Robbanásszerűen nő a mobil adatforgalom

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 13. 07:46

A Nokia Siemens Networks előrejelzése szerint 10 ezer százalékkal nő világszinten 2015-re az okostelefonok és a hordozható számítógépek által generált adatforgalom a mostanihoz képest - mondta Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks Kft. ügyvezető igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A 2015-re megvalósuló éves szintű 23 exabyte forgalom egyenlő lesz azzal, mintha a Föld minden lakosa minden nap letöltene egy átlagos könyvet elektronikus úton. Hozzátette, az adatforgalom kiegyenlítődik 2015-re, s a hordozható számítógépek és az okostelefonok egyformán részesülnek belőle. Most még más a helyzet, mert az utóbbiak csak a töredékét, néhány százalékát adják a forgalomnak.

 A mobil kommunikáció jövőjét a folyamatos hálózati kapcsolatot igénylő alkalmazások határozzák meg, mint például a zenei letöltések, a navigáció, a levelezés és a közösségi megosztások.

 Az eseményen bemutatott ábrák szerint Magyarországon napjainkban 6,2 millióan interneteznek, míg a Facebookot 1,8-2 millióan használják. A mobilosok száma 11,8 millió, akiknek tábora 2015-re 13 millióra bővül. A Nokia Siemens szerint ma 1,7 millió okostelefont használnak a magyar piacon, míg 2015-ben már minden második készülék ilyen lesz. Gyorsan nő a magyar adatforgalom is, 2015-ig éves szinten 54-58 százalékkal.

 Ésik Rórbert elmondta, világszinten már tavaly elérte a mobil szélessávú előfizetések száma a 600 milliót, s ezzel a mobil internetezők száma meghaladta a vezetékes előfizetőkét. Az okos készülékek piaca tovább erősödött, 2009 végén közel 400 millió okostelefon-felhasználót regisztráltak világszerte.

 Ezzel együtt egyre népszerűbbek azok a szolgáltatások, amelyek folyamatosan ellenőrzik a felhasználó e-mail fiókját, helyzetét, valamint státusát. A trend jól látható: az 500 millió aktív Facebook felhasználó közül mára már több mint 150 millióan mobil készüléken keresztül is használják a közösségi oldalt, és ezek a mobil-felhasználók kétszer olyan aktívak, mint társaik.

 Az elemzések szerint világszerte négyszer több felhasználó internetezik mobiltelefonról, mint laptopról, ami tovább nehezíti a hálózatüzemeltetők helyzetét, hiszen az okostelefonok jelforgalma akár 15-ször nagyobb, mint a laptopoké. Egy YouTube videó letöltése okostelefonon keresztül például akkora hálózati kapacitást igényel, mint 500.000 darab SMS egyidejű továbbítása. A folyamatos hálózati kapcsolatot igénylő alkalmazások, például az azonnali üzenetküldés, illetve a helymeghatározáshoz kötött szolgáltatások miatt a készülékek akár minden 15 másodpercben újra kapcsolódhatnak a hálózatra.

 A növekvő adatforgalomnak vannak hálózati hatásai is. A hálózattal való folyamatos jelforgalom ugyanis rontja a felhasználói élményt. Sőt, ez a folyamat feleslegesen foglalja le a szolgáltatók kapacitását, aminek következtében hálózati túlterheltség alakulhat ki, ami az okostelefon felhasználók számára gyengébb minőségű szolgáltatást eredményez.

 A Nokia Siemens erre a problémára is talált megoldást: kifejlesztett egy olyan, a mobilhálózatokba beépített technológiát, ami kiküszöböli a felesleges jelforgalmat, és növeli az okostelefonok akkumulátorainak üzemidejét.

 Egy régebbi definíció szerint okostelefon az, amiben van böngésző, míg egy újabb szerint az okostelefonokban szabványosított interfésszel rendelkező beépített operációs rendszer található, amely harmadik fél programjait is tudja futtatni.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új csúcskategóriás okoseszközöket mutat be a Huawei Európában

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 16:33

Minőségi mobilra vágyik a magyar, kedvezményes áron

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó érték-arányú telefonokat részesíti előnyben, és kifejezetten keresik az akciókat. Most induló promóciójában a szolgáltató 0 forintért hazavihető HONOR X7a készülékkel támogatja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással.

2023. március 23. 13:59

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Minden, amit érdemes tudni a HONOR Magic5 széria kijelzőtechnológiájáról

A fejlett kijelzőtechnológiák terén végzett, átfogó kutatás és fejlesztés (K+F) figyelemre méltó eredménye a HONOR Magic5 sorozat, amely a Magic5 Lite és a Magic5 Pro készülékeket foglalja magába. Az innováció és a csúcstechnológia iránti rendíthetetlen elkötelezettségével a HONOR a Magic5 sorozatával ismét új mércét állított fel a mobiltelefonok kijelzőjének iparágában.

2023. március 21. 18:38

Nézz élőben Forma-1-et a Direct Now app-ban!

Sportosan indul a tavasz a Direct One-nál: igazi újdonsággal lepi meg előfizetőit a streaming- és tartalomszolgáltató. A március elején indult sporthub mindent összegyűjt egy helyre, amire egy sportrajongónak szüksége van. Így nemcsak a közelgő mérkőzések és futamok időpontjáról értesülhetünk, és a csapatok és játékosok fontos háttérinformációihoz férhetünk hozzá, de az NB1-es és Premier League meccsek, valamint a Forma-1-es futamok élő közvetítéseit is nézhetjük – mindezt egyetlen gombnyomással. 

2023. március 21. 12:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48