Figyeljünk a RAM-ok hőmérsékletére is

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 28. 20:22

Talán nem annyira közismert, hogy ha elkezdjük hajszolni a gépünket, növelni mindent amit lehet, akkor előbb-utóbb a memóriák melegedésére is oda kell figyelnünk. Jobb esetben felkészülünk, rosszabb esetben váratlan kék halál hívja fel a figyelmünket arra, hogy nem voltuk elég óvatosak. Erre is van azonban elegáns megoldás.

A Kingston kínálatában vannak olyan memória modulok is , amelyek beépített hőmérséklet érzékelővel vannak ellátva, ilyen például a 2 GB és 4 GB DDR3 1333 MHz CL9 RAM. A thermal sensor folyamatosan egy regiszterben letárolja a modul hőmérséklet információját, amelyet egy arra alkalmas programmal valós időben monitorozni is tudunk. Ez a technika a JEDEC által szabályozott módon működik, így semmilyen további speciális hardver vagy szoftver nem szükséges hozzá.

A kapott információk alapján megtervezhetjük, hogy az adott kiépítésű rendszert meddig hajthatjuk, figyelembe véve a processzor, a grafikus kártya, winchester, stb. mellett a memória modulok hőmérsékletét is. nem elegendő tehát csak passzívan figyelni mi  történik szegény ramokkal a magasabb feszültségen, órajelen, hanem aktívan tenni is kell a kellemes közérzetükért. A korábban kék, most fekete színben visszatért hűtő két hatalmas 60 mm-es turbó ventilátorával kelt megfelelő levegő áramot azért, hogy a memóriák hosszabb távon is csúcson járhassanak. A legoptimálisabb párosítás, ha a HyperX Fan alá pár aluszoknyás HyperX memóriát teszünk.
 

Kulcsszavak: tuning memória

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Négy díjjal ismerték el a Kingston eredményeit

A Cyber Defense Magazine információbiztonsági szaklap 2019-ben is díjazta a kiber- és információbiztonság innovátorait, és két egymást követő évben idén második alkalommal ismerte el nemzetközi díjprogramjában a Kingston eredményeit. A memóriagyártó összesen négy kategóriában nyert díjat a Cyber Defense Global Awardson. Két iparágvezető titkosított tárolómegoldása, az IronKey D300S titkosított USB-meghajtó és a KC2000 NVMe PCIe SSD egyaránt két-két elismerésben részesült.

2019. november 13. 14:40

A Fujitsu új megoldása megfizethető áron nyújt all-flash adattárolást

A Fujitsu bemutatta ETERNUS AF S3 all-flash tömbjei és ETERNUS DX S5 hibrid tárolórendszerei kibővített és megújult kínálatát. A digitalizáció új paradigmáinak támogatására fejlesztett, új generációs tárolórendszerek optimalizált teljesítménnyel kezelik a digitális korszakra jellemző adattömeg-növekedést, folyamatosan rendelkezésre álló alkalmazásokat és komplex munkaterhelést, miközben kimagasló adattárolási hatékonysággal tartják alacsony szinten a költségeket. 

2019. november 12. 18:55

Ez vár ránk 2020-ban: szofisztikáltabb támadások

A Sophos közzétette a 2020-as fenyegetettségi jelentését, amely betekintést nyújt a gyorsan fejlődő digitális veszélyek helyzetébe. Az elemzés az elmúlt 12 hónap fenyegetéseit mutatja be, illetve kifejti, hogy a trendek milyen hatással lehetnek a digitális biztonságra 2020-ban.

2019. november 12. 13:40

Öt általános hiba, melyet mindannyian elkövetünk a közösségi média használatakor

A Facebook, a Twitter és az Instagram a világ 10 leglátogatottabb webhelye közé tartozik a legutóbbi jelentés szerint. Bár emberek milliárdjai naponta több ezer órát töltenek ezeken a közösségi média platformokon, nem sokan gondolják ezt a tevékenységet kockázatosnak. A kockázat az olyan meggondolatlan online tevékenységekből származik, melynek során olykor elfeledkezünk az adatvédelemről.

2019. november 12. 11:52

A Zyxel új szolgáltatása növeli a hálózati biztonságot

A tajvani Zyxel bemutatta új, AiShield szolgáltatását, amely jelentősen hozzájárul az otthonok és vállalkozások hálózati biztonságához. A MultyX és Multy Plus eszközök mellé használható intuitív alkalmazás az egyre kifinomultabb zsarolóvírusokkal és a rosszindulatú szoftverekkel veszi fel a harcot.

2019. november 11. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás