Internetezők szociális hálózata

Vértes Judit, 2011. január 23. 09:40

A köztudatban az a feltételezés él, hogy az internet elmagányosítja az embert, használói a valódi életben egyre inkább elszigetelődnek. Ám a Pew Internet felmérése ennek épp az ellenkezőjét mutatja: az internetet használók gyakrabban csatlakoznak különböző társadalmi csoportokhoz, és aktívabban vesznek részt benne, mint azok, akik nem használják a hálózatot. A kutatásban telefonon kérdeztek meg 2303 felnőttet.

Az „Internet szociális oldala” elnevezésű közvélemény kutatásban (http://www.pewinternet.org/Reports/2011/The-Social-Side-of-the-Internet.aspx) a megkérdezett internetezők 80%-a, míg a nem internetezőknek mindössze 56%-a vesz részt valamilyen önkéntes szervezet munkájában..A közösségi oldalakat látogatók között ez az arány még magasabb: A Facebook tagok 82%-a, míg a Twitter követők 85%-a tagja valamilyen közösségnek a valós életben is.

A közvéleménykutatás azt is kimutatta, hogy az internet-felhasználók aktívabban vesznek részt a csoportjuk tevékenységében, több pénzt adományoznak, vállalnak vezető szerepet, szerveznek találkozókat. A legnépszerűbb szervezetek az egyházi és spirituális csoportok, de sokan tagjai sportegyesületnek, rekreációs csoportoknak, önkéntes szervezeteknek, és kereskedelmi csoportoknak.

A csoporthoz tartozók egyetértettek abban, hogy a hálózat segíti a csoport működését. A megkérdezettek által látogatott csoportok 69%-ának van saját web-oldala, 77%-uknál a tagokkal e-mailben tartják a kapcsolatot, és 40%-uk saját online vitafórumot is indított.

Mint sok más területen, itt is az arany középutat kell megtalálni. Ha egész nap a „hálón lógunk”, könnyen elveszíthetjük valódi kapcsolatainkat. De az internet mértékletes használata hatékony eszköze lehet kapcsolataink ápolásának. A felmérésből úgy tűnik, hogy a felhasználók nagy része él is ezzel a lehetőséggel.

 


 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy lépés a kis karbonlábnyom felé

A környezettudatosság ihlette az SAP legújabb termékének fejlesztését. Az SAP Product Footprint Management segítségével a vállalatok megállapíthatják termékeik karbonlábnyomát, azok teljes életciklusát számításba véve. A vállalatok a felhőalapú megoldással egyszerűbben szolgáltathatnak adatokat a hatóságoknak, és szükség esetén fenntarthatóbbá is formálhatják termékeiket.

2021. október 28. 20:59

Ismerje meg a hibrid automatizálást

Ahol elmosódnak a határok a fizikai és a digitális világ között, ott születnek az új ötletek és hibrid koncepciók: a Pepperl+Fuchs automatizálási szakemberei ezzel a vízióval egyesítik első alkalommal a nürnbergi SPS szakvásárral (2021. november 23-25, 7A csarnok, 330. stand) saját ingyenes „Digital Expo” bemutatójukkal (2021. november 15-26.). A projekt célja az analóg és digitális kommunikáció előnyei közötti kölcsönhatás a „Your Future Automation” mottó alatti megteremtése és mindkét eseményt holisztikus hibrid élménnyé alakítása a látogatók számára.

2021. október 28. 19:43

A Philips monitors új gaming monitorokkal jelentkezik

Az elmúlt év során sok felhasználó fedezte fel újra a PC gaming örömét és élményét, miközben megértették, hogy szükségük van egy jó, teljes értékű monitorra, amely mind az újonnan felfedezett hobbijuk, mind a konzol játékok terén megfelel az elvárásaiknak. 

2021. október 28. 18:10

Akik jártak a világűrben – nemzetközi űrhajóskongresszus Budapesten

Egy héten át a magyar főváros ad otthont a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers – ASE) 33. Kongresszusának. Több tucat, már a világűrben járt űrhajós érkezik a budapesti programokra Farkas Bertalan meghívására. A rendezvény a különböző nemzetközi szakmai szervezetekben egyaránt igen aktív tagként jelenlévő hazánk számára nem csak presztízsértékkel bíró esemény, hanem jelentős lépés az űrkutatás hazai népszerűsítése, és az abban egyre jelentősebb szerepet vállaló magyar egyetemek, kutatóintézetek és gazdasági vállalkozások számára is.

2021. október 28. 16:34

Már programozási alapismeretekből is lehet ECDL-vizsgát tenni

A munkaerőpiac változó igényeire reagálva vezeti be a Neumann Társaság a programozási alapismereteket tartalmazó új ECDL-modulját, amely a világ legnépszerűbb programozási nyelvén, a Pythonon alapul. A másik újdonság, az Online együttműködés modul keretében a távmunka mellett egyre több irodában is sikeresen alkalmazott internetes kollaborációs platformok kezelését sajátíthatják el az érdeklődők.

2021. október 28. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20