Szuperszámítógépes rendszerekkel bővült a győri egyetem

Győr lett az ipari szimuláció központja

forrás Prim Online, 2010. december 7. 11:53

A Meteorológiai Szolgálatéhoz hasonló szuperszámítógépes rendszerekkel bővült a győri Széchenyi István Egyetem informatikai laborja. Az 50 milliós beruházással nemcsak az oktatás és a tudományos munka pörög fel, hanem a gépparkot az országban működő autó-, illetve egyéb iparvállalatok is kihasználhatják ipari szimulációkra, valamint mérnöki fejlesztésekre.

Győrben két új szuperszámítógépes rendszer épült, több IBM-gép együtteseként − ismertette az eszközöket a kiépítést végző Polygon Informatikai Kft. szakértője. Kolb Zoltán elmondta, a két új rendszer együttesen 312 processzormagot tartalmaz és összesen 3300 milliárd lebegőpontos műveletet tud elvégezni másodpercenként (3,3 teraflops).

Az egyetem a rendszerek használatába az országban működő autó-, illetve egyéb iparvállatokat is bevonja, a kiajánlott megoldások iránt nagy az érdeklődés – nyilatkozta az intézmény Matematika és Számítástudomány Tanszék vezetője. Dr. Horváth Zoltán elmondta, az intézmény a rendszert a szimulációs alkalmazások még gyorsabb futtatására is felkészíti, grafikus kártyákkal és saját optimalizáló programokkal turbózza tovább. A tanszékvezető elmondása szerint ez akkora teljesítményugrást jelent, mintha még egy rendszert illesztenének a meglévőhöz.

Jelenleg járműipari szimuláció (pl. deformáció-vizsgálat) és áramlások okozta rezgések elemzése tárgyában kutatnak a rendszerekkel, de zajlik az egyetem nagy programfejlesztési projektje, amelynek révén a rendszer képes lesz például autók körüli légáramlások vizsgálatára, belsőégésű motorokban zajló üzemanyag-keveredés számítására vagy a fékek melegedésének modellezésére is. A tanszékvezető úgy látja, a rendszerekhez házon kívülről csatlakozó iparvállalatoktól befolyó bevételekből az üzemeltetés teljes költségét finanszírozni tudják majd, beleértve az oktatást és a hallgatói felhasználást is.

A beruházás az ország ipara és az egyetem számára óriási jelentőségű, és bár a 3,5 terraflops teljesítmény kisebb, mint a világ szuperszámítógépeit összesítő ötszázas listáján lévőké – az első helyen álló kínai National Supercomputing Center in Tianjin számítógép teljesítménye 2566 terraflop –, felépítésben elérték a csúcstechnikát. Így mód nyílik arra, hogy amit Győrben kifejlesztenek, azokat a világ legnagyobbjain is futtatni tudják, melyre ígéretet is kaptak. Míg azonban a többi gépet leginkább csak tudományos kutatásra használják, addig a győri beruházás az ipari alkalmazások előtt nyit teret, és ebben a tekintetben a világ egyik legerősebb ilyen egyetemi rendszere lesz.

 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ár vagy a környezettudatosság miatt veszünk használt cuccot?

Nemzetközi kutatás alapján a vásárlók 71 százaléka számára kulcstényező a termék környezeti hatása. Itthon ugyanez az arány mutatkozik meg, a legtöbben (72%) szívesen vásárolnak olyan terméket, amellyel a környezetért is tesznek. Ennél jelentősen kevesebben (31%) többet is fizetnének egy-egy zero waste holmiért – derül ki a Vatera legfrissebb felméréséből. A kutatás rávilágított arra, hogy a felhasználókat bár jellemzi a környezettudatos gondolkodásmód, a mindennapok gyakorlatában nem nyilvánul meg ekkora mértékben, ezért a Vatera újításokat vezet be az oldalán, hogy segítse felhasználóit a tudatos döntésekben. 

2019. szeptember 20. 12:04

Építsd újra a világot LEGÓ-ból

A LEGO Csoport és Mark Ronson zenész útjára indították az Építsd Újra a Világot kampányt, amellyel céljuk, hogy a következő generációk kreativitását fejlesszék. 

2019. szeptember 19. 13:01

A tiszta energia, valamint a hálózati és digitális transzformáció a jövő kulcsa

Milyen kihívások elé állítja a magyar műszaki szakembereket az egyre növekvő energiaigény, az elosztott és időjárásfüggő megújuló energiatermelés? Milyen szakemberekre lesz szükség az új műszaki megoldások kivitelezéséhez és üzemeltetéséhez? Többek között ezek a gondolatok szolgáltak vitaalapul a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében megvalósuló 66. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállításon, melynek fő témája a jövő hálózatának infrastruktúrája volt.

2019. szeptember 19. 12:42

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Világszerte 100 milliónál tart a Lime e-rolleres utak száma

A zöld közlekedési megoldásokat kínáló mikromobilitási szolgáltató összesen 9000 tonnával csökkentette a városi közlekedésből származó CO2-kibocsátást a világ több mint 120 városában. Budapesten kiemelkedően magas az elektromos rollerek iránti érdeklődés, a felhasználók átlagosan 14 perces utakat tesznek meg a Lime környezetbarát járműveivel.

2019. szeptember 18. 19:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás