Elektronikuskönyv-olvasókkal bővül az Országos Széchényi Könyvtár

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 8. 09:03

Tíz elektronikuskönyv-olvasóval bővül az Országos Széchényi Könyvtár, ahol az új eszközökön elsőként a könyvtár honlapjáról szabadon hozzáférhető tartalmak lesznek elérhetők.

A My Ebook fantázianevű elektronikuskönyv-olvasókat az eszköz forgalmazója, az AC & IP Control Kft ajánlotta fel az Országos Széchényi Könyvtár Corvina Alapítványának javára.

 Az eszköz érdekessége, hogy a magyarországi könyvtárakban egyelőre mutatóba is alig akad olyan elektronikuskönyv-olvasó, amelyet az olvasók kézbe vehetnek és használhatnak - mondta el az MTI-nek Bóka B. László, a könyvtár munkatársa, hozzátéve, hogy a tesztidőszak alatt a Magyar Elektronikus Könyvtárból szabadon elérhető tartalmakat töltik a gépekre, amelyeket kizárólag az olvasótérben lehet használni.

 A könyvtár látogatói számára a hét végétől már ingyenesen használható eszköz azonban még nem az olvasók szemét kevésbé fárasztó E Ink (elektronikus tinta) technológiával működik, hanem az olcsóbb LCD-technológiát tartalmazza.

 A készülék viszont arra is képes, hogy videotartalmakat vetítsen, így az olvasók a közeljövőben a könyvtárról és annak szolgáltatásairól is találnak majd rajta információkat.

 A My Ebook 17,8 centiméter (7 col) képátlójú kijelzőjének felbontása 800x480 képpont. Könyvolvasásra 9 órát, videózásra 4,5 órát bír egy feltöltéssel. A készülék 2 gigabájt beépített memóriával rendelkezik, amely memóriakártyával tovább bővíthető.

 Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szerint az e-könyvolvasó az általános vélekedéssel ellentétben modern, olvasóbarát kezdeményezés, amely nem gyengíti, éppen ellenkezőleg, erősíti a könyvtárak pozícióit.

 Az OSZK a jövőben a készülékeken keresztül saját kiadványait, állományának ritka dokumentumait, illetve web- és digitális tartalomszolgáltatásait is szeretné bemutatni olvasóinak.

 "Tisztában vagyunk azzal, hogy ez az olvasó nem számít csúcsmodellnek, de most elsősorban az olvasók gyakorlati tapasztalataira vagyunk kíváncsiak, és a forgalmazóval kötött megállapodás alapján lehetőség van arra, hogy a tesztkészülékeket később fejlettebb változatokra cseréljék" - magyarázta Bóka B. László.

 A tervek között szerepel, hogy az elektronikus megjelenítőket az olvasók kaució ellenében haza is vihetik, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a készülékeken tárolt anyagok másolásvédettek legyenek. Ebben az esetben akár a könyvtár különlegességeit, egyedülálló értékeit, például a felbecsülhetetlen kódexek fotókópiáit is az olvasókra tölthetik.
 

Kulcsszavak: e-könyv e-book könyvtár

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újra lehet pályázni a HR Best Futureproof Organizations kategóriájában

November 14-ig pályázhatnak a vállalatok a legjobb hazai HR gyakorlatokat díjazó HR Best „Futureproof Organizations” kategóriájában. A Microsoft által harmadszor meghirdetett díj célja, hogy a technológia és az ember kooperációját ötvöző jó gyakorlatokat megmutassák a szakmai nyilvánosságnak. Ez annál is inkább fontos, hiszen – mint az Csanak Gabriella marketing- és operatív igazgató, valamint Szentpétery Boglárka HR igazgató október 21-én a HR Festen tartott előadásából is kiderült – a hibrid munkavégzés paradoxonának megoldása lesz az évtized HR kihívása.

2021. október 24. 17:52

A Sony bemutatja a 33 megapixeles full-frame képszenzorral rendelkező Alpha 7 IV-et

A Sony bejelentette, hogy három termékkel bővíti képalkotó kínálatát – a cserélhető objektíves, 33 megapixeles (hozzávetőleges érték) full-frame képszenzorral ellátott Alpha 7 IV mellett a HVL-F60RM2 és a HVL-F46RM vakukkal. 

2021. október 24. 16:13

Az OPPO csatlakozik a Matter otthonautomatizálási szabványhoz

Az OPPO globális okoseszköz márka és a Connectivity Standards Alliance (CSA) bejelentette, hogy az OPPO a szövetség törzstagjává válik, és vezető szerepet fog vállalni az iparágat egyesítő Internet of Things (IoT) kapcsolati protokoll, a Matter fejlesztésében és népszerűsítésében.

2021. október 24. 14:30

Kutatás a céges jelszómenedzsmentről

Minden nap használod, az értékeidért felel, de könnyű ellopni. Mi az?
Olyan digitális hitelesítő adatról van szó, amely elemi szerepet játszik az információ biztonságában. Érdekessége, hogy nagyon könnyen rossz kezekbe kerülhet, ha nem úgy tároljuk, ahogy azt illene. Ez a jelszó, amivel mind a privát, mind a céges adatkezelés során találkozol.

2021. október 24. 11:59

Mondd mivel játszol és megmondom, ki vagy!

2021.10.08-án indult el az Ország Játéka szavazás, ahol hét kategóriában, több mint hatvan Játék versenyez majd a legjobb helyekért. Ennek kapcsán kérdeztük Tóth Zsuzsát, a Bárányfelhő Gyermek Fejlesztőközpont alapítóját és vezetőjét a játékról, a játékokról és szerepükről a gyermekek fejlődésében.

2021. október 24. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20