Határokon átívelő nyílt forráskódú együttműködés a Novell által támogatott openSUSE konferencián

forrás Prim Online, 2010. október 30. 09:23

A Novell fő támogatásával rendezték meg Nürnbergben az openSUSE konferenciát, ahol a nyílt forráskódú közösség egyik legfontosabb kérdésére keresték a megoldást: hogyan lehet a fejlesztő csoportok együttműködését összehangolni a határokon át? Az openSUSE konferencia további kiemelt témái: az openSUSE Build Service fejlesztői keretrendszer újdonságai, a Bretzn projekt bejelentése, a LibreOffice eredményeinek és az openSUSE KKV-knak szánt Invis Serverének bemutatása, valamint az oktatás segítése.

A Novell főszponzorként támogatta a második alkalommal megrendezett openSUSE konferenciát, amelyet idén is a németországi Nürnbergben tartottak, olyan neves személyiségek részvételével, mint Cornelius Schumacher a KDE e.V elnöke, Vincent Untz, a GNOME korábbi elnöke és Jos Poortvliet, az openSUSE Community menedzsere. A nyílt forráskódú szoftverek iránti közös elkötelezettség számos további Linux disztribúció képviselőjét is a helyszínre vonzotta, például a Fedora, a Debian, a Mandriva/Mageia, a Slackware, és a Skolelinux disztribúciókból. A konferencián számos aktuális fejlesztési projektről, eredményeikről és jövőbeli alakulásukról esett szó: többek között az openSUSE Build Service fejlesztői keretrendszer újdonságairól, a Nokiával és Intellel közösen kialakított, Appstore integrációt biztosító Bretzn projekt bejelentéséről, az első héten 80.000 letöltést elérő LibreOffice projekt eredményeinek és az openSUSE KKV-knak szánt Invis Serverének bemutatásáról. Az évente megrendezésre kerülő rendezvényre idén már 30%-kal többen, összesen 290-en látogattak el, a konferencia mottóját az openSUSE disztribúció határokon átívelő együttműködési kereteinek kialakítása adta. Az openSUSE közösség jelenleg egy független alapítvány létrehozásán is fáradozik, amellyel még önállóbbá válhatna a közösség. A Novell üdvözli a kezdeményezést, és a közösség továbbra is számít a Novell támogatására.

„Az openSUSE felhasználói közösségek erősnek mondhatók, így segíteni kell őket kibontakoztatni. Sokkal szabadabb az openSUSE közösségben dolgozni, mint például a Fedora vagy az Ubuntu projektben, mivel a Novell nem igazán szól bele az openSUSE belső ügyeibe. Egyedülállónak tekinthető, hogy nincsenek kőbe vésett folyamatok, szabályok és szerencsére a Novell sem korlátoz semmiben. Ebben fantasztikus partner!” – mondta Jos Poortvliet, az openSUSE Community menedzsere, akinek elsődleges feladata, hogy összefogja a már létező fejlesztői csoportokat és közös együttműködési kereteket alakítson ki, illetve biztosítsa az újabb közreműködők számára a projektbe való könnyebb bekapcsolódást. „Egy teljesen nyílt projekt, mint amilyen az openSUSE, hosszútávú befektetés. Maga a keretrendszer, az openSUSE Build Service is nyílt forráskódú, bárki használhatja. A kipróbáláshoz egyszerűen le lehet tölteni a SUSE Studio-ról egy telepítőt, és 10 perc alatt a felhasználónak már saját Build Service-e lehet. Ha valaki részt kíván venni a projektben, nem kell mást tennie, mint az openSUSE Build Service-en keresztül eljuttatnia a hozzájárulásait a kódhoz, ami lehet bármilyen apró vagy strukturális módosítás. Nem kell ehhez tagnak lenni, vagy aláírni bármilyen papírt, vagy lemondó nyilatkozatot, mert nincsenek korlátok, sem szabályok. Egyszerűen nyílt a rendszer, ezért jó alternatíva az openSUSE” – tette hozzá Poortvliet.

Az openSUSE Build Service (OBS) -ről
Az OBS Generator kódnévre keresztelt megoldás a nyílt forráskódok kezelését végző innovatív keretrendszer, amelynek segítségével a fejlesztők alkalmazásokat, ún. csomagokat készíthetnek különböző architektúrákra és más Linux alapú disztribúciókra. A nyílt forráskódú megoldások fejlesztő-közösségei az openSUSE Build Service által biztosított infrastruktúrával gyorsabban és könnyebben állíthatják elő különböző platformokra a testreszabott programjaikat. A legújabb verzió fejlesztésében a közösség tagjai mellett a nyílt forráskódot fejlesztő alapítványok (például a The Linux Foundation) is részt vettek. A most elkészült 2.1-es verzió jelentősen megkönnyíti a fejlesztők munkáját, mivel a továbbfejlesztett webes felhasználói felületen keresztül, és az online kódmenedzsment-rendszerrel történő integrációval egyszerűen követhető, hogy a disztribúció készítése során ki mit módosított és milyen megjegyzéseket fűzött egy-egy kódrészlethez. 

A Bretzn projektről   
A Bretzn projekt keretében Frank Karlitsched, a KDE e.V igazgatóság tagja által vezetett fejlesztői csapat a Nokia-val, az Intel-lel és az openSUSE-vel azon dolgoznak, hogyan lehet az Appstore technológiát integrálni a szabad-felhasználású szoftverekbe. Az Appstore technológia lényegében automatizálja az egész csomagkészítési és publikálási folyamatot, így a fejlesztők a számukra legérdekesebb feladatra tudnak koncentrálni: a kódolásra.
 
A LibreOfficeról
A LibreOffice nyílt forráskódú irodai programcsomag 2010. szeptember 28-án került bejelentésre, népszerűségét jól mutatja, hogy az első héten már mintegy 80.000-en töltötték le.  A Document Foundation szervezetet kifejezetten azzal a céllal alapították az OpenOffice.org közösség tagjai, hogy egy valóban nyílt szemléletű projektbe tereljék a népszerű irodai programcsomag további fejlesztését. Az új projekt nyíltságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy már most integrálásra került számos olyan javítás és fejlesztés, mint például Vajna Miklós – a Google Summer of Code keretében készített és az openSUSE konferencián bemutatott – RTF Exportere.

Az openSUSE Invis projektről
Az Invis Server projekt egy SUSE Linux alapú, kis- és középvállalkozásoknak ajánlott szerver megoldás, amely a nyomtatást, az e-mail-t, a web- és fájlszervert, az adatbázis- és csoportmunkát a hálózaton vagy a weben keresztül telepíti. A konferencia résztvevői eldöntötték, hogy elindítják az openSUSE Invis projektet, amelyet az openSUSE Buildservice keretrendszerben fognak használni.

Az openSUSE oktatási csomagról
Az openSUSE Edu-L.i.f.e, az openSUSE disztribúcióra épülő oktatási szoftvercsomag feladata, hogy az otthoni és az iskolai környezetben a diákok, az oktatók, a szülők és a szoftverfejlesztők részére megkönnyítse az oktatási feladatokat. Több mint 30 tanár és fejlesztő egyeztetett többek között az X2go és a vékonykliens megoldásokról, az openSUSE alapú oktatási disztribúciókról, a Linux alapú windowsos Client Management rendszerekről és a KIOSK eszközökről. Az oktatási szekció a 2010-es openSUSE konferencia egyik legsikeresebb workshopja volt.

Az openSUSE projektről
Az openSUSE a Novell által támogatott közösségi projekt. A SUSE projekt a maga 18 évével az egyik legrégebbi gyökerekkel rendelkező Linux disztribúció, utána következik a Debian 17, a RedHat 16 évvel. Néhány évvel ezelőtt indult el az a folyamat, hogy a SUSE projekt valóban nyílttá vált a fejlesztők számára. Ez nagy szabadságot a projektben részt vevő fejlesztőknek, mivel szabadon szárnyalhat kreativitásuk, közösen döntik el mi és hogyan kerüljön bele a disztribúcióba. A nyitottság előnye, ami a disztribúciók között szinte egyedülálló, hogy a projektet támogató Novell semmilyen kontrollt nem gyakorol a projekt fölött.

Az openSUSE projektben több kis csoport dolgozik, akik egy-egy alkalmazással foglalkoznak. Ilyen alkalmazások például a KDE, a GNOME és az LXDE grafikus környezet, illetve a Smeegol, az openSUSE mobil operációs rendszerekre optimalizált változata, amely netbookokon és okostelefonokon is futtatható.
 

Kulcsszavak: nyílt forráskód Novell

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Agresszív zsarolóvírus-taktikákról és tömeges jelszó-feltörő támadásokról számol be az ESET új vírusriportja

A kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló vírusriportját, amely összefoglalja észlelőrendszereinek legfontosabb statisztikáit és kutatási eredményeit. Az ESET legújabb vírusriportja több aggasztó tendenciát is kiemel, köztük az egyre agresszívabb zsarolóvírus-taktikákat, az egyre intenzívebb brute-force támadásokat, valamint a gyakori, megtévesztő adathalász-kampányokat, melyek az otthonról dolgozókat célozzák.

2021. október 14. 12:27

Modern támogatások és biztonsági megoldások a Dell Technologiestól

A Dell Technologies bejelentette új támogatását és biztonsági megoldásait, amelyek elősegítik, hogy az informatikai vezetők modern, intelligens és biztonságos felhasználói élményt nyújthassanak az alkalmazottaknak. A ProSupport Suite for PCs új funkciói a mesterséges intelligenciára és a folyamatos rendelkezésre állásra épülnek, így az informatikai támogatás leegyszerűsödik és testre szabhatóbb lesz. Az új biztonsági megoldások az üzleti számítógépeket új biztonsági ellenőrzési funkciókkal bővítik, és kiegészítő védelmi megoldásokat biztosítanak az operációs rendszer alatti szinteken.

2021. október 13. 18:26

Népszerű a szálláshelyek okmányolvasásához kifejlesztett furfangos magyar szoftver

Nincs több haladék - szeptember elsejétől minden magyarországi szálláshelyre érvényes az új adatszolgáltatási kötelezettség. A kormányrendelet újabb kihívásokat és költségeket jelent a pandémia miatt nehéz helyzetbe került turizmus vállalkozásai számára. A problémára a GoodID készített költséghatékony és szakszerű megoldást, így eszközberuházás helyett egy meglévő okostelefon is megteszi. 

2021. október 9. 16:13

Fejlettebb kiberbiztonsági védelmet biztosít a Nebula Felhő Hálózati Megoldáshoz a Zyxel

A Zyxel Networks bejelentette, hogy csúcskategóriás, fejlett fenyegetésvédelmi (ATP) tűzfalainak sorozata is támogatja mostantól a központosított felhőalapú kezelést, további, a kis- és középvállalkozásokat és menedzselt szolgáltatókat támogató funkciófrissítésekkel a Nebulán keresztül, hiszen mára a hibrid munkavégzés alaphelyzetté vált.

2021. október 9. 13:49

A Kingston Technology DDR5 memóriáját validálták elsőként az Intel platformra

A Kingston Technology Europe Co LLP bejelentette, hogy bevezetés előtt álló DDR5 UDIMM-memóriáit validálták az Intel platformra. Ez az első és legfontosabb mérföldkő a Kingston DDR5 memóriamegoldásai és a DDR5-öt alkalmazó Intel platformok közötti kompatibilitás igazolásának folyamatában.

2021. október 8. 17:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20