Chrome – háromszor

forrás Prim Online, 2010. december 8. 15:50

A Google San Franciscoban bemutatta a Chrome OS operációs rendszert, valamint Chrome böngészőjének újdonságait és a Chrome webáruházat.

Chrome böngésző
Csupán ebben az évben 300%-kal, 40 millióról, 120 millióra nőtt a Chrome használók száma. A böngésző kedveltségének egyik legfőbb oka a sebesség, melynek tovább fokozásán a fejlesztők folyamatosan dolgoznak. Ezért az instant kereső beépült a Chrome böngésző sávjába, az Omnibox-ba, így a felhasználó még gyorsabban juthat keresési eredményekhez, hiszen már gépelés közben azonnal megjelennek a találatok és betöltődnek a weboldalak. A Chrome V8-as JavaScript motorja is megújult, és komplex JavaScript programokat 50%-kal gyorsabban képes futtatni, mint a Chrome jelenleg elérhető verziója.
Ez a két újítás az Early Access Channel-en (fejlesztői csatornán) már elérhető, és az elkövetkező hónapokban válik fokozatosan hozzáférhetővé minden felhasználó számára (rolling out).

Chrome webáruház
A Chrome böngészőn történt apró ám fontos újítások mellett a Google ma szintén bejelentette a Chrome webáruházának elindítását. A fejlesztők már megkezdték az alkalmazások feltöltését, ezek számában a közeljövőben jelentős növekedést várnak. Jelenleg a szolgáltatás csak az USA-ban elérhető, de a következő évben számos más országra és pénznemre is kiterjesztik. A webáruház maximálisan fog illeszkedni a Chrome-hoz, és a felhasználókat a minél jobb alkalmazások felfedezésében, míg a fejlesztőket a Chrome-ot elsődleges böngészőként használó több mint 120 millió internetező elérésében fogja segíteni.

Chrome OS: internet mindenek felett

A Google már tavaly bejelentette, hogy erőforrásainak egy részét abba fekteti, hogy az operációs rendszert az internetes böngészésre optimalizálja, arra a területre, ahol a felhasználók egyébként is idejük java részét töltik. A cél az volt, hogy egy gyakorlatilag böngészőként funkcionáló operációs rendszerrel a számítógépek használata gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá váljon.

A fejlesztések még nem zárultak le. Jelenleg a Google sok dolgozója a Chrome OS-t már elsődleges eszközként használja munkája során, és a cég elérkezettnek látta az időt, hogy a külső, valós felhasználók visszajelzéseit is beépítve fejlessze tovább a rendszert. A Chrome OS bizonyos funkciói új típusú hardvert igényelnek, és a Google egy kísérleti program keretében ilyen tesztgépeket ad szakképzett felhasználóknak, fejlesztőknek, iskoláknak és cégeknek először szerte az USA-ban, majd a világ más országaiban.

A teszt notebook fekete, sem matrica, sem logó, sem márkajelzés nem látható rajta. A hardver egyedül azt a célt szolgálja, hogy a szoftvert teszteljék rajta. 12,1” kijelzője, teljes értékű billentyűzete és touch pad-je van, integrált 3G kapcsolattal rendelkezik a Verzion jóvoltából, és 8 órás üzemidejű akkumulátorral valamint 8 napos standby idővel bír. A Chrome netbookokat azonnali internet-elérésre tervezték, és arra, hogy megoszthatóak legyenek barátokkal, családtagokkal is.  Egy egyszerű bejelentkezés, felhasználónév és jelszó megadása után mindenki a saját alkalmazásait, könyvjelzőit, és egyéb böngésző beállításait fogja látni. Egy új gép beállítása így egy percnél is kevesebb időt vesz igénybe. Már most, a fejlesztés e korai szakaszában úgy látja a cég, hogy jelenleg nincs sem fogyasztóknak, sem üzleti felhasználóknak készült biztonságosabb operációs rendszer.

A jövő év első felében a Chrome notebookok az Acer és a Samsung kínálatában lesznek elérhetőek. Bár ezek a gépek is notebook méretűek lesznek, a Chrome OS-t úgy alakították ki, hogy a gépek széles skálájával kompatibilis legyen, így a későbbiekben más méretek és gyártók is megjelennek majd a piacon Chrome OS notebook-okkal. A Google számára a jelenlegi, kísérleti időszakból származó adatok kulcsfontosságúak a további fejlesztések szempontjából, amelyek eredményeképp egy egyedi rendszer születhet.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05