10 mítosz a technológiáról

Vértes Judit, 2010. december 26. 08:12

Amióta csak megjelentek a személyi számítógépek, valahányszor újra kellett indítani a gépet, a kikapcsolás után 15 másodpercet vártunk, mielőtt újra bekapcsoltuk. Miért? Mert valamikor, valaki azt mondta, hogy így kell tenni. De vajon igaz-e? És ha így volt egykor, vajon így van-e ma is? A cnet oldalán Daniel Terdiman megkérdezte Ismnail Matost, a Geek Squa szakemberét, hogy miért terjedtek el ezek a mítoszok, mik az okok, és vajon minden igaz-e belőlük még ma is, vagy esetleg van köztük téveszme.

1.    Várjunk 15 másodpercet, mielőtt újraindítjuk a számítógépet
Ismael Matos szerint valami igazság van ebben a szabályban, de ma már így mindenképp túlzás. Az újraindítás előtt a merevlemez nagyon nagy fordulatszámról történő teljes leállása miatt kell várni, vagyis azon netbookok esetében amelyikben nincs merevlemez, ez a szabály abszolút felesleges. Más gépeknél sem tart ez a „kímélő idő” 15 másodpercig, 5 másodperc is bőven elég. A lelki nyugalmunk érdekében kivárhatjuk a 15 másodpercet, ám ez nem egy kőbe vésett szabály.

2.    Minél nagyobb (a felbontás), annál jobb
Aki valaha fényképezőgépet vásárolt, tudja, hogy minél több megapixelről van szó, annál jobb, és természetesen annál drágább a gép. De vajon tényleg számít-e a megapixelek száma?
Ken Rockwell fotográfus szerint a kép élessége sokkal inkább múlik a fotós képességein, mint a megapixelek számán. A technikai járatlanság és a témaválasztás homályossá teszi a képet a megapixelek számától függetlenül.
Matos egyetért ezzel, egy átlagos fényképezőgép-használó nem veszi észre a különbséget a legalacsonyabb és a legmagasabb megapixel számú kamerával készített kép között. A különbség akkor kezd megjelenni, ha igen nagy méretre nagyítjuk a képet, mondjuk plakát méretűre. Ugyanakkor egy gyenge fotós a géppel a kezében még nem biztos, hogy látja az ideális képkivágást, sokszor utólag hasít ki a felvételből egy részletet, és ez esetben sokat segít, ha még a maradék mérete is elegendően nagy pixelszámú ahhoz, hogy élvezhető méretre legyen nagyítható a kép.

3.    Ne töltsünk rá az akkumulátorra, meg kell várni, amíg teljesen lemerül
Mindig ezt halljuk, amikor új, elemmel működő készüléket vásárolunk. Az első alkalommal figyelünk is erre, de később nem merünk kockáztatni, hátha olyan helyen történik ez meg, ahol nem tudjuk újratölteni a készüléket, ezért sokszor újratöltjük még lemerülés előtt.
Matos elmondta, hogy a nickel-cadmium elemeknél feltöltés előtt valóban mindig és mindenképp meg kell várni, míg az elem teljesen lemerül. Ha a félig lemerült elemet kezdjük újra tölteni, bizonyos részei lezáródnak, nem fog tudni teljesen újratöltődni, emiatt legközelebb hamarabb lemerül. Ugyanakkor ez a veszély a lithium-ion akkumulátoroknál már nem fenyeget.

4.    Betehetjük a kávéval leöntött billentyűzetet a mosogatógépbe
Elsőre azt gondolnánk, hogy ez egy képtelen mítosz, ám Matos szerint igaz. Azonban ez csak a wired, azaz vezetékkel csatlakozó, billentyűzetekre, mert minden elem és wireless alkatrész tönkremegy egy kiadós mosgatásnál.

5.    A digitálisan tárolt dolgok tovább megmaradnak, mint az analóg módon tárolt adatok
Úgy tűnik, a digitális tárolás ellenáll az idő múlásának. De vajon tényleg így van-e?
Az Associated Press szerint a digitálisan tárolt adatok hamarabb meghibásodnak, elvesznek, mint az analóg módon készített felvételek. Egy CD-R lemez mintegy 3 év alatt tönkremegy. Amiért mégis ezt használjuk, az a könnyebb kezelhetőség miatt van. De a karbantartás folyamatos munkát igényel. Ha belegondolunk, tényleg elég őrült dolog bízni abban, hogy a  0-k és 1-k örökké tárolják adatainkat.

6.    Nem tesz jót a gépnek, ha gyakran ki-be kapcsoljuk
Ez is egy olyan mítosz, ami nagyon régóta él a köztudatban.
Matos elmondta, hogy a gépnek is szüksége van pihenésre. Akár a nap végén megyünk el, akár csak egy rövid időre, nem árt neki, ha kikapcsoljuk, sőt, inkább hasznos. Távollétünkben az áramingadozás is árthat a gépnek, ezért is jobb kikapcsolni.

7.    Az Apple Macintosh gépek immunisak a vírusokkal szemben
Mindenki tudja, hogy a Windows gépek állandóan küzdenek a vírusok ellen, ugyanezt Macintosh felhasználóktól ritkán hallani. Ezért alakult ki az a mítosz, hogy az Apple gépek nincsenek kitéve ilyen támadásnak.
Úgy tűnik, az Apple gépek kevesebb támadásnak vannak kitéve, mint a Windows alapú társaik, de mint azt Nitesh Dhanjani, a biztonságtechnikai kutató elmondta, ez nem azért van, mintha a Macintosh gépek biztonságosabbak lennének, sokkal inkább amiatt, mert kisebb a piaci részesedésük. Mivel a felhasználók többsége Windows operációs rendszert használ, így azt jobban megéri támadni. Nem azért biztonságos a Mac, mert ellenállóbb lenne a támadásokkal szemben, hanem mert kevesebben akarják megtámadni.

8.    Az internet szolgáltató mindent nyomon követ, amit csinálok

Talán nem mindenki gondolja így, de felmerülhet, hogy mivel rendszeresen vagyunk online kapcsolatban egy internet szolgáltatón keresztül, digitális magánéletünk nyomon követhető.
Az internet szolgáltatók teremtik meg a kapcsolatot a világhálóval. Dave Ross elmondta, hogy minden keresés, minden e-mail először az internet szolgáltató berendezésein megy keresztül. Úgy tűnik, a szolgáltatónak hatalma van elmenteni minden adatot, ami keresztülmegy rajta. Van hatalma, de szerencsére az államnak nincs rá pénze sehol a világon, hogy minden bit információt elmentsen és tároljon. Egyszerűen túl drága lenne mindent elmenteni, arról nem beszélve, hogy a személyiségi jogok védelmezői fellázadnának. Ezzel együtt jó ha tudjuk, a mai világban az internet, a mobiltelefon vagy akár a bankkártya alkalmas arra, hogy bárki bármikor nyomon követhető legyen, de ezt emberek milliárdjaival bizonyosan nem lehet megtenni, ezért a hétköznapok embere számára az jelent biztonságot, ha valóban hétköznapiak maradnak, nem kerülnek senki célkeresztjébe.

9.    A lányok nem játszanak videojátékkal
A videojátékos sztereotípiája egy tizenéves fiú, aki órákat ül a gép előtt valamelyik Call of Duty hősét irányítva. Mivel ez az üzlet rengeteg pénzt hoz, ez a sztereotípia megmaradt.
De ez nem jelenti azt, hogy a lányok nem játszanak.
Mint az egy IBISWorld tanulmányban megjelent, az amerikai játékosok 38%-a nő. A 18 és 45 év közötti nők hozták a bevétel 28 százalékát,  az azonos korú férfiak a bevétel 37 százalékát hozták a videó-játékok piacán.
Bár nem a nők vannak nagyobb számban a játékosok között, azért jócskán kiveszik a részüket a játékkal töltött időből, és talán ha a játékkészítők szakítanának a sztereotípiájukkal, és gondolnának a lányokra, még nagyobb lenne az arányuk.

10.    Ha nem akarjuk, hogy eladott számítógépünk adatai illetéktelen kezekbe kerüljenek, akkor azt egy törléssel megoldhatjuk.
Mivel rengeteg személyes adatot, fotót tárolunk ma már a számítógépünkön, jó lenne azt hinni, hogy amit onnan letörlünk, az tényleg nincs többé.
Sajnos ez naiv feltételezés. Valójában nagyon nehéz megszabadulni az adatoktól (annak ellenére, hogy egy korábbi részben azt a téveszmét is eloszlattuk, hogy a digitálisan tárolt adatok örökké élnek).
Mint Matos elmondta, amikor törlünk egy adatot, csak az ikon tűnik el, az adat ott marad a merevlemezen, csak annyi történik, hogy a számítógép megjelöli, mint felülírható területet.
Akkor hogyan lehet mégis eltüntetni az adatot?
Matos elmondása szerint soha ne adjunk ki a kezünkből egy gépet, ha aggódunk amiatt, hogy elérik a személyes adatainkat. Az egyetlen módja annak, hogy ne legyenek elérhetőek a merevlemezen tárolt adatok, ha fogunk egy fúrót, és véletlenszerű elosztásban 10-12 lyukat fúrunk a merevlemezre.

Kulcsszavak: security IT

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Ötéves digitális átalakítási program elindításáról állapodott meg a Diageo az SAP-val és az IBM-mel

Informatikai környezetének teljes korszerűsítésére indított programot a világhírű italmárkák gyártásáról és forgalmazásáról ismert Diageo. A többek közt a Guinness, a Smirnoff és a Johnnie Walker márkákat birtokló Diageo a folyamatainak újratervezését és fejlesztését célozza meg, mind a 180 országra kiterjedően, ahol a vállalat működik. A vállalat eddigi legnagyobb és legátfogóbb stratégiai projektjének kivitelezésére az SAP és az IBM fogtak össze.

2023. május 27. 13:21

Megoldás a nagyméretű, elosztott hálózatokat üzemeltető cégek számára

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks bemutatta új XGS2220 Layer 3 Access Switch sorozatát, amely segít a kis- és középvállalkozásoknak lépést tartani a hálózatukkal szemben támasztott növekvő igényekkel és elvárásokkal.

2023. május 25. 20:35

A Genesis tarolt a lengyel IT Hardware magazin által rendezett népszerűségi versenyen

A Genesisnek nagy sikere volt a lengyel IT Hardware magazin által szervezett, és a gamerek körében is elimert közönségszavazáson. A Genesis márkát a legjobb gamer brandnek választották meg, több más jelentős elismeréssel együtt.

2023. május 25. 11:21

A Fujitsu 13. generációs Intel processzorral ellátott, új noteszgépekkel lép piacra

A Fujitsu bemutatta a legújabb, 13. generációs Intel processzorok teljesítményét és kényelmét kiaknázó, új noteszgépeit. A modern üzleti felhasználóknak szánt eszközök kategóriavezető mobilitása és nagy teljesítménye fejlett biztonsági funkciókkal párosul. 

2023. május 22. 18:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01