Számítógép-értékesítési rekord 2010-ben Németországban

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 4. 09:02

Soha még annyi számítógépet nem értékesítettek Németországban mint tavaly: mintegy 13,7 millió személyi számítógép kelt el 2010-ben, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

"Minden szegmensben virágzik a számítógép üzlet" - jelentette ki a számítástechnikai és informatikai ágazati szakmai képviseleti szervezet, a Bitkom elnöke, August-Wilhelm Scheer. "Nagy tételekben vásárolnak mind a lakossági, mind az üzleti felhasználók." Az év végi ünnepi bevásárlási szezon óriási kereslet növekedést hozott.

A szervezet bizakodó az új évet illetően is: becslése szerint az idén a számítógép értékesítés 12,3 százalékkal 15,4 millió darabra bővül.
 
Az értékesítési árbevétel a személyi számítógépek - beleértve a tablet számítógépeket is - 8,2 százalékkal 6,9 milliárd euróra emelkedett 2010-ben. Az idén az értékesítési árbevétel további 6,5 százalékkal nőhet és elérheti a 7,3 milliárd eurót. "Az új, nagy értékű modelleknek köszönhetően az árbevétel a kiélezett árharc ellenére is emelkedik" - mutatott rá August-Wilhelm Scheer.
 
A 2009-es krízisévben a számítógép eladások utáni értékesítési árbevétel csökkent, holott a netbook modellek iránti nagy keresletnek köszönhetően az értékesítési darabszám 6 százalékkal emelkedett.
 
A Bitkom kimutatásai szerint tavaly minden tízedik német polgár vásárolt magának új személyi számítógépet. Az eladott számítógépek 60 százalékát lakossági, 40 százalékát üzleti vagy kormányzati felhasználó vásárolta meg. Az eladott készülékek kétharmada hordozható kivitelű volt, a kisméretű modellek értékesítési darabszáma azonban 12 százalékkal 1,7 millióra esett vissza, ami az érintőképernyős tablet modellek megjelenésére vezethető vissza. A Bitkom adatai alapján 2010-ben Németországban 450 ezer tablet számítógépet értékesítettek.
 
Évek óta első alkalommal emelkedett az asztali számítógépek eladása. A forgalom 6 százalékkal 4,2 millió darabra bővült. A növekedéshez nagyban hozzájárult a gazdasági fellendülés, ami a vállalati szférát ismét készülék beszerzésekre késztette. Megnövekedett azonban a lakossági felhasználók érdeklődése is az ún. "all-in-one" asztali modellek iránt is, amelyeknél a teljes
elektronika, a processzor, a merevlemez és a DVD-meghajtó egyaránt a monitorházba van beépítve.
Kulcsszavak: trend PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy teljesítményű memória munkaállomásokhoz és felső kategóriás asztali számítógépekhez

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM memóriával bővítette DDR5 memóriacsaládját. Az új, túlhúzható szerverosztályú memóriamodult a következő generációs munkaállomások és felső kategóriás asztali gépek számítástechnikai igényeinek kielégítésére tervezték.

2023. március 20. 21:23

Már a hazai gamerek is lecsaphatnak az LG 240 Hz-es képfrissítésre képes OLED monitorjaira

Már Magyarországon is elérhetőek az LG legújabb top kategóriás gaming OLED monitorjai. A 45 colos képátlójú 45GR95QE-B és a 27 colos 27GR95QE-B UltraGear OLED kijelzők az élénk színek és a mélyfekete árnyalatok megjelenítése mellett maximálisan gördülékeny játékmenetet garantálnak: másodpercenként akár 240 képkocka megjelenítésére képesek, mindezt ultraalacsony válaszidő mellett. A 45 colos modell hajlított képernyője extra nagy görbületű, így a teljes képernyőfelületen tisztán, torzulás nélkül láthatóvá válik minden részlet, ezzel kielégítve a haladó és profi játékosok minden igényét.

2023. március 20. 17:10

Bemutatkozott a Microsoft 365 Copilot

A Microsoft a mesterséges intelligencia felhasználását új szintre emelte azzal, hogy március 16-án bejelentette a Microsoft 365 Copilotot, ami az Office-alkalmazásokba építve töredékére csökkenti le a napi, klasszikus értelemben vett irodai munkát. 

2023. március 19. 13:54

Ki nyeri meg a Google és Microsoft párviadalát?

Az elmúlt hónapokban a világ két legnagyobb technológiai vállalata közötti kiélezett versenytől hangos a világsajtó. A legtöbb elemzés arról számol be, hogy a Microsoft a ChatGPT (OpenAI) fejlesztésével és piaci bevezetésével jelentősen elhúzhat a Google előtt, eldöntve ezzel a már több évtizede tartó „állóháborút”. 

2023. március 17. 12:43

Így teheti hatékonyabbá a mobilkommunikáció és az 5G az energiaszolgáltatókat és a közműveket

Az energiaszektor digitalizációja – különösen napjainkban – egyre sürgetőbbé váló folyamat, hiszen a digitális innovációk segítségével jelentősen hatékonyabbá válhatna a közműhálózatok működése. Az 5G technológiában élen járó Ericsson Connected Energy Utilities című jelentése számos példával illusztrálja, milyen kiemelt szerepet tölthet be a szektorban a mobilkommunikáció a teljes értékláncon keresztül.

2023. március 16. 19:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48