá vált, ami az eszközfunkciók szélesebb körét teszi lehetővé az összekapcsolt ökoszisztémában.

2023. szeptember 25. 09:56

Itt a Microsoft MI-alapú virtuális asszisztense

Épp most lépünk be a mesterséges intelligencia által meghatározott korszakba – egy olyan új világba, amelyben alapvetően változik meg a technológiához való viszonyunk, és az is, hogy milyen előnyöket kínál számunkra a technológia. 

2023. szeptember 24. 15:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59