Elment a hírlapíró / Kovács Attila 1939-2010

Vértes János Andor, 2010. november 11. 14:25

A Wikipédia úgynevezett "egyértelműsítő lapján", a Kovács Attilákat születési év szerint felsoroló 17 név között övé a második, mellette három szó: világbajnok kardvívó, mérnök. Rákattintva a névre, kiderül, hogy nincs még szócikke, megírásra vár. Ha egyszer megírja majd valaki, bizonyosan kibővíti az "egyértelműsítő" meghatározást is: hisz Kovács Attila közel 71 évet átívelő életének csak csekély első harmadát fedte le a világbajnoki aranyérmeket, olimpiai részvételt, Universiadé-győzelmeket hozó vívás és a mérnöki lét. Ennyiből a mai kortársak számára bizonyosan nem lenne egyértelmű, hogy itt és most arról a Kovács Attiláról van szó, aki a hatvanas-hetvenes években szinte egyedül (na jó, másod-, harmadmagával) képviselte a számítástechnikai újságírást Magyarországon, és aki később, amikor ez már hovatovább divatszakmává vált, az informatikai újságírás, hírlevélkészítés, online hírszolgáltatás meghatározó alakjává, egyéniségévé vált.

Az idősebb korosztály talán emlékszik még a "kék", Számítástechnika című, havonta megjelenő újságra, amely a KSH, illetve a SZÁMOK, majd SZÁMALK kiadványaként a PC előtti számítástechnika világában az informatikusok számára egyedüli forrásként szállította a híreket, szakcikkeket, tudnivalókat. Attila ennek a lapnak az iskoláját járta ki, mielőtt a 80-as évek közepén - az újsággal együtt - át nem került a kiadói fronton is áttörést hozó, első amerikai-magyar vegyes vállalathoz, a mai IDG elődjét jelentő Computerworld Informatika Kft.-hez, ahol Futász Dezső alapító igazgató a hírlevél műfaj magyarországi meghonosítását bízta rá. 1991-ben (amikor az alapító igazgató távozott a cégtől) Attila úgy érezte, hogy ez a műfaj egy önálló vállalkozásban is megállja a helyét, kollégáival együtt megalapította a Prím Kft.-t (a mai Prím Online valamikori bölcsőjét), és szerkesztette, kiadta a maga idejében úttörőnek számító nyílt rendszerekkel foglalkozó OpenX hírlevelet és a telekommunikáció világát körbejáró TávLapot. Ezek a hírlevelek azonban nem tudtak eltartani egy kiadót, így a későbbi összeolvadások során Attila megvált tulajdonrészétől a cégben, de az informatikai újságírás és főleg a hírgyártás élete végéig elkísérte, előbb a hírleveleket szerkesztette tovább, majd a Monitor hetilap főmunkatársa volt, és 1996-98 óta, amióta (előbb a Monitor online változataként, majd önállóan) él a Prím Online, ezen online hírportál vezető szerkesztője, újságírója volt.  Újságíró helyett talán pontosabb kifejezés a kicsit régies hangzású, polgáribb: hírlapíró. Az újságíró elmegy a sajtótájékoztatóra, beszámol a hallottakról, de ha véletlenül kérdez, ha valaminek utánajár, akkor muszáj egy jelzőt is odaírni a foglalkozása elé: ő már "tényfeltáró" újságíró.  A hírlapíró elé nem kell jelző, ő ilyen ember, nem azt írja meg egy cégről, egy termékről, amit a PR-os világgá akar kürtölni, hanem utánajár annak, amit hallott, kérdéseket tesz fel, nyomoz, faggatózik, és az esetek igen nagy százalékában VALÓDI HÍRT ad közre.

Kovács Attila egyike volt az utolsó hírlapíróknak, és szakmánk (valamint a Prím Online) dicsőségére tette mindezt a számítástechnika és a távközlés világában. Mindenkit ismert, mindenki ismerte, s - az olykor kellemetlen kérdései ellenére - mindenki tisztelte, szerette. Míg sok sajtóorgánum esetében egy-egy eseményre a médiumot, a lapot hívják meg, hozzánk sokszor a szerkesztőség címére is Attilának névre szóló meghívó érkezik: legutóbb néhány napja kértek tőle sürgős visszajelzést, hogy részt tud-e venni az egyik nagyvállalat monstre sajtóeseményén...

Már nem tud. Attila többéves - türelemmel viselt - súlyos betegség után, tegnap este itthagyott bennünket. A hét első felében még dolgozott, s bár arra már nem volt ereje, hogy a tőle megszokott módon felemelje a telefont, és minden információt körbejárjon, korábbi feleségének - de azelőtt is, azóta is az élete legfontosabb társának - segítségével azért megszűrte leveleit, és kiadta, hogy a postaládába beesett információk közül mit továbbítson Kati a szerkesztőségbe, és mit ne. A munkakedv nem hagyta el, csak az erő. A magyar informatika első fél évszázadának egyik legjelentősebb tudósítója immár megvívta összes csatáját, és 2010. november 10-én befejezte hírszerkesztő életét.

Kovács Attila: világbajnok kardvívó, mérnök, hírlapíró. Nyugodjék békében!

  •  

 Nekrológ Kovács Attila halálára

Kulcsszavak: Prím

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Felveszik a versenyt a programozóiskolák diákjai a diplomás szoftverfejlesztőkkel

2019-ben hatodszor rendezték meg a Loxon Java Challenge programozóversenyt, amelyben idén is a legnevesebb magyar egyetemek hallgatói, továbbá hazai szoftverfejlesztő bootcampek csapatai, valamint tapasztalt informatikusok mérték össze programozói tudásukat a gyakorlatban. Az összesen három fordulóból álló bajnokság háromfős csapatainak Java programozási feladatokat kellett teljesíteniük, a programnyelv parancsainak ismerete mellett azonban a résztvevők probléma-megoldási készségét is felmérte a verseny.  

2019. december 11. 18:51

A legveszélyesebb szokások az utakon

A magyar autósok 67%-a szerint idegesítő, ha valaki használja a mobilját vezetés közben. – derül ki Európa egyik vezető gumi- es autószerviz hálózatának, a KwikFit internetes felméréséből. A közlekedésbiztonsági kérdőívet több mint 1000 jogosítvánnyal rendelkező autóvezető töltötte ki minden korosztályból.

2019. december 11. 17:16

Hogyan lehet legjobban megtéríteni az automatizációs befektetésünket?

A robotikával kapcsolatos összköltség mértéke folyamatos csökkenésben van. A McKinsey szerint az átlagos ár, amit egy robotért kell kifizetni, az elmúlt 30 év alatt minimum a felére esett, és az elkövetkező években még ennél is nagyobb csökkenésre lehet számítani*.

2019. december 11. 15:40

Ultra-széles ívelt gaming monitorok az AOC-tól

Az AOC bemutatja új G2 sorozatának két új, 86,3 cm (34 hüvelyk) képátlójú, ultra-széles (21:9) gaming képernyőjét. A két UWQHD (Ultra-Wide Quad HD – 3440 x 1440 pixel) képernyő első ránézésre egyforma – a különbség a képfrissítési sebességben keresendő.  

2019. december 11. 13:59

Abból nem lesz jó fejlesztő, aki nem tud szépirodalmat olvasni

Az automatizáció terjedésével ugyan egyre több programozóra van szükség, viszont ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, az alapkompetenciáit  is fejlesztenie kell. A Green Fox Academy ‘The bootcamp generation’ című meetupján Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ divízióvezetője a munkaerőpiac átalakuló igényei kapcsán arra is rámutatott, hogy a felnőtt lakosság  jelentős része nem éri el Siri vagy a Google szövegértési szintjét. A bootcampek oktatási módszertana ugyanakkor hatékonyan segíti a kritikus szemlélet és problémamegoldási készségek fejlesztését.

2019. december 11. 12:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás