Húsz német nagyvárosban működik már a Google utcanézegető

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 19. 17:49

Húsz német nagyváros látható a Google utcanézegetőben (Street View). A nagyfelbontású panorámaképeket - a németek érzékenysége miatt - csak fokozatosan tették fel az internetre, csütörtöktől viszont Berlin, Hamburg és München mellett további 17 város is bejárható.

Az első utcanézetek november elején kerültek fel a maps.google.com oldalra, amely elsősorban a személyiségi jogi bizonytalanságok, illetve adtakezelési hiányosságok miatt okozott aggodalmakat.

 Az amerikai informatikai vállalat ígéreteihez híven húsz német nagyvárost tett elérhetővé a nagyfelbontású panorámaképekkel kiegészített utcanézegetőjén. A városok feltérképezése már jóval korábban befejeződött (például Berlin egyes területeit 2008 nyarán fényképezték), azonban a személyiségi jogi kérdésekre gondosan ügyelő német szövetségi kormány addig nem engedte a szolgáltatás elindítását, amíg a polgárok kifogásaira nem találtak megnyugtató megoldást.

 A németek szimpátiáját a Google azzal próbálta megnyerni, hogy nemcsak az arcokat és a rendszámtáblákat, hanem a házakat, kerteket is töröltetni engedte a műholdas térképéhez kapcsolódó utcanézetekből. Több mint 245 ezer német háztartás élt ezzel a lehetőséggel, így a Street View német változatában nemcsak a nemzetbiztonsági szempontból jelentős objektumok lehetnek kimaszatolva.

 A Google akkor veszítette el számos ország bizalmát, mikor kiderült, hogy az utcanézeteket rögzítő, kamerákkal felszerelt járműveik "véletlenül" a titkosítás nélküli Wi-Fi-hálózatokról is rögzítettek adatokat. Az informatikai vállalat később elismerte, hogy 2006-tól kezdve több mint 30 országban gyűjtött hálózati információkat, amelyeket folyamatosan törölni fognak, és az elmúlt négy év gyakorlatával ellentétben hálózati adatokat sem rögzítenek többé.
 

Kulcsszavak: onlineszolg térkép Google

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Internetszolgáltatás: már nem a sebesség, a minőség számít

Új fejlődési szakaszba lépett az internet-hozzáférési szolgáltatások piaca: már nem a sebesség a meghatározó tényező egy ajánlatnál, hanem a megbízhatóság. A Deloitte 2022-es szélessávú internethasználat fogyasztói felmérése arra kereste a választ, hogy mi alapján döntenek a fogyasztók.

2022. december 15. 17:12

Szolgáltatófüggetlen 5G-s tesztprojekt indul

A tesztek célja annak vizsgálata, hogyan lehet különböző környezetben – például sűrűn lakott belvárosban, vagy agrárterületen – gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni, majd ezt a jövőben, amikor az 5G-alapú alkalmazások elterjedése és az adatforgalom növekedése szükségessé teszi, nagy volumenben is környezettudatos módon széles körben megvalósítani. A tapasztalatok alapján a hálózaton később különféle okos szolgáltatások is elérhetővé válnak.

2022. május 24. 09:55

Az új Internet Pro díjcsomagban a vezetékes internet mobilinternettel egészül ki

A Vodafone frissen bevezetett Internet Pro csomagjával az alap vezetékes internetszolgáltatás mellé egy kiegészítő mobiladatot tartalmazó SIM kártyát és opcionálisan Wi-Fi hotspot eszközt is vásárolhatnak az előfizetők. A korlátlan mobil adatot az ügyfelek havonta egyszer tetszőleges időpontban aktiválhatják 72 órára a My Vodafone applikáción keresztül, így, ha esetleg valami megzavarja a vezetékes szolgáltatást, az internetelérés így akkor is folyamatos marad, ha például az utcában zajló építkezés, csatornázás, áramszünet vagy a rossz időjárás miatt elmegy az otthoni internet.

2022. május 5. 12:43

5G-s otthoni internetszolgáltatást indít a Yettel

A Yettel a vezetékes internetet kiváltani képes új technológia, az 5G eddigi egyik legígéretesebb üzleti modelljét és érdemi felhasználási lehetőségét hozta el a hazai lakossági piacra.

2022. május 3. 19:55

A Huawei a föld alá is elvitte az 5G-t az iparágak digitális igényei miatt

A Huawei több mint tízszeresére növelné a jelenlegi sávszélességet a hálózatok evolúciójának következő állomását jelentő 5.5G technológiával, ami másodpercenként 10 gigabit sebességű, bárhol elérhető hálózati kapcsolatot tesz majd lehetővé – mondta a vállalat elnöke a 19. Huawei Global Analyst Summit csúcstalálkozón. 

2022. április 29. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46