Veszélyben az internetes egyenlőség Európában?

Milkovits Gábor, 2010. november 18. 09:06

A brit kulturális miniszter szerint a fizetős tartalomszolgáltatók számára lehetővé kellene tenni, hogy nagyobb sávszélességet használhassanak, civil szervezetek szerint azonban az elképzelés veszélyezteti a szólásszabadságot és a szabad innovációt.

Ed Vaizey brit kulturális miniszter azzal érvelt a nyilvánosság előtt, hogy a világháló egészséges fejlődése komoly pénzforrásokat igényel, amelyeknek legkézenfekvőbb forrása a nagy tartalomszolgáltatók ISP-k általi megsarcolása lehetne. Ami így elsőre nem is hangzik olyan rosszul, csak éppen az is nyilvánvaló, hogy a kifizetett összegért cserében ezek a cégek nagyobb sávszélességet, és esetleg más műszaki előnyöket is kapnának az elsődleges internet-szolgáltatóktól, ami sértené az egyenlő elbánás elvét az interneten. Vaizey ugyanakkor azt állítja, hogy Európában nem fenyegetne ez a veszély, mivel gyakorlatilag mindenütt lehetőség van számos szolgáltató közül választani, akik szerinte nyilván eltérő módokon kínálják majd az előnyöket a fizető ügyfeleknek. Emellett a miniszter kihangsúlyozta, hogy a szolgáltatók eddig is beavatkoztak az adatforgalomba, annak érdekében, hogy egyes látogatottabb oldalak ne omoljanak össze.

Először Amerikában láttak napvilágot hasonló kezdeményezések, Obama elnök azonban egyelőre kiállt az internet pártatlansága, azaz amellett az elv mellett, hogy minden weboldal egyformán részesülhessen az elérhető sávszélességből. Az Európai Unió álláspontja egyelőre nem egyértelmű: elvben teret engedne annak, hogy beavatkozzanak az adatforgalomba, például úgy, hogy az időérzékeny szolgáltatások, úgymint az internet-telefon, vagy az online játékok előnyt élvezzenek. Az Unió azonban teljes átláthatóságot követelne a szolgáltatóktól a visszaélések elkerülése érdekében. Egyes civil szervezetek viszont a hasonló elképzelésektől veszélyeztetve látják a szólásszabadság érvényesülését a világhálón, hiszen aki több sávszélességet vásárol, azt nyilván többen is fogják előszeretettel látogatni, míg a kevesebb anyagi forrással rendelkező portálok hangja elveszhet a nagyoké mellett. Ezen kívül egyes tartalomszolgáltatók könnyebben kerülhetnek monopolhelyzetbe, aminek szintén igen negatív következményei lehetnek.
 

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

A Széchenyi István Egyetem hallgatói ismerkedhettek meg elsőként Elon Musk műholdas rendszerével

Az Elon Musk nevéhez kötődő amerikai SpaceX űrkutatási vállalat több ezer alacsony pályás műhold segítségével létrehozott globális internetszolgáltatása a Starlink, amelynek terminálját és annak tesztelését – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) való együttműködés keretében – a hazai felsőoktatásban elsőként a győri Széchenyi István Egyetemen mutatták be. Ez a program is bizonyította, hogy az intézmény hallgatói a legmodernebb technológiák segítségével naprakész tudást szerezhetnek akár az űrtávközlés területén is.

2023. február 13. 09:58

Internetszolgáltatás: már nem a sebesség, a minőség számít

Új fejlődési szakaszba lépett az internet-hozzáférési szolgáltatások piaca: már nem a sebesség a meghatározó tényező egy ajánlatnál, hanem a megbízhatóság. A Deloitte 2022-es szélessávú internethasználat fogyasztói felmérése arra kereste a választ, hogy mi alapján döntenek a fogyasztók.

2022. december 15. 17:12

Szolgáltatófüggetlen 5G-s tesztprojekt indul

A tesztek célja annak vizsgálata, hogyan lehet különböző környezetben – például sűrűn lakott belvárosban, vagy agrárterületen – gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni, majd ezt a jövőben, amikor az 5G-alapú alkalmazások elterjedése és az adatforgalom növekedése szükségessé teszi, nagy volumenben is környezettudatos módon széles körben megvalósítani. A tapasztalatok alapján a hálózaton később különféle okos szolgáltatások is elérhetővé válnak.

2022. május 24. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48