Trösztellenes vizsgálat az EU-ban a Google ellen

Milkovits Gábor, 2010. december 1. 07:11

Úgy tűnik, hogy a Microsoft és az Intel után a Google sem menekülhet meg attól, hogy az Európai Unió a körmére nézzen a túlzott gazdasági erőfölénnyel való esetleges visszaélés miatt.

Az Európai Bizottság hivatalos vizsgálatot indított, mivel három specifikus keresőcég panaszt tett a Google ellen találataik negatív elbírálása miatt. A Foundem és a Ciao ár-összehasonlító keresők, illetve a francia Ejustice jogi keresőcég azzal vádolják a Google-t, hogy keresőportálján az ő oldalaikra mutató találatokat a konkurencia miatt szándékosan hátrébb sorolja mind a fizetett, mind pedig az ingyenes keresési eredmények között. Emellett az EB azt is vizsgálja, hogy a tartalomszolgáltató ténylegesen nyomást gyakorolt-e üzleti partnereire azért, hogy például kizárjon konkurens reklámokat a weboldalakról, valamint kiszorítsa a rivális keresőket az előre telepítettek közül a PC-ken és a szoftvertermékeken.

A helyi hatóságok már vizsgálódtak hasonló ügyekben Franciaországban, Németországban és Olaszországban, az EB részéről azonban siettek közölni, hogy egyelőre csak megkezdték a vizsgálatot, vagyis még semmilyen konkrét bizonyítékkal nem rendelkeznek. A Google mindeddig nem kommentálta a hírt.

Kulcsszavak: EU jog Google

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tűzvédelmi és mentési célokra fejlesztett négylábú robotplatformot a Unitree

A fogyasztói és ipari felhasználású bionikus robotok területén egyaránt vezető szerepet betöltő kínai Unitree Robotics professzionális tűzoltási, tűzmegelőzési, felderítési és mentési célú robotot mutatott be. A négylábú platform a katasztrófavédelem szinte bármely területén alkalmazható adatgyűjtési, felderítési és mentési feladatok ellátására.

2023. március 30. 16:03

Megjelent az IAB Hungary AdEx 2022 és AdExpect 2023 legfrissebb riportja

Elkészült az IAB Hungary két legfontosabb éves jelentése: a tavalyi digitális reklámköltések alakulását és főbb trendjeit áttekintő AdEx 2022 kutatás, és a szakemberek várakozásait tükröző AdExpect 2023 riport.

2023. március 30. 14:26

Közel húszezer érdeklődő vett részt a Műegyetemi Állásbörzén

Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q épületben pedig neves cégek tartottak előadásokat kiemelt szakmai témákban. A kétnapos eseményre közel húszezren látogattak ki, amely a külföldi diákok körében is egyre népszerűbb. Ezzel összehangban jól látható, hogy közülük egyre többen maradnának Magyarországon az egyetem elvégzése után is.

2023. március 30. 12:48

Újabb 180 általános iskolában lesz elérhető az élményszerű tanulás

A Delta Systems Kft. szállítja azt a 600 darab 3D nyomtatót és induló nyomtató anyagkészletet, amelyet hátrányos helyzetű térségek 180 általános iskolája kap a Klebelsberg Központ által indított nyílt uniós közbeszerzési eljárásban. A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Delta Technologies 100%-os leányvállalata által megvalósuló nettó 346 millió forintos beruházás az Okostanterem 2 folytatásaként köznevelési intézményekben teremti meg a diákok élményszerű oktatásának lehetőségét modern eszközökkel, támogatva a műszaki érdeklődésüket. 

2023. március 30. 11:25

Itt a kriptoról is mindent tudó ChatGPT és AI-képgenerátor

Kriptovilággal kapcsolatos, mesterséges intelligencián alapuló chatbotot és ingyenes AI-alapú képalkotó technológiát fejlesztett a Binance. A Bicasso nevű programban olyan alkotásokat hozhatunk létre a mesterséges intelligencia segítségével, amiket eddig inkább csak sci-fikben tudtunk elképzelni. 

2023. március 29. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08