A személyiszámítógép-eladások növekvő hányada táblagép

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 14. 09:33

Nőtt a személyiszámítógép-piaci forgalom tavaly, de egyre nagyobb részt hasítanak ki belőle táblaszámítógépek - derül ki a Gartner piackutató vállalat jelentéséből.

Tavaly 13,8 százalékkal nőtt a számítógép-eladások száma a világon, de a negyedik negyedévi 3,1 százalékos növekedés elmaradt a várakozásoktól. A tavalyi 350,9 milliós világpiaci forgalom legnagyobb, 17,9 százalékos szeletét a Hewlett-Packard hasította ki magának, de eladásainak 6,5 százalékos növekedése elmaradt a piac átlagos növekedése mögött.

 Az eladási rangsor második helyezettje az Acer 12,9 százalékkal, a harmadik a Dell 12,0 százalékkal, majd a Lenovo következik 9,7 százalékkal, és a Toshiba 5,4 százalékkal.

 Az EMEA térségben a piacvezető a HP 20,3 százalékkal, szorosan a nyomában van az Acer 20,1 százalékkal, majd sorrendben a Dell, az Asus és a Lenovo következik.

 A világpiaci növekedés negyedik negyedévi lassulása a táblaszámítógépek megjelenésének volt tulajdonítható. A Gartner ugyanis piaci statisztikáiban a táblaszámítógépet nem tekinti a személyiszámítógép-piac részének.

 A táblaszámítógép kategória megjelenése gyökeres változást hozott a számítógép-piacon, és jelentősen kiélezte a verseny – írja a Gartner piackutató vállalat éves piaci áttekintése.

 "Első alkalommal fordult elő, hogy valóban használható alternatívája jelent meg a személyi számítógépnek" - mutatott rá Ranjit Atwal, a Gartner elemzője, utalva a személyi számítógépek 1981-es megjelenésére. "A felhasználók számára a személyi számítógép még mindig elengedhetetlen fontossággal bír, de egyre inkább érdeklődnek az alternatívák iránt is."

 Az olyan háztartások, amelyek már rendelkeznek egy vagy két számítógéppel, sokkal inkább hajlanak egy táblaszámítógép beszerzésére, mint egy új személyi számítógép vásárlására. A vásárlási döntést azonban rendszerint többször is elhalasztják, egyrészt az iPad második generációjára várva, másrészt a más gyártók által bemutatott táblaszámítógépek széles választéka által okozott bizonytalanság miatt.

 Néhány országban, például Nagy-Britanniában ehhez még hozzájárul a háztartások kiadási hajlandóságának csökkenése. "Németországban azonban nem ennyire rossz a helyzet" - mondta Ranjit Atwal a dpa hírügynökségnek.

 Az árak alakulásában a Gartner nem számít lényeges változásokra. Az alkatrészek és a részegységek árában várható némi csökkenés az év folyamán, az euró árfolyamának erősödése azonban ezt majd ellentételezi.

 A vállalatoknál is tapasztalható némi tartózkodás az új készülékek beszerzésekor. A vállalati beszerzési döntésekben is megjelent már annak mérlegelése, hogy a konkrét felhasználási területre megfelel-e egy táblaszámítógép, vagy mindenképpen személyi számítógépre van szükség.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

SAP-vel pörgetik fel a körforgásos gazdaságot is

2023 júliusától teljesen átalakul a magyarországi hulladékgazdálkodási rendszer. A MOL illetékes leányvállalata az SAP rendszerét választotta a komplex szervezési, irányítási és elszámolási feladatok informatikai támogatására.

2023. június 9. 20:01

Négy tipp a kiberbiztos nyaralásért

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat a szebbnél szebb helyen nyaraló, tökéletes és boldog családok fotói, hadd irigykedjenek az ismerősök, ez a vágy azonban gyakran vezet oda, hogy meggondolatlanul osztjuk meg személyes adatok tömkelegét, melyet nem csupán a barátaink és a családunk, de a digitális világ rosszfiúi is láthatnak.

2023. június 9. 17:22

Már itthon is előrendelhető az LG okosmonitorja

Munkára és szórakozásra is kiválóan alkalmas okosmonitort dob piacra az LG Magyarországon. A 32SQ780S modell ideális választás lehet mindazoknak, akik többfunkciós eszközt keresnek. A kijelző kényelmesen beállítható az asztalon, rendkívül jó kontrasztarányt kínál és számos okosfunkcióval bír, így a munkavégzés és tanulás mellett ideális filmnézésre vagy akár játékra is.

2023. június 9. 15:22

Új switchekkel pörög fel a megfigyelési piac

A biztonsági kamera technológiák fejlődését követően a PoE switchek is fontos szerepet játszanak a megfigyelő rendszerek telepítésében. A switch kialakítás területén piacvezető Zyxel kifejezetten erre az igényre válaszolva alkotta meg a GS1350 PoW switch sorozatát. A portok változatos számának és a magas teljesítmény tartaléknak köszönhetően eszközeikkel akár úgy is könnyedén működtethetők a biztonsági kamera hálózatok, hogy egyszerre minden port csatlakoztatva van.

2023. június 8. 18:55

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39