Az iPad megeszi a Machintost reggelire?

Vértes Judit, 2011. január 24. 23:09

2010 utolsó három hónapjában az Apple 7,33 millió tabletet adott el, majdnem a dupláját az ebben az időszakban eladott Mac számítógépeknek. Míg az iPad tavaly áprilisban jelent meg, a Mac több mint 25 éve van jelen a piacon. De vajon van-e még jövője a Mac-nek?

A kevesebb eladás ellenére a Mac (egyelőre) több bevételt termel, mint az iPad-ok: az Applenek 5,4milliárd dollár bevétele származott laptopok és desktopok, míg 4,6 milliárd dollár iPadek eladásából. Azonban nem lehetetlen, hogy a következő hónapokban, ha kijön a második Apple iPad, a tabletek eladásából több bevétel érkezik majd, mint a Mac gépekéből.

De hát nem mindegy az Apple-nek, hogy miből csinál pénzt? A befektetők és pénzügyi szakemberek nem így gondolják. Ugyanis a Mac számítógépek sokkal nagyobb haszonkulccsal kerülnek eladásra, nyereségesebbek, mint az iPad-ek. Egy Mac eladásából körülbelül 40% a nyereség (ami több, mint 999$-t jelent), míg egy iPad eladásából 25% haszon lesz (499$-tól 829$-ig).

Az Apple azonban nem csak hardverrel foglalkozik. Az iPad-ekhoz eladott digitális tartalmak és szolgáltatások növelik a nyereséget. Ezenkívül az iPad-ek népszerűsége növelheti a Mac számítógépek eladásainak számát, ahogy azt korábban az iPod megjelenése is tette.

Több PC gyártó cég is aggódik amiatt, hogy a tabletek terjedésével a személyi számítógép piaca egyre fogy. Mika Katagawa, a Gartner oldalán azt állítja, hogy 2014-re a PC piac 10%-a a tabletekhez kerül.

Hogy mit hoz a jövő, milyen gazdasági stratégiát választ az Apple, még nem lehet tudni. Egyelőre a hardver- és szoftverfejlesztés egyaránt fontos a cég számára, és a kettő együtt vonzza a vásárlókat.

Kulcsszavak: Apple iPad Mac

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cég a leginnovatívabbak között Európában

Akár negyedére rövidíti az ipari gépészeti központok, légtechnikai rendszerek és más összetett épületgépészeti megoldások kivitelezési idejét és gyakorlatilag nullára csökkenti az anyagveszteséget egy nemzetközi díjjal elismert magyar technológia. Az Európa tíz leginnovatívabb építőipari cége közé beválasztott GLT Delta az épületszkennelés, a négydimenziós tervezés és az előregyártás kombinálásával vált pécsi családi vállalkozásból európai referenciákkal rendelkező céggé.

2023. június 2. 21:31

A Continental új gumiabroncsa minden személyautóhoz és SUV-hez alkalmas

A négyévszakos autógumik néhány évvel ezelőtt még csak a kisautók réspiacán számítottak elterjedtnek, azonban ma már elképzelhetetlen nélkülük a gumiabroncspiac: az autósok egyre nagyobb számban használják ezt a típust személyautók és SUV-k esetén egyaránt. A többszörösen díjnyertes elődmodell továbbfejlesztésével a Continental AllSeasonContact 2 néven eddigi legjobb egész évben használható abroncsát vezeti be a piacra, amely minden időjárási helyzetben kiváló vezethetőséget biztosít.

2023. június 2. 20:22

Indul a nyár, felpörög a taxipiac is

Közeleg a nyár, indul a buliszezon, így egyre inkább felpörög a taxik iránti kereslet is. A taxisofőrök tapasztalatai szerint a legnépszerűbb budapesti partihelyszínek továbbra is a Belvárosban találhatók, míg a nyári szezonban a Budapest Park kerül az első helyre.

2023. június 2. 18:41

A mesterséges intelligencia demokratizálja a marketinget

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára válik elérhetővé a marketing – állítja Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója.

2023. június 2. 17:00

Az Unió jóváhagyta a új e-aláíró platformot

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális Uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az Uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nem csak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform Uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

2023. június 2. 15:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39