Androidos telefonok fojtogatják a mobilhálózatokat

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 9. 11:36

Az okostelefonok, ezek közül is a Google Android-alapú készülékei terhelik leginkább a mobilhálózatokat - derül ki egy friss iparági tanulmányból. Annak ellenére, hogy az internetezésre alkalmas okostelefonokkal letöltött adatmennyiség sokkal kevesebb, mint a laptopokhoz csatlakoztatott modemmel generált adatforgalom, mégis a telefonok terhelik jobban a mobilhálózatokat. Ezek közül pedig a Google operációs rendszerére épülő mobileszközök, például a Samsung Galaxy S, vagy a tajvani HTC készülékei az élen járnak - állítja az Arieso távközlés-technológiai vállalat legfrissebb tanulmánya.

A szakemberek szerint ez abból ered, hogy ezeken a telefonokon nem csupán a fejlettebb kamerákkal készült nagyobb méretű fényképek és videók küldésekor növekszik jelentősen az adatforgalom, hanem ezeknek a tartalmaknak szerkesztésekor is szükség van az internetkapcsolatra. Ugyanis a korlátozott teljesítményű mobileszközök a felhőprogramozás (cloud computing) előnyeit kihasználva a szolgáltató szerverein, azaz "a felhőben" végzik el a memória- és processzorigényes műveleteket.
 

"A mobilinternet-előfizetők száma és adatéhsége is egyre növekszik, és a közeljövőben sem várható, hogy megfordulna ez a tendencia" - magyarázta Michael Flanagan, az Aireso munkatársa. Az ügyfelek elvesztésétől tartva a mobilszolgáltatók közül csak néhányan ismerik el nyilvánosan, hogy az egyre növekvő adatforgalom fennakadásokat okozhat a hálózatokban.

Az adatforgalmat az is növeli, hogy a kereskedőknek az operációs rendszert ingyen adja a Google, így fordulhatott elő, hogy az utolsó negyedévben az Apple iPhone-ját és a Research In Motion (RIM) Blackberryjét megelőzve az androidos készülékek a második helyre törtek előre. Elemzők szerint a jelenlegi piacvezető Nokia Symbian-alapú készülékeit jövőre előzi meg az Android.

A mobiltelefonos adatforgalom látványos növekedése az iPhone 2007-es bevezetése után indult, azóta csaknem évente kétszereződik meg az adatforgalom. "A szolgáltatóknak az okozza a legnagyobb problémát, hogy nem készültek fel az okostelefonok ilyen ütemű gyors terjedéséhez" - mondta Lance Hiley, a Cambridge Broadband Networks távközlés-technológiai beszállító szakértője.

Kulcsszavak: Android mobilhálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05