22 millió eurót ad az EU a Symbian-nak

Milkovits Gábor, 2010. november 3. 07:46

Az Európai Unió 22 millió euróval támogatja a Symbian operációs rendszerhez kapcsolódó fejlesztéseket, legalábbis ez áll az alapítvány blogjában, de a tervekről egyelőre nem sok konkrétum ismert.

A blogbejegyzésben egyelőre annyi olvasható, hogy 24 meg nem nevezett európai társaság – köztük mobilgyártók, elektronikai cégek és mobilszolgáltatók – egy konzorciumot hozott létre „SYMBEOSE - Symbian - the Embedded Operating System for Europe” („Symbian – Európa Beágyazott Operációs Rendszere”) elnevezéssel. A konzorcium 11 millió eurót fordít a közeljövőben arra, hogy „következő generációs technológiákat fejlesszenek a Symbian platformra”. A másik 11 milliót közvetlenül az Európai Bizottság adja majd.

A Symbian ilyen közvetlen Uniós támogatása, ha nem is példátlan, mindenesetre kissé meglepő az előzmények fényében. Az operációs rendszer ugyanis, bár az okostelefonos kategóriában enyhén szólva elvesztette a talajt az iPhone-nal és az Android-dal szemben, a közép- és alsó kategóriás mobiloknak köszönhetően még mindig piacvezető világszerte. A Nokia még 2008-ban vásárolta ki a többieket és tette nyílt forráskódú alapítvánnyá a Symbian-t, az új operációs rendszer és az azt használó mobilok azonban csak idén év vége felé jelentek, illetve jelennek meg. Most úgy tűnik, hogy az utóbbi idők tanulságait levonva a Nokia inkább a MeeGo platform révén szeretne harcba szállni az Android-dal és az iOS-szel, a Symbian pedig megmaradna a középkategóriás készülékek szoftverének. Ezzel együtt, alapítvány ide vagy oda, a Symbian mára a Nokia házi szoftverévé vált, ami miatt az EU-támogatás legalábbis furcsa ötletnek tűnik. Még akkor is, ha a Nokia ugyebár európai cég, míg az Apple vagy a Google nem azok.
 

Kulcsszavak: Symbian mobilszolg Nokia EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59