Búcsú a második tárcsahangtól

forrás Prim Online, 2010. november 29. 16:22

Idén szilveszterig végképp búcsút inthetünk a távhívások tárcsázásánál hallható második tárcsahangnak. 2010. december 31-ig fokozatosan megszűnik a hagyományos vezetékestelefon-hálózatokban a 06-os belföldi, valamint a 00-s nemzetközi előtétszám hívása után több helyen máig alkalmazott búgó hangjelzés.

A második tárcsahang bevezetését 1964-ben a belföldi és nemzetközi távhívás lehetővé válása indokolta. A helyi telefonközpontok nem voltak felkészítve hosszabb számok tárolására, ezért a 06 belföldi, majd 1972-től a 00 nemzetközi (külföldi) előtét tárcsázását követően egy újabb, úgynevezett második tárcsahang jelezte a belföldi, illetve nemzetközi távhívó központra történt sikeres kapcsolódást. Csak ezt követően kezdhette el az előfizető betárcsázni a hívószámot.

A hagyományos, helyhez kötött vezetékestelefon-hálózatokon mindmáig fennmaradt a második tárcsahang, az újonnan létrehozott digitális hálózatok többsége esetében, mint például a kábeles, illetve mobilhálózatokon azonban ez eleve nem volt szükséges, így ott nem is alkalmazták. A hagyományos telefonközpontokban végbement technológiai fejlődés ma már sehol nem indokolja a távhívó előtétszámok után hallható (második) tárcsahang fenntartását, ezért jogszabály is kötelezi a szolgáltatókat annak 2010. december 31-ig történő megszüntetésére.

Az elektronikus hírközlő hálózatok azonosítóinak nemzeti felosztási tervéről szóló 164/2005. (VIII. 16.) kormányrendelet 1. számú melléklet 4. „Tárcsázási eljárások” című pontjában foglaltak szerint a „helyhez kötött telefonhálózatokban a belföldi és nemzetközi előtét után a központ második tárcsahangot adhat. A második tárcsahang 2010. december 31-ig alkalmazható”. A jogszabályban foglaltaknak eleget téve, a második tárcsahangot a hagyományos vezetékes hálózatain a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC országszerte ez év végéig fokozatosan megszünteti.

A telefonkészülékek beállításait nem érinti a változás. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Hírközlési és Média Biztos, valamint a három vezetékes szolgáltató ugyanakkor azt javasolják az érintetteknek, hogy ellenőrizzék a telefonvonalon keresztül használt egyéb eszközeik (pl. betárcsázós (dial-up) modemek, faxkészülékek, telefonalközpontok, riasztóberendezések, távfelügyeleti rendszerek) beállítását, hogy azok ne várjanak feleslegesen a hívások alkalmával a 06 és 00 előtétek után a megszűnő második tárcsahangra.

A tárcsázási eljárások a második tárcsahang megszüntetésétől nem változnak meg, az átállás nem érinti a mobil- és kábelhálózatokból indított hívásokat. Az megszüntetéssel kapcsolatos fogyasztói kérdésekre a szolgáltatók ügyfélszolgálatain adnak választ.

Kulcsszavak: NHH vezetékes

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fotózási és videózási tippek a HONOR-tól a téli szezonhoz

A hideg téli hónapokban is számtalan lehetőség nyílik kiváló minőségű fényképek és videók készítésére. Az okostelefonok fejlődésének köszönhetően már nem csak a profi fényképezőgépekkel lehet lélegzetelállító felvételeket készíteni, hanem zsebünkben elférő készülékeinkkel is – akár otthon vagyunk, akár elutazunk sportolni valahova. 

2023. január 26. 12:39

A Rakuten Viber jelentős fejlesztésekkel lépte túl a szuper alkalmazások státuszát

A Rakuten Viber, az üzenetküldés és a hangalapú kommunikáció globális vezetője két jelentős újítást jelentett be világszerte, amely az alkalmazáson belüli márka és felhasználó közötti interakció fejlődésének új szakaszát vetíti előre. Az új funkciók közé tartozik ezentúl a Business Inbox és a kereshető Commercial Account (Kereskedelmi Fiók), amely a Viber hosszú távú szuperapp-stratégiájának következő lépését jelenti.

2023. január 23. 20:24

Januártól a MediaMarkt áruházakban is megvásárolhatóak a Vodafone mobil előfizetései

A tavaly év végén indult próbaüzem sikerét követően, január 18-tól már az összes magyarországi MediaMarkt áruházban megvásárolhatóak a Vodafone előfizetései mobilkészülékekhez. Magyarországon ez az első és egyetlen ilyen komplex, vásárlóbarát megoldás, melyben egy kiskereskedelmi egység a teljes mobiltelefon-választékát szolgáltatói támogatással, előfizetéssel kínálja vásárlói felé. 

2023. január 22. 14:25

Öt hasznos app síeléshez és snowboardozáshoz

A múlt év ugyan leköszönt, de még sokan vágynak a havas terepekre, ahol átadhatják magukat a téli sportok örömének. Bár a síelés vagy a snowboard önmagában is nagyon élvezetes, a megfelelő appok segítségével még többet hozhatsz ki az élményből. Ezúttal öt olyan alkalmazást mutatunk be, amelyek jól jöhetnek a hegyekben.

2023. január 20. 11:30

A Samsung új szoftverfrissítései magasabb szintre emelik a Galaxy Kamera élményt

A Samsung bejelentette a Galaxy Buds2 Pro és a Galaxy Watch sorozat új szoftverfrissítéseit, amelyek magasabb szintre emelik a Galaxy felhasználók számára a tartalomkészítést. A Samsung Galaxy okostelefonok már régóta kiemelkedő fotózási és videózási élményt nyújtanak, lehetővé téve, hogy a felhasználók létrehozzák, megörökítsék és megosszák pillanataikat. 

2023. január 19. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46