Educatio: kétmilliárdos beruházással megújul a központi adminisztráció az oktatásban

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 17. 10:24

Mintegy kétmilliárdos beruházással megújul a központi adminisztráció az oktatásban. A 2010 és 2011 fordulóján, Győrben megvalósuló informatikai beruházás több százezer ember államilag nyilvántartott oktatási adatait érinti - közölte az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Az európai uniós támogatásból megvalósuló szerverterem szolgálja majd ki többek között a közoktatási intézmények, tanulók, pedagógusok adatait kezelő Közoktatási Információs Rendszert, valamint a felsőoktatásban hasonló feladatokat ellátó, az oktatók, hallgatók adatait kezelő Felsőoktatási Információs Rendszert is.

A fejlesztés célja, hogy biztonságosabb és gyorsabb infrastrukturális környezetbe kerüljenek az államilag nyilvántartott oktatási adatokat tároló szerverek. A most megvalósuló adatközpont nem csupán költséghatékony, de modern, a jövőbeli fejlesztésekre is felkészített rendszer lesz - olvasható az MTI- hez eljuttatott közleményben.

Felidézték, hogy a fejlesztés első lépéseként szeptember elején megtörtént a hardvervásárlás, majd októberben a szoftverek beszerzése. A tervek szerint ezt követi az ingatlan megvásárlása, majd az ingatlan átépítése és a gépterem berendezése.

A beüzemelés előreláthatólag 2011 elején indulhat meg, amikor is az ország különböző részein tárolt rendszereket fokozatosan Győrbe költöztetik.

Mint kifejtették: a fejlesztés körülbelül 50 oktatási rendszert, adatbázist érint. Ilyen például a Közoktatási Információs Rendszer (KIR), a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR), a diákigazolvány igényléséhez és kiadásához szükséges rendszer, valamint a
felsőoktatási felvételi adatbázis, a Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) alá tartozó informatikai rendszerek.

Az új szerverpark előnyeit élvezi majd több, szintén európai uniós támogatásával létrehozott, szintén az oktatási szektort segítő fejlesztés is. A TÁMOP 3.1.1. közoktatási fejlesztései között a taneszközöket, intézményi jó gyakorlatokat, továbbképzéseket és
tanácsadói szolgáltatásokat bemutató Szolgáltatói kosár, valamint a Fejlesztési Nyomon követő Felület (FNF), mely a TÁMOP pályázatokban nyertes intézmények számára nyújt lehetőséget arra, hogy adminisztrálják a pályázatban vállalt fejlesztéseiket.

A TÁMOP 4.1.3. pályázat keretében létrejövő Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) és Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) adatai ugyancsak Győrben találhatók majd. Míg a DPR a hazai pályakövetéses vizsgálatok eredményeit összegzi és tartja nyilván, addig az AVIR egy főleg a felsőoktatási döntéshozók munkáját segítő vezetői információs rendszer lesz.

Kulcsszavak: felsőoktatás oktatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hetvenmillió forint műszaki támogatás közösségi tévéknek, rádióknak

Tizenkilenc közösségi televízió, rádió és kisközösségi rádió közel 70 millió forintot kap műszaki fejlesztésekre – erről is döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A grémium nyertest hirdetett egy székesfehérvári és egy kiskőrösi helyi frekvenciapályázaton. 

2021. szeptember 25. 18:55

Új microSD kártyákat mutatott be a Samsung

A Samsung bemutatja az új PRO Plus microSD és az újratervezett EVO Plus microSD kártyákat. A 2021-es kártyákkal a vállalat a felhasználók széles körének nyújt ideális megoldást, legyen szó otthoni vagy professzionális körülményekről. Az új microSD kártyák számos különböző kapacitású kivitelben, kiemelkedő olvasási és írási sebességgel , valamint időtálló kialakítással érkeznek.   

2021. szeptember 25. 15:59

Apple dokkoló, óvodai fejlesztőprogram és vegán smartfood az iPonNovation győztesei között

Közel száz izgalmas startup mérette meg magát a regionális szinten is különlegesnek számító iPonNovation versenyén, melynek eredményhirdetésére szerda este került sor. A hagyományteremtő program döntőjébe hat vállalkozást válogatott be a szakmai zsűri, a végső döntést pedig közösen hozta meg velük az iPon és a HRP. A program szakmai irányítását Kovács Péter vezetésével az XO.company vállalta.

2021. szeptember 25. 14:07

Magyar fejlesztésű elektromos buszokat mutattak be

Részben magyar know-how-val és összeszereléssel készülő elektromos buszokat mutattak be Ráckevén. A Goldi Mobility Kft. magyar és szingapúri mérnökökkel közösen kifejlesztett járművei teljesítményben és minőségben is magas színvonalat képviselnek, ráadásul ár-érték arányban is élmezőnyben vannak. Elkészült emellett Magyarország első hidrogén üzemanyagcellás drónja is, amely 4.5 órát tud repülni folyamatosan akár 5000 méteres magasságban is.

2021. szeptember 25. 11:50

A MENTA konferencián hirdették ki a 2021-es Gyurós Tibor-díj nyerteseit

Az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért szakmai zsűrije idén is a MENTA konferencián jelentette be az év menedzsere, az év digitalizációs projektje, az év innovációja díjak nyerteseit, és nevezte meg 2021 digitálisoktatás-nagykövetét.

2021. szeptember 25. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46