AH: az év végére 95 százalékos digitális lefedettség

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 2. 09:17

Az Antenna Hungária Csoport (AH) decemberben 14 új telephelyről indítja el digitális kereskedelmi szolgáltatását, s ezzel a digitális hálózat lakossági lefedettsége 95 százalékra nő - mondta Jean-Francois Fenech, a cég vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az új telephelyekkel együtt az év végén már 29 bázisról sugározzák a digitális adást. A lefedettség 2009 végén 88 százalék volt.

A vezérigazgató elmondta: az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül a televíziós sugárzás a magyar piacon. Míg 2003-ban az analóg és digitális földfelszíni platformnak 34 százalékos részesedése volt, addig ez 2009-re 22 százalékra csökkent. Eközben a műholdas digitális és analóg platform részesedése 11-ről 19 százalékra, az analóg és digitális kábel sugárzás részesedése 55-ről 56 százaléka emelkedett, s a csak digitális internetes IPTV-é 3 százaléka nőtt nulláról.

Az AH Mindig TV digitális szolgáltatása 7 ingyenes és 11 fizetős csatornát tartalmaz, és október végén 125 ezer háztartásban nézték, az ügyfelek száma a cég előrejelzése szerint 200 ezerre nő a jövő év első negyedévében. A fizetős csatornákat nézők számát az AH egyelőre nem közli.

A vezérigazgató szerint ahhoz, hogy a digitális földfelszíni sugárzás gyorsabban terjedjen, ki kell dolgozni azt a támogatási rendszert, ami lehetővé teszi, hogy olcsón jussanak hozzá a digitális sugárzáshoz szükséges dekóderhez a háztartások. Ezen túlmenően meg kell hozni azokat az állami hatáskörbe tartozó döntéseket is, amelyek feltétlenül szükségesek sikeres átálláshoz. Meg kell határozni például az analóg sugárzás területenkénti lekapcsolási sorrendjét, s ki kell építeni azt a monitoring rendszert, ami a dekóder-támogatások felhasználásának hatékonyságát méri.

Napjainkban mintegy 800 ezer háztartás, körülbelül 2 millió állampolgár nézi analóg módon a földfelszíni adásokat.

Jean-Francois Fenech elmondta, hogy a dekóderek ára egy év alatt 40 százalékkal csökkent, míg a digitális adást is fogó integrált tv-ké 20 százalékkal.

Az AH arra számít, hogy a dekóderek ára tovább csökken, s legolcsóbbaké az év végén már 10 ezer forint alatt lesz.

Az AH a teljes digitális átállásra 2011 végéig összesen 25 milliárd forintot költ, azaz évente 4-5 milliárdot.

Magyarországon 2011 végén ér véget az analóg földfelszíni sugárzás, ezt követően csak a dekóderrel fogható digitális adás lesz elérhető a lakosság számára.

November végén a Nemzeti Hírközlési Hatóság becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül több mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy az ingyenesen elérhető műholdas adásokat nézik.

A nemzetközi tapasztalat az, hogy a földfelszíni analóg adás lekapacsolása előtt mintegy fél évvel kezdenek tömegesen átállni a háztartások a dekóderrel fogható digitális tévére.

Kérdésekre válaszolva a vezérigazgató elmondta: meglátják, hogy a megszavazott médiatörvény tartalmazza-e majd azt a kitételt, amely szerint 2010 júniusával megszűnnek azok a hosszú távú, 12 évre kötött digitális sugárzási szerződések, amelyeket a közmédiumokkal korábban írt alá az AH. Hozzátette: az AH tulajdonosai mindent megtesznek azért, hogy a cég és az ott dolgozók érdekeit megvédjék.

Elmondta, hogy bár a szerződések időtartama sokkal hosszabb mint 2010 júniusa, egyelőre egy tervezetről van szó, s mielőtt erről nyilatkoznak, szeretnék látni a mögöttes okokat is.

Megjegyezte, hogy a digitális átállásról például egy ötpárti parlamenti bizottság döntött, s ezért ez a terv meglepetésként érte. Azt viszont szívesen venné a vezérigazgató, ha a médiatörvényben engedélyeznék, hogy az embereknek joguk legyen a társasházak
tetejére központi antennát szereltetni.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Vadonatúj, trendi színekben érkezik a megújult Nokia 2660 Flip

Húzd jobbra a valóságot a vadonatúj, Pop Pink és Lush Green színekben is elérhető Nokia 2660 Flippel. A már jól ismert, élénk színekben újragondolt készüléket a Z és Y generáció hirtelen megugró érdeklődése hívta életre, akik a saját mentális egészségük érdekében egyre többen választják a Flipet, hogy korlátozzák az okostelefonjuk képernyője előtt töltött idejüket.*

2023. június 2. 09:54

Mobiltelefonokon érkezik a bankolás jövője

A következő évtizedben az Y és a Z generáció válnak a bankok legfontosabb célcsoportjaivái, mivel várhatóan közel 70 billió dollárnyi vagyon száll rájuk szüleiktől. Mit jelent ez a bankszektor számára? Először is azt, hogy gyorsan kell digitalizálódnia. Az újabb generációk szülöttei számára a mobiltelefonok kiemelt fontossággal bírnak: gyors, kényelmes és könnyen navigálható hozzáférést szeretnének a szolgáltatásokhoz. Mivel az Y és a Z generáció közel fele online szeretne hozzájutni a szükséges információkhoz, a banki szolgáltatások iránti elvárásaik eltérnek a szüleikétől.

2023. május 31. 12:45

Mozgalom világít rá az élet láthatatlan szépségeire

A modern, pörgős, digitális világban könnyű szem elől téveszteni a kisebb, látszólag jelentéktelen pillanatokat, amik igazán varázslatossá teszik az életet. Ezek a momentumok csak úgy elsuhanhatnak mellettünk, ahogy feladatról feladatra zakatolunk hétköznapjainkban, már-már odatapadva a képernyőkhöz. Pedig ezekben a mulandó pillanatokban lelhető meg az élet esszenciája – azokban az apróságokban, amelyek szünetre és reflekcióra késztetnek, és amiknek köszönhetően igazán értékelhetjük a körülöttünk lévő világot. A HONOR Magic5 Pro azzal a céllal készült, hogy segítse az embereket az ilyen értékes, gyakran megfoghatatlan mozzanatok megörökítésében. Így ragadható meg a láthatatlan szépség.

2023. május 30. 14:00

Így kíméli szemünket a HONOR Magic5 Pro

Napjainkban a technológia kikerülhetetlen eleme a hétköznapoknak, így létfontosságú, hogy azzal is foglalkozzunk, hogy a digitalis eszközök milyen hatással vannak szemeinkre. A HONOR Magic5 Pro, a vállalat legújabb csúcskategóriás készüléke számos szemkímélő funkcióval óvja a felhasználók látását. 

2023. május 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39