EU-elnökség - Szakértő: a legfontosabb kommunikációs eszköz a honlap lesz

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 15. 10:24

A magyar EU-elnökség legfontosabb kommunikációs eszköze a honlap lesz, amelyet hétfőn kezdenek tesztelni, és december 20. körül élesítenek - mondta el az elnökség hivatalos honlapjáról tartott előadásában a projekt vezetője egy szombati budapesti szoftverfejlesztési konferencián.

Rácz Péter - aki európai uniós szakértő és politikai elemző, emellett weblapok projektmenedzselésével és tervezésével foglalkozik - elmondta: a jelenlegi belga elnökség honlapjának nyílt forráskódú Drupal keretrendszerét veszik át, alakítják a magyar igényekhez.

A szakértő a CEU konferenciaközpontban rendezett Drupal-hétvégén kifejtette: az elnökségi honlapnak mindenekelőtt gyors és hatékony kommunikációs eszközként kell funkcionálnia. A legfőbb tartalmi követelmény, hogy közvetítse az elnökség céljait és eredményeit, ezenkívül tartalmazni fog "egy kis országpromóciót". Rámutatott, ez utóbbit nem szabad túlzásba vinni, ugyanis nem turisztikai oldalról van szó; ezt a feladatot elsősorban kulturális elemek elhelyezésével fogják megoldani.

Rácz Péter elmondta, hogy a problémamentesen működő belga honlap testreszabásához megvizsgálták a korábbi elnökségi oldalakat és felmérték a célközönséget. A legfontosabb célközönséget az újságírók alkotják, de a sajtón kívül a diplomaták és szakértők, továbbá az "egyszerű látogatók" szempontjait is figyelembe vették. Elmondta, hogy napi 10-20 ezres látogatottsági mutatóra lehet majd számítani.

A fejlesztés legfőbb elvei között említette a könnyen kezelhető felület kialakítását, az egyszerű navigációt. Az is fontos cél, hogy - bár hivatalos, intézményi oldalról van szó - látványos, szerethető felületet hozzanak létre, ahol a felhasználók otthonosan érezhetik magukat.

A honlapfejlesztők vezetője bemutatta a honlap kezdőoldalának vázlatát. Az oldal felső, rögzített eszközsávjában lehet egyebek között nyelvet váltani, betűméretet változtatni, és onnan lehet előhívni a kommunikációs eszközöket és a főbb közösségi megoldásokat.

Az oldal az aktuális hírek, események mellett statikus, például az EU-t és Magyarországot bemutató elemeket is tartalmaz. A honlap fogyaszthatóságát fogják szolgálni a színes elemek, köztük magazinjellegű írások, ez utóbbi modulok a honlap alján kapnak helyet. A jobboldali sávban kaphat helyet a kulturális blokk. Mint elmondta, el akarják kerülni, hogy az EU-elnökségi oldalra látogatók azt unalmasnak találva 2-3 kattintás után továbbálljanak.

Rácz Péter az MTI-nek elmondta: a honlapnak egy vagy több belső, külügyminisztériumi bloggere lesz, és a legismertebb, véleményformáló magyar bloggerek, köztük politológusok, szakértők blogjaihoz vezető linkeket is elhelyeznek az oldalon. Az a szándék, hogy a hivatalos EU-elnökségi kommunikáció mellett a politikai spektrum minden részét képviselő bloggerek is hangot kapjanak - tette hozzá.

A szakértő azt is elmondta: részben a korábbi elnökségek hagyományai alapján négy-öt Twitter-csatornát fognak megnyitni; az EU-elnökségi szóvivőknek lehetőségük lesz, hogy ezeken a csatornákon személyesebb, könnyedebb kommunikációt folytassanak.

Kiss Márton, a honlapfejlesztési projekt műszaki vezetője elmondta: a nyílt forráskódú, ingyenes Drupal tartalomkezelő rendszert használó belga honlap átvételének az a nagy előnye, hogy nem kell valamely külföldi cégnek magas licenc-díjat fizetni. Azt is
előnynek mondta, hogy a Drupalt más országokban is sikerrel alkalmazzák intézményi szinten, például a washingtoni Fehér Ház honlapja is ezt a rendszert használja.

A Külügyminisztérium az MTI-t korábban úgy tájékoztatta: a honlapon az elnökséggel kapcsolatos hírek és háttéranyagok lesznek olvashatók, de a hivatalos közleményeken, dokumentumokon kívül az elnökségi mindennapok is megjelennek majd országpromóciós elemekkel. A szervezők törekvése szerint az olvasók olyan kulisszatitkokat is megtudhatnak majd, hogy mi szerepel a díszvacsorák menüjén és milyen kulturális eseményeken vesznek részt az EU-elnökség vendégei.

A magyar EU-elnökség weboldalán - a www.eu2011.hu címen - egyelőre csak az a tájékoztatás olvasható magyar, angol és francia nyelven, hogy Magyarország 2011. január 1-jétől látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét.

Kulcsszavak: közigazgatás EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Értékes nyereményeket vehettek át a pályázók a Digitális Témahét ünnepélyes záróeseményén

Hazánk legnagyobb digitális pedagógiai eseményének, a Digitális Témahétnek ünnepélyes záró rendezvényén hirdette ki különdíjasait a Vodafone Magyarország Alapítvány. A programsorozathoz évek óta számos aktivitással kapcsolódó Alapítvány idén egy digitális kalandjáték-készítő versenyt hirdetett meg, amellyel a pedagógusok és diákok digitális kompetenciáinak fejlesztését segítette. A Vodafone Alapítvány három kategóriában díjazta a különdíjas verseny résztvevőit.

2023. június 6. 19:35

A Leadec megvásárolja a FISS Automatika Kft.-t

A Leadec, a világ vezető globális szolgáltatási szakértője 2023.05.31. napjával felvásárolta a FISS Automatika Kft.-t. A Leadec az akvizícióval tovább bővíti magyarországi jelenlétét, valamint erősíti kompetenciáit az elektrotechnika és az automatizálás területén.

2023. június 6. 17:43

Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

2023. június 6. 16:01

Fenntartható ötlet nyert a Samsung és az EdisonKids versenyén

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók mérték össze projektjeiket a közösség, a fenntarthatóság és a jövő oktatása kategóriákban. A nyolc döntős csapat közül a NUT (Napkor’s Upcycler Team) csapat elképzelése, a chipses zacskók hőálló szatyorrá alakítása bizonyult a legjobbnak. Második helyezést ért el a modulárisan építhető oktatórobot, a dobogó harmadik fokára pedig a tücsökfarm tervezői léphettek. Az első három helyezett 6 millió forint összértékben választhat Samsung eszközöket, saját maguk, felkészítőtanáruk és iskolájuk számára.

2023. június 6. 14:05

Fidelity: Nyernek az elektromos autók?

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat1.

2023. június 6. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39