Hordozható digitális fényképezőgép 0,01 (!) megapixellel

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 28. 09:25

A hír nem tévedés, ám kissé koros, 1975-ben jelent meg a világ első hordozható digitális gépe, kissé testes volt, viszont nem kellett hozzá drága memória, magnókazettákra rögzítette felvételeit.

Steven Sasson, aki most vehette át Barack Obama amerikai elnöktől a gépért járó kitüntetést, 1975-ben, az Eastman Kodak műhelyeiben fejlesztette ki új korszakot nyitó fényképezőgépét. Az első modell hordozható volt ugyan, de nagyjából annyira, mint az első mobiltelefon, vagyis 3,6 kilót nyomott, és egy masszív táskára volt szükség, ha nem műtermi képekhez szántuk a masinát. A képminőséget talán a 0,01 megapixeles felbontás ismeretében nem is kell részletezni, és talán mondani sem kell, hogy fekete-fehér felvételekről beszélünk. Sasson nem volt szégyenlős, ha berhelésről volt szó, eszközéhez felhasznált számos analóg és digitális áramkört, sőt a kor videójának, egy analóg Super 8-as kamerának a részeit is, az egész szerkezetet 16 db ceruzaelemmel tette hálózatfüggetlenné. A felvételek kijátszása sem volt egyszerű, egy korabeli számítógép és egy televízió segítségével oldották meg a feladatot. Tranzisztoros CCD érzékelőjét 1973-ban fejlesztette ki a Fairchild Semiconductor, és ennek képességeiről is sokat elmond, hogy az 1975 decemberében készült első digitális fénykép elkészítéséhez 23 másodperces expozícióra volt szükség.

Ezek az apróságok azonban elhomályosulnak annak a tények az árnyékában, hogy a korábbi elektronikus gépek mind analóg modellek voltak, így valóban ez a gép nyitotta meg a máig tapasztalható hihetetlen fejlődés előtt az utat, mely során nem csak a technológia újult meg, de a fényképezés újra mindenki számára elérhető, kedvelt hobbivá, szórakozássá válhatott, hiszen talán soha nem készült annyi fotó a világon, mint az elérhető árú digitális gépek korszakában. Egyébként maga a Kodak sem járt rosszul ezzel az annak idején minden bizonnyal bogarasnak tekintett mérnökkel, aki valamilyen eldugott műhelyben költötte a pénzét. Bár az első igazi végfelhasználói digitális fényképezőgép a Fuji DS-1P volt 16 MB beépített memóriával, a Kodak adta el a világon a legtöbb digitális fényképezőgépet, megelőzve olyan nagy neveket, mint a Nikon, vagy a Canon, és akkor még nem beszéltünk a számos Kodak szenzorról, melyek más márkájú gépekben üzemelnek, köztük számos megapixelbajnokban.

 


 

Kulcsszavak: Kodak tudomány kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Nikon kiadja az első tükör nélküli DX formátumú fix objektívet

A Nikon ma bővíti a NIKKOR Z DX objektívek kínálatát az első DX formátumú fix objektívvel. A NIKKOR Z DX 24mm f/1.7 objektív nagy fényerejű, éles, és közeli felvételekhez is kiváló, valamint gyenge fényben is remekül teljesít. A kompakt és sokoldalú objektív tökéletes fix objektív élénk mindennapi fényképekhez.

2023. május 31. 18:31

A Sony bejelentette legújabb ultraszéles látószögű zoomos vlogkameráját

A Sony bemutatja a ZV vlogkamera sorozatának második generációs kameráját, a ZV-1 II-t, amely rendkívül népszerű, piacvezető funkciókat tartalmaz. A ZV-1-nél szélesebb látószöggel a ZV-1 II segít a vloggereknek, hogy kiemelkedően fotogén képminőséggel még magával ragadóbb történeteket mesélhessenek.

2023. május 25. 15:42

A Nikon kiadja az agilis z 8 fényképezőgépet

A Nikon a nagy teljesítményű és agilis Z 8 fényképezőgéppel bővíti a professzionális Z sorozatú, tükör nélküli fényképezőgépei kínálatát. A Z 9 számos funkciója mellett könnyű vázzal rendelkező, vadonatúj Z 8 elképesztő rugalmasságot biztosít a videókkal és állóképekkel is dolgozó hibrid alkotók számára, amellyel életre kelthetik elképzeléseiket.

2023. május 11. 11:23

Szépirodalmi és fotós pályázatot hirdettek

Titkot rejt az erdő címmel hirdet országos vers- próza- és meseíró pályázatot a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület. Nyolcadik alkalommal rendezi meg az egyesület a különleges versenyt. A természetvédelmi-irodalmi pályázattal a 6-19 éves kategóriát célozzák meg. Idei újítás, hogy fotós kategóriába is külön címen jelentkezhetnek a gyerekek. A rendezvény fővédnöke Halász Judit, Kossuth- és Jászai díjas színművész, aki ötödik éve támogatja a rendezvényt.

2023. május 10. 14:17

A Sony új firmware-frissítést jelentett be az FX3 és FX30 kamerákhoz

A Sony új firmware-frissítéseket jelentett be az FX3 full-frame és az FX30 Super 35 digitális mozikamerákhoz, amelyek a filmes történetmesélés funkcióinak bővítésével és a filmalkotók szorosabb kapcsolatával jár. 

2023. április 20. 17:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39