Gyenge a magyar cégek információvédelme

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 11. 09:35

A magyarországi vállalatok még ma sem védik megfelelően az adataikat, ami azért is meglepő, mert már minden ötödik cég áldozatául esett külső, hacker vagy belső, munkatársi visszaélésnek - közölte a BDO Magyarország szerdán az MTI-vel.

A főként pénzügyi és adó-, illetve egyéb gazdasági tanácsadással és információtechnológiai szolgáltatásokkal foglalkozó társaság közleménye szerint a hivatalos becslések már évekkel ezelőtt is 10 milliárd forintra tették a magyar cégek informatikai adatlopásokból eredő kárát.

A közlemény idézi Török Szilárdot, a BDO Magyarország IT-megoldások üzletágának partner ügyvezetőjét, aki szerint a valóság vélhetően az amúgy igen szűk körű statisztikáknál is szomorúbb, hiszen egy vállalat rendszerint inkább eltitkolja, ha informatikai rendszerét támadás éri. Kifejtette, a gyakorlati tapasztalatok alapján két jó szakember átlagosan két nap alatt a legnagyobb magyar vállalati és pénzügyi rendszerekbe is képes behatolni. Ennek fényében - mivel a hacker bűnözők célpontjai közül a magyar rendszerek sem hiányoznak - erősen valószínűsíthető, hogy sokféle felderítetlen vagy elhallgatott informatikai vonatkozású
pénzügyi károkozás történik az országban.

A BDO szerint, bár tökéletes védelem csak elméletben létezik, az adatvédelemért felelős vállalati informatikusok sokat tehetnek a biztonságért. Nem elég, ha a vállalat a legkorszerűbb rendszerekkel szereli fel magát, azt helyi viszonyokhoz kell alakítani.

A közlemény idéz egy hackert is, aki megfogalmazta: ha látja, hogy egy behatolás védőn alapértelmezett beállítások vannak, két dolgot is megtud egyszerre, pénz van, szaktudás nincsen. Mindez pedig vonzza a feltöréssel próbálkozókat, akiknek jó esetben csak a
kihívás motivál, rosszabb esetben azonban komoly gazdasági kárt is okoznak áldozatuknak.

A BDO szerint a jó védekezés egyik kulcsa az, hogy megfelelő védelemmel, egy adatszivárgás elleni szoftverrel lássák el céget, mert ez már önmagában véve is riasztja a potenciális behatolókat. A másik fontos tényező a megfelelő adatvédelmi szakember alkalmazása, olyan, akinek gyakorlati tapasztalat is van.

Kulcsszavak: hacker security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Alienware megacélozza gamereknek szánt gépeit

Az Alienware 2021-től együttműködik az NVIDIA-val és az AMD-vel, hogy még gyorsabb és nagyobb teljesítményű megoldásokat kínáljon a játékosoknak és a tervezőknek. Emellett a vállalat az év elején bemutatta legújabb játékosoknak szánt modelljeit.

2021. január 23. 10:21

Új Dell monitorok a hatékony munkakörnyezetért

Ahogy egyre több vállalat tér át a hibrid munkavégzési modellre, úgy lesznek fontosabbak az olyan technológiák, amelyek munkahelytől és munkakörtől függetlenül segítik az alkalmazottak együttműködését. A dolgozók a tartalomkészítőktől és mérnököktől kezdve az adatelemzőkig és marketingszakemberekig mindannyian azt a tökéletes munkakörnyezetet keresik, amelyben a leghatékonyabban tudnak dolgozni. A Dell a legújabb üzleti monitoraival pont ezt a célt tűzte ki: magasabb szintre emelik a munkavégzést és az alkalmazottak hatékonyságát.

2021. január 22. 13:11

Keskeny és elegáns Philips monitor

Az új 288E2UAE Philips monitor (28 hüvelyk / 71,1 cm) 4K felbontásával, 10-bites IPS paneljével, USB 3.2 SuperSpeed adatátvitelével és vékony, vonzó dizájnjával tökéletes választás azon vevők számára, akik stílusos megjelenésű és professzionális szintű teljesítményt keresnek munkához és szórakozáshoz. Igen nagy 4K felbontásának és hihetetlen 157 ppi pixelsűrűségének köszönhetően a képe extrém éles, míg az 1,07 milliárd szín, a 119% sRGB lefedettség és a 2 alatti DeltaE színhelyesség gondoskodik a képek ragyogó és természetes megjelenítéséről. 

2021. január 21. 20:17

A Dell Technologies a legújabb eszközeivel alkotja újra a munkakörnyezetet

A Dell Technologies újonnan bemutatott termékei és szoftverei átformálják a munkavégzés módjait a legjobb teljesítmény érdekében. Intelligens és kollaboratív eszközeinek új porfóliójával alakítja át a munkakörnyezetet, hogy elősegítse a rugalmas, nem helyhez kötött munkavégzést és tanulást.

2021. január 21. 16:59

7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legelterjedtebb fenyegetésnek számító kártékony szoftverek napi szinten nehezítik meg a netet használók életét. A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

2021. január 21. 15:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás