Februárban jön a Nokia N9 mobiltelefon Intel Atom lapkával és MeeGo operációs rendszerrel

Széll Zoltán, 2011. január 21. 18:40

A Nokia februárban vezeti be az új N9 mobiltelefont. Az N9 érdekessége, hogy Intel Atom SoC processzoron és a MeeGo operációs rendszeren alapul. Az utóbbit az Intel és a Nokia közösen fejlesztette. Az új mobiltelefon jellemzője még a nagy felbontású, kiváló minőségű kamera. Jelenleg ez a modell a Nokia legnagyobb teljesítményű okostelefonja.

A Nokia N9 mobiltelefon 1,2 GHz-es Intel Atom SoC processzort, 12 megapixeles kamerát, 4 hüvelykes OLED képernyőt és LTE hálózat támogatást is tartalmaz. A Nokia a tervek szerint az N9-et a februári „Mobil World Congress” rendezvényen (február 14-17., Barcelona, Spanyolország) jelenti be hivatalosan.

Az még nem világos, hogy a Nokia melyik Atom alapú SoC processzort építette be az új okostelefonba, de ez valószínűleg a Moorestown lapka, amely Atom Z600 sorozat néven kapható..

A Moorestown alapú Atom Z600-sorozatú SoC lapka (kódneve: „Lincroft”) 45 nm-es CPU-t, Intel GMA 600 grafikus magot (OpenGL ES 2.0, OpenGL 2.1, OpenVG 1.1, 400 MHz), 32 bites LPDDR1/DDR2 memóriavezérlőt és video-kódoló/dekódoló áramköröket tartalmaz. Az „Intel Platform Controller Hub” MP20 (kódneve: „Langwell”) az I/O kapuk széles tartományát – vezeték nélküli hálózat, tárolók és kijelző komponensek – támogatja.

Az eredeti Atom lapkák tartalmaztak egy C6 alacsony energiafelvételi állapotot, amelyet a tervezők tovább finomítottak. Az Atom Z600 sorozatú SoC lapkák két új ultra-alacsony állapotot tartalmaznak. Ezek az állapotok a lapka energiafelvételét 100 mW környékére csökkentik. Az Intel az Atom Z600 sorozatú SoC lapkák gyártásához az új „magas-K 45 nm LP SoC” technológiát használja, amely több tranzisztort támogat. Ezek egy részét a nagyfeszültégű I/O áramkörökbe építették be.

A Z600 lapkák átlagosan >50-szer kevesebb energiát igényelnek, mint elődjeik.

A hírek szerint a Nokia N9 az első okostelefon, amely Intel Atom lapkán és Intel-Nokia MeeGo  operációs rendszeren alapul, és támogatja a 4G LTE hálózatokat.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkciókkal és erős társadalmi üzenettel érkezik a LiveRobe 2.0

A divatfogyasztókat tudatosságra ösztönző LiveRobe béta verziójának tavalyi sikerei után most izgalmas újításokkal, új dizájnnal, valamint egyszerű fizetési móddal és személyre szabott szállítási opciókkal tér vissza az alkalmazás, ami júliusig folyamatosan egyéb újításokkal várja felhasználóit. A LiveRobe már ingyenesen letölthető iOS és Android eszközökre.

2020. május 29. 19:05

Kelet-Közép-Európa távközlési piacát kevésbé érintheti a válság

A koronavírus-járvány kezdete óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendszeresen készít összefoglalókat a hírközlési piac alakulásáról, amelyekhez többek között nemzetközi elemzőcégek előrejelzéseit és távközlési vállalatok elemzéseit veszi alapul. A májusi összefoglalók kiemelt témái közé tartozik a távközlési cégek jövője és a mobiltelefon-értékesítés piacának jelenlegi helyzete. 

2020. május 29. 17:33

Korlátlan adatot vezet be a Vodafone a Red tarifákban

Májusban a Vodafone bevezeti új lakossági mobil portfólióját. A RED tarifacsomagokkal újabb korlátok szűnnek meg, hiszen a korlátlan beszélgetés és SMS mellé, a magyar piacon jelenleg egyedüliként, már korlátlan adat is került a csomagokba. A két új RED tarifacsomagot a felhasználói szokások változásának hatására alkotta meg a Vodafone.

2020. május 29. 09:38

Magyarországon is kapható az LG 2020-as K okostelefon-szériája

Már hazánkban is elérhető az LG legújabb K-szériája, azaz a K61, K51S és K41S modellekből álló középkategóriás okostelefon-sorozat. A készülékek megújult kamerarendszerükkel, multimédia-funkcióikkal és stabil teljesítményükkel első osztályú felhasználói élményt kínálnak anélkül, hogy a vásárlóknak mélyen a zsebükbe kellene nyúlniuk. Az új telefonok olyan prémium funkciókat kaptak, amelyeket eddig csak az LG felsőkategóriás készülékeiből ismerhettünk.

2020. május 27. 13:39

Biztonsági tanúsítványt szerzett a Huawei 5G bázisállomása

A világon elsőként szerzett Common Criteria (CC) biztonsági tanúsítványt a Huawei Technologies 5G-bázisállomása. A CC tanúsítványok kiadására jogosult spanyol hatóság, a Nemzeti Kriptológia Központ május 20-án EAL 4+ szintű biztonsági tanúsítványt bocsátott ki a Huawei 5G gNodeB termékéről. Eszerint a Huawei 5G bázisállomás-termékei – beleértve azok forráskódját is – a legmagasabb szintű biztonsági besorolást kapták a világon és megbízható biztonsági garanciákat nyújtanak a vezetéknélküli 5G-kapcsolatokhoz.

2020. május 25. 10:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás