Veszélyben az internetes egyenlőség Európában?

Milkovits Gábor, 2010. november 18. 09:06

A brit kulturális miniszter szerint a fizetős tartalomszolgáltatók számára lehetővé kellene tenni, hogy nagyobb sávszélességet használhassanak, civil szervezetek szerint azonban az elképzelés veszélyezteti a szólásszabadságot és a szabad innovációt.

Ed Vaizey brit kulturális miniszter azzal érvelt a nyilvánosság előtt, hogy a világháló egészséges fejlődése komoly pénzforrásokat igényel, amelyeknek legkézenfekvőbb forrása a nagy tartalomszolgáltatók ISP-k általi megsarcolása lehetne. Ami így elsőre nem is hangzik olyan rosszul, csak éppen az is nyilvánvaló, hogy a kifizetett összegért cserében ezek a cégek nagyobb sávszélességet, és esetleg más műszaki előnyöket is kapnának az elsődleges internet-szolgáltatóktól, ami sértené az egyenlő elbánás elvét az interneten. Vaizey ugyanakkor azt állítja, hogy Európában nem fenyegetne ez a veszély, mivel gyakorlatilag mindenütt lehetőség van számos szolgáltató közül választani, akik szerinte nyilván eltérő módokon kínálják majd az előnyöket a fizető ügyfeleknek. Emellett a miniszter kihangsúlyozta, hogy a szolgáltatók eddig is beavatkoztak az adatforgalomba, annak érdekében, hogy egyes látogatottabb oldalak ne omoljanak össze.

Először Amerikában láttak napvilágot hasonló kezdeményezések, Obama elnök azonban egyelőre kiállt az internet pártatlansága, azaz amellett az elv mellett, hogy minden weboldal egyformán részesülhessen az elérhető sávszélességből. Az Európai Unió álláspontja egyelőre nem egyértelmű: elvben teret engedne annak, hogy beavatkozzanak az adatforgalomba, például úgy, hogy az időérzékeny szolgáltatások, úgymint az internet-telefon, vagy az online játékok előnyt élvezzenek. Az Unió azonban teljes átláthatóságot követelne a szolgáltatóktól a visszaélések elkerülése érdekében. Egyes civil szervezetek viszont a hasonló elképzelésektől veszélyeztetve látják a szólásszabadság érvényesülését a világhálón, hiszen aki több sávszélességet vásárol, azt nyilván többen is fogják előszeretettel látogatni, míg a kevesebb anyagi forrással rendelkező portálok hangja elveszhet a nagyoké mellett. Ezen kívül egyes tartalomszolgáltatók könnyebben kerülhetnek monopolhelyzetbe, aminek szintén igen negatív következményei lehetnek.
 

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kedvezményeket és egyéb intézkedéseket vezetnek be a BIX-ben

A koronavírus helyzet okozta internetes adatforgalom növekedésre tekintettel több kedvezményt is bevezet az internetszolgáltatók számára a BIX, a magyarországi internetszolgáltatók forgalomkicserélő központja.

2020. március 24. 15:38

Ingyenes fedélzeti wifi a Telekom havidíjas ügyfeleinek

Január 30-tól teszt jelleggel díjmentes hozzáférést biztosít a fedélzeti internetszolgáltatáshoz havidíjas előfizetői számára a Telekom a Lufthansa-csoport meghatározott repülőgépein. 

2020. január 30. 14:53

Johannesnek nincs több kérdése

Az informatikai újságírást a nyolcvanas évek óta folyamatosan művelő kollégánk, Kis János – sokak számára csak Johannes – talán a halálát nem sokkal megelőző stroke és baleset következményeként, december 12-én, 65 éves korában elhunyt.

2019. december 16. 20:42

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás