Újra megnyílt a Mindentudás Egyeteme

Galvács László, 2011. január 18. 08:49

Kétszeresen is belopózott az infokommunikáció a Mindentudás Egyeteme újabb szériájába. Egyrészt a népszerű projekt az ismeretterjesztő missziójához beveti az elektronikus média teljes eszköztárát – a tévéműsoroktól kezdve a megújult és webkettes alkalmazásokkal dúsított honlapon át az e-learning tananyagokig –, másrészt már a nyitóelőadásnak is egy mobilkommunikációs kutatás szolgálta az alapját.

Mobiltelefon-használók millióinak viselkedésmintáit vizsgálva meglepő felfedezésre jutottak a kutatók. Miután naponta többször hozunk döntéseket kényünk-kedvünk szerint, azt gondolnánk, hogy az embernél kiszámíthatatlanabb vizsgálandó alany nincs. Kiderült, hogy téves ez az elképzelés. Bár emlékeinket a napi programtól való eltérések dominálják, a mérések azt mutatják, hogy az emberi mozgás nagymértékben, 93 százalékos pontossággal előre látható. A Mindentudás Egyeteme idén újrainduló programsorozatának „Amit ma megtehetsz, megteszed holnap is” című nyitóelőadásában január 15-én Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, az Egyesült Államok-beli Notre Dame Egyetem professzora arról beszélt, hogy miben gyökerezik az emberi viselkedés dinamikájának kiszámíthatósága, és mik a gyakorlati következményei – a vírusok terjedésének becslésétől a mobilvírusokig. Az erdélyi származású fiatal professzor neve nem ismeretlen a szakmában, a magyarul is megjelent Behálózva c. kötete nagy sikert aratott, sőt annak alapján már 2005-ben is tartott előadást a Mindentudás Egyeteme első szériájában, „A hálózatok csodálatos világa a sejtektől a világhálóig” címmel.

Négy év szünet után az idén március közepéig tartó folytatásban összesen 16 előadás hangzik el, s négy átfogó témát ölelnek fel: az élet, a környezet, a társadalom és a jövő kérdéseit. Az elkövetkezendő hetekben nemzetközileg ismert magyar kutatók adnak számot a többi közt a lelki egészségről, az alváskutatás és a genomika legújabb eredményeiről, az asztrobiológia, a nanotechnológia és az őssejt-kutatás izgalmas kérdéseiről. A jól bevált tantermi előadások televíziós felvételeit egy-egy, az adott tudományos eredmény különféle kutatás-fejlesztési vonatkozásait, gyakorlati hasznosulásait bemutató filmösszeállítás, valamint a téma társadalmi, erkölcsi vagy világnézeti összefüggéseit boncolgató kerekasztal-beszélgetés felvétele kíséri, amelyekben a témák iránt érdeklődő civilek is megszólalnak. A 16 előadáshoz kapcsolódóan összesen 48 televíziós műsor készül, amelyeket a tervek szerint a nézők március és június között követhetnek nyomon a televíziós csatornákon.

Az események az interneten is követhetők lesznek: a mindentudas.hu honlap élőben közvetíti azokat. A weboldal az újdonságok mellett felvonultatja a korábbi sorozat több mint 170 előadását is. A friss arculat és honlap- szerkezet mellett újdonság, hogy sokkal egyszerűbben kereshetnek a tartalmak között az érdeklődők. Mostantól nevek, címek, témák és kulcsszavak szerint is megtalálhatja mindenki az őt érdeklő információkat, böngészhet a szöveges anyagokban, továbbá sok ezernyi ábrát, animációt és videórészletet is letölthet. Az új portál lehetővé teszi, hogy a témákhoz hozzászóljon, kérdezzen és vitatkozzon a hallgatóság, sőt tudását az előadások alapján kidolgozott e-learning tananyagok segítségével még fejlesztheti és tesztelheti is. A Mindentudás Egyeteme 2.0 Facebook oldalán is követhetők lesznek a programsorozat történései.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Telekom által alapított és a Norvég Alap által is támogatott Mindentudás Egyeteme a „Többen, ésszel!” szlogennel indul újra. És valóban, ahogyan Pálinkás József, az MTA elnöke rámutatott: „A tények, az összefüggések és az eredmények alkalmazhatóságának sokrétű, izgalmas feldolgozásával az érdeklődő résztvevők közelebb kerülnek azokhoz a problémákhoz és megoldásokhoz, amelyek mindennapjainkat és közös kilátásainkat meghatározzák.” Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A tudomány népszerűsítésével és az oktatás támogatásával is hozzá kívánunk járulni a digitális felzárkózáshoz, a társadalmi esélyegyenlőség és a fenntartható fejlődés erősítéséhez, ezáltal Magyarország versenyképességének javításához.”

 

Kulcsszavak: tudomány

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Online feladatbankkal segíti az informatika érettségire készülő diákokat a Neumann Társaság

Internetes feladatbankkal segíti a Neumann Társaság és ELTE IK a programozás érettségire készülő diákok, illetve az őket felkészítő tanárok munkáját. A Mester.inf.elte.hu című honlap adatbázisa a 2005 és 2017 közötti összes közismereti emelt és szakmai programozás érettségi feladatot tartalmazza. Az oldalra a diákok hat különböző programnyelven feltölthetik a kódjukat, a szerver pedig automatikusan kiértékeli a munkájukat. A rendszerben a tanárok nyomon követhetik diákjaik tevékenységét.

2020. március 30. 09:21

Koronavírus: nemzetközi nagyvállalatok használják a magyar big data cég új pandémia adatbázisát

A budapesti székhelyű Starschema és a felhőalapú adatkezelési technológiákban élen járó kaliforniai tech-óriás, a Snowflake együttműködésének köszönhetően március 25-én vált elérhetővé az az integrált információs rendszer, amely a járvánnyal kapcsolatos hiteles forrásokra támaszkodva jelenleg az egyik legátfogóbb adatszolgáltatást nyújtja a világon. Az ingyenes és szabadon felhasználható adathalmaz óriási segítséget nyújthat kormányoknak, nemzetközi nagyvállalatoknak és szervezeteknek rendkívüli intézkedéseik és a gazdasági döntéseik meghozatalában.

2020. március 29. 12:27

Ingyenesen elérhető Home Office chatbottal segíti a hazai cégeket a ChatBoss Team

A koronavírus járvány rendkívül nehéz helyzetbe hozta a hazai cégek többségét, egy csapásra az eddig elodázott digitális megoldások váltak a túlélés kulcsává. Habár az elsődleges kihívást az üzleti tevékenységek akadálytalan fenntartása jelenti, ehhez elengedhetetlen a kollégák távmunkájának megszervezése és támogatása, valamint a feléjük és a külvilág felé irányuló aktív és átlátható kommunikáció. Nagy teher és felelősség ez a vállalkozások számára, nem csoda, hogy egyre többen fordulnak a mesterséges intelligencia felé. Az MI-alapú chatbotokat fejlesztő magyar ChatBoss Team most számukra nyújt segítséget: kifejezetten ilyen helyzetekre fejlesztett Home Office chatbotjukat most ingyenesen használhatják a cégek.

2020. március 29. 10:11

A 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat Innovációs díjasai

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat itélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt. 

2020. március 28. 14:31

Már Miskolcon is elérhető a közlekedési mobiljegy

Gyorsított bevezetési eljárással Miskolc Megyei Jogú Városának helyi közösségi közlekedésében - a MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járatain - is bevezetésre kerül március 27-én, péntektől a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által szolgáltatott készpénzkímélő közlekedési mobiljegy megoldás. A két társaság megállapodása alapján megvalósul az applikációban történő jegy- és bérletvásárlás lehetősége az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. valamennyi járatán.

2020. március 28. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11

Javaslatcsomag szülőknek és pedagógusoknak a HiperSuli digitális tanáraitól

2020. március 15. 11:53
online sportfogadás