SC 10: kínai szuperszámítógép a Top 500 ranglista élén

Széll Zoltán, 2010. november 22. 13:52

Az elmúlt héten New Orleansban (Louisiana, USA) rendezték meg az SC 10 Supercomputer konferenciát és kiállítást. Ebből az alkalomból idén már másodszor bocsátották ki a Top 500 szuperszámítógép rangsort, amelynek élén nagy meglepetésre egy kínai masina áll, de még a harmadik helyet is kínai szuperszámítógép szerezte meg. Az első öt helyen álló szuperszámítógép teljesítménye meghaladja az 1 PFLOPS-t (petaflopst), míg együttes teljesítményük több mint 7 PFLOPS-t.

A legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépek érdekessége, hogy közülük több hibrid, azaz a hagyományos nagy teljesítményű többmagos CPU-k mellett, sokmagos NVIDIA vagy AMD GPU-t is tartalmaznak A sokmagos GPU-k jelentős mértékben növelik a szuperszámítógépek teljesítményét, ugyanakkor töredékére csökkentik energiafelvételüket és ezzel üzemeltetési költségüket, vagyis energiát és pénzt takarítanak meg.

A Top 500 ranglista első helyezettje a kínai „National Supercomputer Center”-ben (Tianjin) a nyáron  üzembe helyezett Tianhe-1A szuperszámítógép, amelynek csúcsteljesítménye Fortran matrix math benchmark teszttel 4,7 PFLOPS, míg a Linpack teszttel 2,56 PFLOPS átlagteljesítményt produkált. A Tianhe-A1 szuperszámítógépben a magok egyharmada CPU, kétharmada GPU mag.

A Tianhe-1A nasinát 7168 szerverből állították össze, melyek mindegyike két 2,93 GHz-es Intel X5670 Xeon hatmagos processzort és egy NVIDIA Tesla M2050 ventilátor nélküli GPU társprocesszort tartalmaz. A sokmagos CPU-k és GPU-k alkalmazásának eredménye, hogy ezt a rengeteg szervert mindössze 112 rack szekrényben sikerült elhelyezni. A tervezők a szerver csomópontokat az „Arch” kapcsolóval  kötötték össze, amely optikai és villamos kábeleket egyaránt támogat. Ez a hibrid konfiguráció kétirányú kapcsolatot biztosít 160 Gb/sec sávszélességel. A rendszer együttes sávszélessége 61 Tb/s

A Top 500 lista második helyezettje a Cray által fejlesztett és gyártott „Jaguar” XT5 szuperszámítógép az USA energiaügyi minisztériumának felügyelete alá tartozó „Oak Ridge National Laboratory” elnevezésű laboratóriumban működik. Ez a masina csak CPU magokat tartalmaz GPU magokat még nem. A Jaguar masina 224162 Opteron magot foglal magába. A 2,6 GHz-es órajellel működő magok együttes átlagteljesítménye Linpack teszttel 1,76 PFLOPS. Ez a Cray masina az AMD Opteron alapú pengeszerverek összekapcsolásához a SeaStar2+ nevű összeköttetést használja. Ezt az XT5 szuperszámítógépet rövidesen a 12 magos Opteron 6100 processzor alapú mikroprocesszorokat és az új „Gemini” XE6 összeköttetést tartalmazó XE6 szuperszámítóppel  helyettesítik.

A Top 500 lista harmadik helyezettje a szintén Kínában gyártott „Nebulae’, amely hatmagos Intel Xeon 5650 processzorokat és NVIDIA M2050 GPU-kat tartalmaz. A Nebulae masinát a National Supercomputer Center”-ben helyezték üzembe. Átlagteljesítménye Linpack teszttel 1,27 PFLOPS, elméleti csúcsteljesítménye ennél 43%-kal magasabb.

A Top 500 lista negyedik helyét a továbbfejlesztett Tsubame 2 gép foglalja el, amely Japánban a „Tokyo Technológiai Intezet”-ben dolgozik. A Tsubame 2 gép Hewlett-Packard  SL390 G7 szerverekből épül fel  A TiTech májusban jelentette be, hogy a Tsubame 2 szuperszámítógépet több mint 1400 ilyen HP szerverből kívánja felépíteni, melyek mindegyikéhez három NVIDIA M2050 GPU-t társítottak.

A Tsubame 2 masina a teszteken 73278 CPU és GPU maggal 2,29 PFLOPS csúcsteljesítményre volt képes, míg a Linpack tesztek során 1,19 PFLOPS átlagteljesítményt ért el.

Elődje, a Tsubame 1 Sun Microsystems x64 szervereket tartalmaz, melyeket több csomópontban Clearspeed lebegőpontos gyorsítókkal kombináltak  A Tsubame 2 Linux és Windows operációs felügyelete alatt futhat.
     
Az ötödik legnagyobb teljesítményíű szuperszámítógép a világon a Hopper. Ez egy Cray XE6 masina, amelyet a „National Energy Research Scientific Computing” központban helyeztek üzembe. A Cray XE6 szuperszámítógép az új „Gemini” belső összeköttetést tartalmzazza és az AMD 12 magos Opteron processzoron alapul. Ez a masina nem tartalmaz GPU magokat. A Hopper 153408 darab 2,1 GHz-es Opteron magot foglal magába, amelyek együtt 1,05 PFLOPS átlagteljesítményt (Linpack) szállítanak. A rendszer hatásfoka 82%.
 
A hatodik helyezett Bull Tera-100 szuperszámítógép átlagteljesítménye szintén 1,05 PFLOPS, de csúcsteljesítménye kicsit alacsonyabb mint az ötödik Hopperé.

Szakértők szerint az Intel és AMD x86, valamint AMD és NVIDIA GPU magok, továbbá 10 Gbit Ethernet vagy 40 Gb/sec InfiniBand határfelületek kömbinációjával a szuperszámítógépek teljesítménye 2012-ben elérheti az 50 PFLOPS-t.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új microSD kártyákat mutatott be a Samsung

A Samsung bemutatja az új PRO Plus microSD és az újratervezett EVO Plus microSD kártyákat. A 2021-es kártyákkal a vállalat a felhasználók széles körének nyújt ideális megoldást, legyen szó otthoni vagy professzionális körülményekről. Az új microSD kártyák számos különböző kapacitású kivitelben, kiemelkedő olvasási és írási sebességgel , valamint időtálló kialakítással érkeznek.   

2021. szeptember 25. 15:59

Ericsson: az autó lesz a legfejlettebb okoseszköz a jövőben

Noha egyre többet hallunk az autonóm autózásról, a ma a piacon elérhető megoldások jellemzően a 2-es szintű önvezetésre képesek az ötfokozatú skálán. A valódi önvezetéshez az 5G széleskörű elterjedése is szükséges, mivel így lehset elérni, hogy a szoftver ne csak az adott autó által begyűjtött adatokra támaszkodjon, hanem messzebb is „ellásson” – derül ki az Ericsson új tanulmányából, amely a hálózatba kötött autók (connected cars) 166–200 milliárd dolláros piacán megnyíló üzleti lehetőségeket veszi számba.

2021. szeptember 24. 14:30

Védtelenül állnak a következő online betöréssel szemben a cégek

Idén még gyakoribbá váltak az internetes támadások, ennek ellenére a vállalatok nagy része nem fordít elég figyelmet a kibervédelemre – mutat rá az EY több mint 1000 informatikai vezető bevonásával készült nemzetközi kutatása. Minden harmadik döntéshozó szerint csupán idő kérdése, hogy cégük mikor válik egy súlyos online betörés áldozatává.       

2021. szeptember 23. 14:17

Széchenyi-egyetemi spinoff vállalkozás nyert támogatást termékfejlesztésre és hasznosításra

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően üzletileg hasznosítható termék válhat a Széchenyi István Egyetem két kutatója, dr. Kovács Norbert és dr. Fülep Dávid vezetésével fejlesztés alatt lévő projektportfóliómenedzsment-szoftverből. Maga az egyetem, illetve az intézmény Menedzsment Campusa a szellemi termék létrejöttében, a pályázat előkészítésében és beadásában is fontos szerepet játszott.

2021. szeptember 20. 12:40

Ezt kell tudnod a RAM-okról, ha gamer gépet akarsz építeni

Ha gamerként a számítógép-építés mellett döntünk, elsőre ijesztőnek tűnhet a feladat. A rengeteg komponens és specifikáció miatt nem egyszerű nyomon követni, hogy pontosan mire is figyeljünk a beszerzőkörút során. A grafikus kártyákat és a processzorokat általában körültekintően választjuk ki, de ha azt szeretnénk, hogy a játékok gond nélkül betöltődjenek és fussanak, a megfelelő RAM-memória kiválasztása is hasonlóan fontos feladat. A Kingston Technology szakértői összefoglalják, hogy mivel érdemes tisztában lenni, ha RAM-vásárlásról van szó.

2021. szeptember 19. 16:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46