Szigorúbb adatvédelmi szabályok az EU-ban

Milkovits Gábor, 2010. november 5. 18:54

Az Európai Unió olyan szigorúbb internetes adatvédelmi szabályok bevezetésére készül, amelyek értelmében az olyan nagy tartalomszolgáltatók, mint például a Google vagy a Facebook, kénytelenek lennének automatikusan törölni a felhasználók inaktív személyes adatait.

A Viviane Reding igazságügyi, alapjogi és állampolgársági biztos, EB-alelnök által ismertetett tervezet két fő pilléren nyugszik. Az egyik az, hogy az internetes tartalomszolgáltatóknak kötelező lesz törölni azoknak a személyes adatait, akik leiratkoznak egy-egy szolgáltatásról, illetve ugyanígy adott időn belül törölniük kell az egyes átmeneti online tevékenységekhez, például keresésekhez kapcsolódó személyes információkat is. Emellett minden esetben kötelező lesz egy külön kis ablakban rákérdezni arra, hogy a felhasználó hajlandó-e személyes adatait kiadni egy adott internetes szolgáltatás igénybevételéhez. A szigorúbb szabályozásra azért van szükség, mert egyes cégekkel, például a Facebook-kal és a Google-al kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a felhasználók hozzájárulása nélkül gyűjtenek róluk tömegesen információt, anélkül, hogy ennek célja világos lenne.

Egyelőre nem tudni, mit szólnak majd az új szabályokhoz az internetes cégek. A dolog legkényesebb pontja az úgynevezett célzott reklámok köre, ezeket ugyanis az online felhasználói szokások alapján juttatják el a célszemélyekhez. Az ilyen hirdetések elvben hatékonyabbak, így több pénzt is hoznak a reklámértékesítőknek, csak éppen a hozzájuk szükséges adatgyűjtés ütközhet ezután akadályokba az EU-ban. Az új stratégia 15 év óta az első komolyabb kísérlet az adatvédelmi szabályozás megújítására az Európai Unióban, és igyekszik igazodni az új kor követelményeihez.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagyon megugrott a szakmunkára jelentkezők száma

Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és - keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra. 

2020. január 18. 14:07

A Microsoft 2030-ra karbon-negatívvá válik

Ambiciózus célt jelentett be a Microsoft, amelynek értelmében előbb csökkentik majd teljesen eltüntetik ökológiai lábnyomukat. Így 2030-ra a Microsoft karbon-negatív lesz, és 2050-re annyi szén-dioxidot fog eltávolítani a környezetből, mint amennyit az 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy közvetve az elektromos fogyasztása által kibocsátott. A vállalat redmondi központjában Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, Brad Smith elnök, Amy Hood, pénzügyi igazgató, és Lucas Joppa, környezetvédelmi igazgató együtt jelentették be a vállalat új céljait és azt a részletes tervet, ami a vállalatot karbon-negatívvá fogja tenni.

2020. január 18. 10:05

Január 31-ig jelentkezhetnek az informatikushiánnyal küzdő cégek

2020 szeptemberében megkezdik céges gyakorlati évüket azok az informatikus hallgatók, akik elsőként szerezhetik meg diplomájukat a BME új, 6 szemeszteres alapképzésén. A szakot a bő tízezres informatikushiány hívta életre két évvel ezelőtt, a végzős diákokra pedig már most kiemelkedő érdeklődés mutatkozik. Az informatikushiányban szenvedő, vagy éppen utánpótlást kereső cégek 2020 január végéig jelezhetik foglalkoztatási szándékukat.

2020. január 17. 15:37

50 millió eurós kockázati hitel eszközt kap a Bolt

Az Európai Befektetési Bank (EBB) megállapodást írt alá az észt Bolt utazásszervező alkalmazás fejlesztőjével 50 millió euró értékű kockázati hiteleszköz (úgynevezett “venture debt facility”) rendelkezésre bocsátásáról. A finanszírozási megállapodás az Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatásával jött létre az Európai Beruházási Terv részeként.

2020. január 17. 13:42

Itt az összekapcsolt jövő: ez várható idén az IoT-eszközök terén

Már minden és mindenki csatlakozik az internethez a babamonitortól kezdve az autókon át az ipari berendezésekig. Mi jöhet még ezután? A SUSE szakértői azt látják jósgömbükben, hogy egyre okosabbá válnak a peremen található eszközök, és új lehetőségeket teremt az 5G, de mindezt akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha egységesítjük a rendszereket. 

2020. január 17. 10:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás