A személyiszámítógép-eladások növekvő hányada táblagép

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 14. 09:33

Nőtt a személyiszámítógép-piaci forgalom tavaly, de egyre nagyobb részt hasítanak ki belőle táblaszámítógépek - derül ki a Gartner piackutató vállalat jelentéséből.

Tavaly 13,8 százalékkal nőtt a számítógép-eladások száma a világon, de a negyedik negyedévi 3,1 százalékos növekedés elmaradt a várakozásoktól. A tavalyi 350,9 milliós világpiaci forgalom legnagyobb, 17,9 százalékos szeletét a Hewlett-Packard hasította ki magának, de eladásainak 6,5 százalékos növekedése elmaradt a piac átlagos növekedése mögött.

 Az eladási rangsor második helyezettje az Acer 12,9 százalékkal, a harmadik a Dell 12,0 százalékkal, majd a Lenovo következik 9,7 százalékkal, és a Toshiba 5,4 százalékkal.

 Az EMEA térségben a piacvezető a HP 20,3 százalékkal, szorosan a nyomában van az Acer 20,1 százalékkal, majd sorrendben a Dell, az Asus és a Lenovo következik.

 A világpiaci növekedés negyedik negyedévi lassulása a táblaszámítógépek megjelenésének volt tulajdonítható. A Gartner ugyanis piaci statisztikáiban a táblaszámítógépet nem tekinti a személyiszámítógép-piac részének.

 A táblaszámítógép kategória megjelenése gyökeres változást hozott a számítógép-piacon, és jelentősen kiélezte a verseny – írja a Gartner piackutató vállalat éves piaci áttekintése.

 "Első alkalommal fordult elő, hogy valóban használható alternatívája jelent meg a személyi számítógépnek" - mutatott rá Ranjit Atwal, a Gartner elemzője, utalva a személyi számítógépek 1981-es megjelenésére. "A felhasználók számára a személyi számítógép még mindig elengedhetetlen fontossággal bír, de egyre inkább érdeklődnek az alternatívák iránt is."

 Az olyan háztartások, amelyek már rendelkeznek egy vagy két számítógéppel, sokkal inkább hajlanak egy táblaszámítógép beszerzésére, mint egy új személyi számítógép vásárlására. A vásárlási döntést azonban rendszerint többször is elhalasztják, egyrészt az iPad második generációjára várva, másrészt a más gyártók által bemutatott táblaszámítógépek széles választéka által okozott bizonytalanság miatt.

 Néhány országban, például Nagy-Britanniában ehhez még hozzájárul a háztartások kiadási hajlandóságának csökkenése. "Németországban azonban nem ennyire rossz a helyzet" - mondta Ranjit Atwal a dpa hírügynökségnek.

 Az árak alakulásában a Gartner nem számít lényeges változásokra. Az alkatrészek és a részegységek árában várható némi csökkenés az év folyamán, az euró árfolyamának erősödése azonban ezt majd ellentételezi.

 A vállalatoknál is tapasztalható némi tartózkodás az új készülékek beszerzésekor. A vállalati beszerzési döntésekben is megjelent már annak mérlegelése, hogy a konkrét felhasználási területre megfelel-e egy táblaszámítógép, vagy mindenképpen személyi számítógépre van szükség.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38