Már a Firefox böngészőben is elérhetőek a NetLock új főtanúsítványai

forrás Prim Online, 2010. november 30. 13:13

A NetLock új hitelesítési algoritmussal működő főtanúsítványa már elérhető a Mozilla Firefox böngészőben is. A 2048 bit erősségű, valamint SHA-256 típusú kriptográfiai lenyomatképző algoritmust használó tanúsítványkiadó megfelel a legfrissebb kriptográfiai ajánlásoknak, és szabványoknak, valamint a hitelesítés-szolgáltatókat felügyelő szervek határozatának.

Az Európai Unió kriptográfia szabványosítása kapcsán irányadó testülete, az European Telecommunications Standards Institute (ETSI) vonatkozó ajánlásának (ETSI TS 102 176-1 v2.0.0) hatására a hazai hitelesítés-szolgáltatókat felügyelő szerv, a Nemzeti Média- és
Hírközlési Hatóság (korábbi nevén Nemzeti Hírközlési Hatóság) közzétette az elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatások nyújtása során alkalmazható megbízható kriptográfiai algoritmusokról és paraméterekről szóló határozatát. A határozat (HL-21917-14/2008) kifejti, hogy a kriptográfia fejlődésének és a számítási erőforrások gyors növekedésének következtében a jelenleg széles körben használt SHA-1 algoritmussal működő tanúsítványok fokozatos felváltása érdekében a hitelesítés-szolgáltatók készüljenek fel a magasabb szintű titkosítási algoritmusokat használó tanúsítványok kibocsátására.

A NetLock Kft. 1999-ben, a hazai piacon elsőként jelent meg a Microsoft termékekben, mint megbízható legfelső szintű hitelesítés-szolgáltató. Az NMHH határozatának megfelelve
kialakította új típusú tanúsítványkiadóit, amelyeket egyébként az Internet Explorerben már 2009. február 26-tól megtalálhatunk.

A legnépszerűbb lenyomatképző algoritmusok használhatósága
MD5 hash algoritmus – alkalmazása nem ajánlott
Az MD5 lenyomat hossza 128 bit (32 hexadecimális karakter) és 2005 óta
nem javasolt a használata az egyediségben tapasztalt hibák miatt.
SHA-1 kriptográfiai algoritmus - alkalmazása nem ajánlott
Az SHA-1 esetén a képzett lenyomat hossza 160 bit (40 hexadecimális
karakter), azonban cseréje 2010.12.31 után elővigyázatosságból javasolt.
Ugyan még nem látott napvilágot olyan tény, hogy az egyediséggel
probléma lenne, de sajnos a rövidebb kulcshossz esetében már voltak
sikeres faktorizálási kísérletek.
SHA-256 kriptográfiai algoritmus - a javasolt új lenyomatképző
algoritmus
Az SHA-256 esetén a képzett lenyomat hossza 256 bit (64 hexadecimális
karakter).

Kulcsszavak: Firefox NetLock

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Erősödik a GuideVision európai és hazai ügyfélportfóliója

A GuideVision cseh központú európai vállalat 2020 őszén vált az Infosys részévé. A közel 14 milliárd Ft értékű ügylet kiemeltnek számít a IT szektorban. Az egy éve rendkívüli hatékonysággal működő társulás mindkét vállalat számára új távlatokat nyitott: ebből kiemelkedik a német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés, amely az Infosys és GuideVision történetének egyik legjelentősebb projektje. 

2021. november 27. 17:59

Csúcsvezetők a nappaliban

Napról napra változó piaci környezet, távmunka, széteső csapatok és hektikus üzletmenet – az elmúlt két évben lassan hozzászokhattak a vezetők a koronavírussal érkező bizonytalansághoz és a folyamatos újratervezéshez, most viszont ideje a jövőre koncentrálni. Míg a 2020-as Strech konferencia a COVID-válság által felvetett akut problémákkal és gyakorlati tippekkel várta a felső vezetőket és menedzsereket, idén már a hosszabb távú stratégiák, a válságálló és tartós sikert hozó megoldások kerülnek a nemzetközi menedzsment konferencia fókuszába december 7. és 9. között. A szervezők többek között a Morgan Stanley és a Prezi világhírű szakembereivel, sőt, a magyar férfi vízilabda válogatottat sikerre vezető Kemény Dénessel keresik a választ a kérdésre: mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

2021. november 27. 14:55

Pályázat a magyar e-kereskedelem helyzetét felmérő kutatás lefolytatására

A Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) meghirdette a magyar digitális kereskedelem helyzetét felmérő és bemutató kutatás lefolytatására felhívó pályázatát, amelyre piackutató cégek jelentkezését várják. A kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a digitális kereskedelem helyzetéről, megalapozza azt a stratégiát és kijelölje azokat az irányokat, amelyek a hazai kereskedelem digitális felzárkóztatását célozzák. A DKSZ alapító partnerei között van az Adevinta Hungary, a Google, az IVSZ, a DHL, a Mastercard, a Growww Digital és a Webshippy. A szövetség létrehozásának célja a magyar digitális kereskedelem helyzetének előmozdítása, ezt a munkát segíti a tervezett kutatás. 

2021. november 27. 13:11

A hibrid munkavégzés javított a belső kommunikáción és az IT megítélésén a Groupamánál

Jelentős informatikai fejlesztéseket és költségmegtakarítást, az IT részleggel való elégedettség növekedését hozta a hibrid munkavégzés bevezetése a Groupamánál. Az új kommunikációs módok és csatornák a belső kommunikációt hatékonyabbá és közvetlenebbé tették, ami abból is látszik, hogy az e-mail levelezés több mint felére, esett vissza a cégnél, mondta el Farkas László, a Groupama IT üzemeltetési vezetője. Vezetőként azonban nem pusztán az infrastrukturális feltételek meglétére kell odafigyelnie, hanem arra is, hogy a távoli munkavégzés körülményei között a munkatársak ne érezzék elszigetelve magukat.

2021. november 27. 11:27

Forma–1-es mérnöklegendák is előadnak a Formula Student Symposiumon

Tizenhat ország mintegy négyszáz hallgatója vesz részt a Széchenyi István Egyetem által szervezett Formula Student Symposiumon a hétvégén. A konferencián olyan mérnöklegendák is tartanak előadást, akik korábban Forma–1-es csapatoknál dolgoztak, mutatva a műszaki képzésekben élen járó intézmény nemzetközi kapcsolatainak erősségét. Emellett a győri egyetem lesz a házigazdája a Formula Student Online versenynek is december 4-én.

2021. november 26. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12