Chrome – háromszor

forrás Prim Online, 2010. december 8. 15:50

A Google San Franciscoban bemutatta a Chrome OS operációs rendszert, valamint Chrome böngészőjének újdonságait és a Chrome webáruházat.

Chrome böngésző
Csupán ebben az évben 300%-kal, 40 millióról, 120 millióra nőtt a Chrome használók száma. A böngésző kedveltségének egyik legfőbb oka a sebesség, melynek tovább fokozásán a fejlesztők folyamatosan dolgoznak. Ezért az instant kereső beépült a Chrome böngésző sávjába, az Omnibox-ba, így a felhasználó még gyorsabban juthat keresési eredményekhez, hiszen már gépelés közben azonnal megjelennek a találatok és betöltődnek a weboldalak. A Chrome V8-as JavaScript motorja is megújult, és komplex JavaScript programokat 50%-kal gyorsabban képes futtatni, mint a Chrome jelenleg elérhető verziója.
Ez a két újítás az Early Access Channel-en (fejlesztői csatornán) már elérhető, és az elkövetkező hónapokban válik fokozatosan hozzáférhetővé minden felhasználó számára (rolling out).

Chrome webáruház
A Chrome böngészőn történt apró ám fontos újítások mellett a Google ma szintén bejelentette a Chrome webáruházának elindítását. A fejlesztők már megkezdték az alkalmazások feltöltését, ezek számában a közeljövőben jelentős növekedést várnak. Jelenleg a szolgáltatás csak az USA-ban elérhető, de a következő évben számos más országra és pénznemre is kiterjesztik. A webáruház maximálisan fog illeszkedni a Chrome-hoz, és a felhasználókat a minél jobb alkalmazások felfedezésében, míg a fejlesztőket a Chrome-ot elsődleges böngészőként használó több mint 120 millió internetező elérésében fogja segíteni.

Chrome OS: internet mindenek felett

A Google már tavaly bejelentette, hogy erőforrásainak egy részét abba fekteti, hogy az operációs rendszert az internetes böngészésre optimalizálja, arra a területre, ahol a felhasználók egyébként is idejük java részét töltik. A cél az volt, hogy egy gyakorlatilag böngészőként funkcionáló operációs rendszerrel a számítógépek használata gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá váljon.

A fejlesztések még nem zárultak le. Jelenleg a Google sok dolgozója a Chrome OS-t már elsődleges eszközként használja munkája során, és a cég elérkezettnek látta az időt, hogy a külső, valós felhasználók visszajelzéseit is beépítve fejlessze tovább a rendszert. A Chrome OS bizonyos funkciói új típusú hardvert igényelnek, és a Google egy kísérleti program keretében ilyen tesztgépeket ad szakképzett felhasználóknak, fejlesztőknek, iskoláknak és cégeknek először szerte az USA-ban, majd a világ más országaiban.

A teszt notebook fekete, sem matrica, sem logó, sem márkajelzés nem látható rajta. A hardver egyedül azt a célt szolgálja, hogy a szoftvert teszteljék rajta. 12,1” kijelzője, teljes értékű billentyűzete és touch pad-je van, integrált 3G kapcsolattal rendelkezik a Verzion jóvoltából, és 8 órás üzemidejű akkumulátorral valamint 8 napos standby idővel bír. A Chrome netbookokat azonnali internet-elérésre tervezték, és arra, hogy megoszthatóak legyenek barátokkal, családtagokkal is.  Egy egyszerű bejelentkezés, felhasználónév és jelszó megadása után mindenki a saját alkalmazásait, könyvjelzőit, és egyéb böngésző beállításait fogja látni. Egy új gép beállítása így egy percnél is kevesebb időt vesz igénybe. Már most, a fejlesztés e korai szakaszában úgy látja a cég, hogy jelenleg nincs sem fogyasztóknak, sem üzleti felhasználóknak készült biztonságosabb operációs rendszer.

A jövő év első felében a Chrome notebookok az Acer és a Samsung kínálatában lesznek elérhetőek. Bár ezek a gépek is notebook méretűek lesznek, a Chrome OS-t úgy alakították ki, hogy a gépek széles skálájával kompatibilis legyen, így a későbbiekben más méretek és gyártók is megjelennek majd a piacon Chrome OS notebook-okkal. A Google számára a jelenlegi, kísérleti időszakból származó adatok kulcsfontosságúak a további fejlesztések szempontjából, amelyek eredményeképp egy egyedi rendszer születhet.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Ötéves digitális átalakítási program elindításáról állapodott meg a Diageo az SAP-val és az IBM-mel

Informatikai környezetének teljes korszerűsítésére indított programot a világhírű italmárkák gyártásáról és forgalmazásáról ismert Diageo. A többek közt a Guinness, a Smirnoff és a Johnnie Walker márkákat birtokló Diageo a folyamatainak újratervezését és fejlesztését célozza meg, mind a 180 országra kiterjedően, ahol a vállalat működik. A vállalat eddigi legnagyobb és legátfogóbb stratégiai projektjének kivitelezésére az SAP és az IBM fogtak össze.

2023. május 27. 13:21

Megoldás a nagyméretű, elosztott hálózatokat üzemeltető cégek számára

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks bemutatta új XGS2220 Layer 3 Access Switch sorozatát, amely segít a kis- és középvállalkozásoknak lépést tartani a hálózatukkal szemben támasztott növekvő igényekkel és elvárásokkal.

2023. május 25. 20:35

A Genesis tarolt a lengyel IT Hardware magazin által rendezett népszerűségi versenyen

A Genesisnek nagy sikere volt a lengyel IT Hardware magazin által szervezett, és a gamerek körében is elimert közönségszavazáson. A Genesis márkát a legjobb gamer brandnek választották meg, több más jelentős elismeréssel együtt.

2023. május 25. 11:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01