A GVH engedélyezte, hogy GTS CE megvegye az Interware-t

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 10. 14:44

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem emelt kifogást az ellen, hogy a GTS Central European Holding B.V. (GTS CE) megvásárolta az IW Investor Group Zrt-től az Interware Internet Szolgáltató Zrt. (Interware) részvényeinek 100 százalékát, teljes irányítást szerezve a felett.

A GVH keddi közleménye szerint A GTS CE a közép-európai régióban aktív távközlési vállalat, integrált telekommunikációs szolgáltatásokat kínál, jellemzően alternatív szolgáltatóként. A GTS CE csoporton belül a magyar piacon aktív GTS-Datanet Távközlési Kft. (GTS) távközlési tevékenységet folytat: nagy és kiskereskedelmi hang-, adat- és internet-szolgáltatásokat nyújt, az Internet- és hang- szolgáltatások kivételével elsősorban üzleti ügyfeleknek, és emellett jelen van az adatközponti szolgáltatások piacán is. A Vienna Ingatlankezelő Kft. kizárólag a GTS számára történő ingatlan-bérbeadással foglalkozik, ám ezen társaság tevékenységét az összefonódás nem érinti.

 Az Interware Internet Szolgáltató Zrt. a hazai távközlési szolgáltatási (internet, béreltvonali, és hangszolgáltatási) piacokon és az adatközponti szolgáltatások piacán aktív.

 A GVH álláspontja szerint a távközlési szolgáltatási képességet nagymértékben meghatározza, hogy az egyes szolgáltatók milyen saját hálózattal rendelkeznek. A GTS és az Interware alapvetően alternatív piaci szereplőnek minősülnek, amelyek szolgáltatásaikat jelentős részben az inkumbens távközlési szolgáltatók hálózatához való hozzáférésre építve nyújtják (pl. szélessávú internet- és hangszolgáltatások). Ennek megfelelően az inkumbens távközlési szolgáltatókhoz és a saját előfizetőket elérő és gerinchálózattal rendelkező más szolgáltatókhoz (pl. mobilszolgáltatók és a nagyobb kábelszolgáltatók) képest kis piaci szereplőnek minősülnek.

 A GVH szerint ami az informatikai piac részének tekinthető adatközponti szolgáltatási piacot illeti, azon mind a GTS, mind az Interware jelen vannak. Mivel a folyamatosan bővülő piacon a fogyasztók igényeit - elsősorban kapacitás tekintetében – leginkább a közepes és nagyobb szereplők tudják kiszolgálni, e szolgáltatókra a folyamatos kapacitásbővítés jellemző. Az összefonódás elsődleges célja is az e piacon való jelenlét erősítése volt, kihasználva a méretgazdaságosságból származó előnyöket.

 Miután a felek együttes részesedése a távközlési és az adatközponti szolgáltatási piacok egyikén sem éri el a 20 százalékot, az összefonódással járó káros versenyhatásokat a GVH nem azonosított, így a tranzakciót engedélyezte.
 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Top 10 trend 2023-ban a bankszektorban

A már jól ismert folyamatok és a legújabb innovációk együttesen alakítják át a bankok működését. Az elmúlt 17 év alacsony kamatlábai megdöntötték az iparág alapvető egyenletét – miszerint a betétek mozgatják a hitelezést. Ebben az időszakban a pénz nagyon keveset ért a bankok számára – gyakorlatilag ingyen volt –, így elsősorban olyan termékekre fókuszáltak, amelyek továbbra is díjbevételt termeltek. Ezzel egyidejűleg megjelentek a fintech innovátorok is, akik a pénzügyi megtérülés helyett a volumenre koncentráltak. 

2023. február 3. 18:42

Nehéz felmérni a vállalatok zöld törekvéseinek valós értékét

A piaci szereplők számára egyre fontosabbá válik, hogy elérjék a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény szerint 2050-re kitűzött nettó nulla kibocsátást. Ennek megfelelően a vállalatok mind gyakrabban kommunikálnak a szénsemlegesség eléréséhez kapcsolódó terveikről, vállalásaikat viszont gyakran kevés releváns adat birtokában teszik. A zéró kibocsátással kapcsolatos költéseik mértékét nehezen látják át, a cél eléréséhez szükséges beruházásokra pedig a legtöbb cégnek közel sincs elegendő erőforrása. A bizonytalan gazdasági környezet és az emiatt gyakoribbá váló rövid távú döntések pedig további akadályokat jelentenek a vállalatoknak a hosszú távú eredmény elérésében – derül ki a Baker McKenzie friss, 1000 vezető bevonásával készült nemzetközi felméréséből.

2023. február 3. 15:33

Megérkezett az első Apple Premium Partner üzlet Magyarországra

Az iSTYLE első Apple Premium Partner üzlete várja vásárlóit a budapesti Árkád bevásárlóközpontban. A közép-kelet-európai régió második Apple Premium Partner márkaboltja az ikonikus Apple Store vásárlási élményét hozza el, és az ügyfélkiszolgálás teljesen új szintjét képviseli. Az új koncepció alapján megújult üzlet a korábbinál nagyobb területen és számos újdonsággal várja az Apple rajongókat.

2023. február 3. 14:06

Magyar startupok jelentkezését is várja Bécs

A Bécsi Gazdasági Ügynökség idén is meghirdette Vienna Startup Package nevű programját, amelynek keretében a kiválasztott startupok egy hónapon át ingyen ismerkedhetnek az osztrák főváros startup ökoszisztémájával, kapcsolatokat építhetnek és üzleti tanácsadáson vehetnek részt. 

2023. február 3. 09:57

A Chameleon Smart Home a BÉT Xtend piac új belépője

2023-ban első alkalommal szólalt meg a Budapesti Értéktőzsde ikonikus csengője – a BÉT a mai napon az okosotthon-rendszerek fejlesztésével foglalkozó, a tavalyi évben Európában és Kanadában is terjeszkedő Chameleon Smart Home Nyrt.-t köszöntötte középvállalati platformján, a BÉT Xtenden. A Chameleon a sikeres tőzsdei bevezetés érdekében a BÉT középvállalati szolgáltatás-palettájának részét képező, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Programhoz is csatlakozott 2022 első felében. Az év második belépését jelző csengetés egyúttal előrejelzi, hogy az Xtend piac tavaly látott, dinamikus növekedése 2023-ban hasonló ütemben folytatódhat.

2023. február 2. 18:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46