Karácsonyi csaló a Vaterán és a Teszveszen

forrás Prim Online, 2010. december 30. 18:15

Közvetlenül karácsony előtt, az ajándékozási lázat és kényszert kihasználva profi csaló borzolta a Vaterán és a Teszveszen vásárlók idegeit. Tudjuk, mindig vannak mások hiszékenységéből profitálók az aukciós portálokon, de ebben az esetben a kárösszeg nagysága és a professzionális végrehajtás miatt az eset mindenképpen figyelmet érdemel.

Az eladó mézesmadzagja információnk szerint egy komoly digitális tükörreflexes fényképezőgép-váz volt, melyet a magyarországi beszerzési ár harmadáért kínált. Az alacsony árat azzal indokolta, hogy az épp kifutott modellből hozzájutott angliai beszerzője egy 94 darabból álló, raktáron maradt mennyiséghez. A licitálók ösztönös bizalmatlanságát részletes és segítőkész válaszaival feloldotta, 10-12 munkanap szállítási időt, garanciát, folyamatos kapcsolattartást, futárcégnél nyomonkövetési számot, értékbiztosítást ígért. A kérdésekre nem rögtön válaszolt, hogy ne állítson „valótlant”, előtte mindig kikérte az „angliai kapcsolata” véleményét. A tamáskodóknak megadott egy linket, egy „konkurens” weboldalét, ahol korábban hasonlóan nyomott áron lehetett ilyen termékhez jutni. Még arra is ügyelt, hogy az általa hirdetett 30-40 egyéb elektronikus kütyünek piaci árat jelöljön meg, ezzel is hangsúlyozva a fotómasinák beszerezhetőségének alkalmi voltát. A mohóságát is kordában tartotta, a 94 db (csak a Vaterán) leütése után sajnálkozva utasította el az újabb jelentkezőket, ők már csak a jövő évi szerencséjükben bízhatnak, ha lesz.

A leütés után a vásárlók megkapták az eladó elérhetőségeit, a telefonszámát, az általa működtetett webáruház (http://www.premiumelektronika.com/) linkjét, a magyarországi bankszámlaszámot, majd a pénz beérkezése után hozzájutottak a külföldi futárcég visszaigazolásához is, mely „igazolta”, hogy csomagjuk rendben fel lett adva és még az ünnepek előtt megérkezik.

A 2 napos vásárlási dömping után hideg zuhanyként érkezett a Vatera figyelmeztető levele: az eladót kitiltották a piactérről, valószínűleg csaló surrant be a piactérre, ne utaljon senki, illetve aki már kelepcébe került, tegyen feljelentést a rendőrségen.

A pénzük után futóknak reményt nyújtott, hogy az eladó továbbra is elérhető volt, mind mélben, mind telefonon nyugtatta kuncsaftjait, a Vatera téved, információközlési hiányosságok miatt áskálódnak ellene, de ezt ő kezeli, a csomagok pedig rendre úton vannak.

Csak egy aprócska probléma borzolta a kedélyeket a több napi várakozás végén, az eladó levélben közölte, hogy vírustámadás érte a szerverüket, ezért ideiglenesen az e-mail címük és a webboltjuk nem üzemel, és a vásárlók biztonsága érdekében javasolja, hogy törölje mindenki a vele történt levelezését, nehogy kártevő kerüljön a gépekre.

A pont a legelsőnek megadott december 21-i határnap után került a mondat végére: senkihez sem csengetett a postás. Majd másnap sem. De nem volt webáruház sem, e-mail válasz sem, csak kikapcsolt telefon. Eltűnt a futárcég oldala is, csakúgy, mint az árreferenciának megadott elérhetőség is.

A Vaterán és a Teszveszen a száznál több gépvázzal és az általa hirdetett számtalan műszaki termékkel jelentős anyagi kárt okozott emberünk, vagy inkább a mögötte álló csapat. A károsultaknak a Vatera nem ígért segítséget, pedig egy többmilliós csalásnál érdekes lenne megtudni, hogy a Vatera milyen indokokkal távolította el az eladót a licitálás megnyitását követő harmadik napon. Azt nem tudhatta, hogy nem fog teljesíteni, hiszen ez leghamarabb a licit megnyitását követő 10. napon derülhetett volna ki. Ha valóban adatokat nem közölt az eladó, akkor hogyan szabadíthatták rá a piactérre? Ezek csak találgatások, mert a Vatera a figyelmeztető levelen kívül nem közölt semmilyen információt a kárvallottakkal, azokat magukra hagyta, még az egymásra találásukat sem támogatta. Mindenki egyénileg vívhatja harcát a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon.

Kulcsszavak: jog Vatera

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks gyors és megfizethető WiFi 7 opciót mutat be KKV-knak

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia alapú felhőalapú hálózati megoldások vezető szállítója, piacra dobta az NWA130BE – BE11000 WiFi 7 Triple-Radio NebulaFlex hozzáférési pontot (AP). Mivel a WiFi 7-támogatott eszközök 2024-ben válnak általánossá, az NWA130BE lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, hogy páratlan hálózati sebességet, kapacitást és a lehető legjobb WiFi élményt élvezhessék. 

2024. március 6. 19:24

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Nagyobb sebességű internetet ad a Vodafone Magyarország a kisebb díjcsomag árért minden új, legalább 1 éves határozott idejű vezetékes internet és TV előfizetésre kötött szerződés esetén 2024. február 15. és április 15. között. Az ajánlat keretében így most TV előfizetéssel együttesen vásárolt Net M csomag áráért Net L csomagot, a Net L csomag áráért pedig Gigabit Net* csomagot ad a szolgáltató. A kedvezmény mindaddig érvényes, amíg az előfizető csomagot nem vált, vagy le nem mondja a szerződését.

2024. február 19. 11:29

Yettel: 89%-kal nőtt az adatforgalom az előző évi ünnepekhez képest

A korlátlan adatcsomagok és az otthoni internetmegoldások térnyerése is hozzájárul, hogy előző évhez képest idén jelentősen, 89%-kal nőtt a mobilinternet-forgalom a Yettel hálózatán a december 24. és január 1. közötti ünnepi időszakot vizsgálva. A szolgáltató ügyfelei szilveszterkor 8%-kal több SMS-t küldtek, mint tavaly ugyanekkor.

2024. január 3. 11:50

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09