Mit hozott a kétezres évek első évtizede?

Vértes Judit, 2010. december 23. 10:27

Egy 1950 fős mintán december 8 és 10 között elvégzett amerikai közvélemény-kutatás szerint az évezred első évtizedében a szélessávú internet megjelenése az, amely a legnagyobb hatást gyakorolta a társadalomra, s amely nélkül az emberek többsége nem tudna élni. Második helyen a Facebook áll, harmadikként a Google fért fel a dobogóra. Természetesen a nem és kor szerint ezek az arányok jelentősen eltértek. A nők és a fiatalabbak többsége jelentősebbnek tartotta a Facebookot, a férfiak és idősebbek a szélessávú internetet.

A Zogby által készített tanulmány kitér arra is, hogy függetlenül az utolsó évtizedtől, mi az, ami nélkül ma már jóformán élni se tudnánk. Itt is a széles sáv győzött, a megkérdezettek 28 százaléka jelölte meg a szélessávú internetet, mint számára leglényegesebbet, a második helyen az e-mail áll, 18 százalékkal. A Facebookot csak 3 százalék tartotta nélkülözhetetlennek, bár a fiatalabbak körében (18-24 év) ez az arány jóval nagyobb, 15 százalékuk mondta, hogy nem tudna nélküle élni.

A közvélemény-kutatásban azt is megkérdezték, milyen jelentős változást várnak az emberek a következő évben illetve évtizedben. A megkérdezettek 24%-a úgy véli, 2011-ben leginkább a házi szórakoztató elektronika fog fejlődni, míg magának a számítástechnikának a fejlődése a második helyre szorult.

Messzebbre nézve a megkérdezettek 43%-a gondolja azt, hogy 2020-ig általánosan elterjed az őssejt használat, és transzplantációhoz emberi szerveket tudnak majd klónozni. 40 százalék véli úgy, hogy a jövő évtized végére az egészségi állapotot feltáró  mikrochipet ültethetnek be az emberekbe. Ugyanennyien gondolják, hogy robotok végzik majd a fizikai munkát. És 36 százalékuk gondolja, hogy a virtuális valóság a házi szórakoztató eszközökben is megjelenik az évtized végére.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megállapodott a Vodafone és az AMCNI

Fontos hazai és nemzetközi sportmérkőzéseket és a legkedveltebb ismeretterjesztő és szórakoztató csatornák tartalmait élvezhetik továbbra is zavartalanul a Vodafone Magyarország televíziós előfizetői, mert az AMC Networks International ("AMCNI ") népszerű hazai csatornái a Sport1, Sport2, AMC, Spektrum, Spektrum Home, TV Paprika, Minimax, JimJam, FilmCafe, FilmMania megmarad a szolgáltató televíziós előfizetői kínálatában. A két cég megállapodott a terjesztési szolgáltatás hosszútávú folytatásáról. 

2022. október 3. 20:01

Új klímatechnológiai befektetési alap jön létre

A portugáliai Lisszabonban megrendezett szeptemberi esemény, a The Business Booster keretein belül bejelentették, hogy a Santander Asset Management (Santander AM) és az EIT InnoEnergy összefogásával új kockázati tőkealapot hoznak létre, amelyen keresztül a jövőben az energiaátállást segítő induló vállalkozásokat kívánják támogatni.

2022. október 3. 18:22

Már nincs messze, hogy kriptovalutában kapjuk a jutalompontokat

A kereskedelem régóta jól bevált marketingeszközei a vásárlások után járó jutalompontok, hűségpontok, kuponok. Hamarosan azonban könnyen lehet, hogy a matricák és vonalkódos cetlik helyett kriptovalutát kaphatnak majd az emberek. Legalábbis ezen dolgozik a Crypto Chip Token (BVC) csapata, felhasználva az elérhető legmodernebb blokklánctechnológiát és a nagyforgalmú webshopon történő tesztelés lehetőségét.

2022. október 3. 16:47

Miért éri meg NVMe SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. 

2022. október 3. 15:01

A nyár végével sincs megállás a lakossági klíma-piacon

Nincs idő pihenésre a nyári főszezon után a klímás cégeknél – folyamatosan érkeznek a megrendelések annak ellenére, hogy betört az országba a hideg időjárás. A szakemberek arra számítanak, hogy egész ősszel érkeznek majd megkeresések és sokan már téli telepítéseket is beírtak a naptárba. A jelenség kialakulásában többek között a rezsiárak emelkedésének és a kedvezményes H tarifának van szerepe.

2022. október 3. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38