Mobiltelefont állítanának Föld körüli pályára brit mérnökök

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 25. 09:06

Hagyományos mobiltelefon kilövését tervezik brit mérnökök, akik a Föld körüli pályán keringő készüléktől szeretnék megtudni, hogy elviseli-e a világűrben uralkodó extrém körülményeket.

A guildfordi Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) egy, a Google Android operációs rendszerével működő telefont választott a különleges feladatra, amelynek során a mobilnak a Föld fényképezése mellett egy 30 centiméter hosszú műholdat kell majd vezérelnie.

 Mobiltelefonokat léggömbök segítségével korábban már juttattak már a felső légkörbe, azonban ez lesz az első alkalom, hogy egy hagyományos telefont küldenek több száz kilométer magasba - olvasható a BBC hírportálján.

 "A modern okostelefonok bámulatosak" - mondta Shaun Kenyon, a küldetés vezetője. "Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy működne-e egyáltalán a készülék, és ha igen, akkor miként birkózik meg egy műhold vezérlésével" - hangsúlyozta.

 Az SSTL kísérletében egy bárki által beszerezhető, százezer forintos készüléket fognak tesztelni. A telefon pontos típusát egyelőre még nem nevezték meg, de a feltételek között szerepel, hogy semmit sem módosítanak rajta.

 "Nem fogjuk szétszedni, vagy csak a nyomtatott áramkörét a műholdra forrasztani. Úgy fogjuk felküldeni, ahogy van" – magyarázta Kenyon, hozzátéve, hogy a műholdon is lesz egy kamera, amely a telefon kijelzőjét figyeli.

 A világűrben tapasztalható szélsőséges hőmérsékletváltozás és az erős sugárzás miatt azért a telefon is kap valami védelmet. A készülék a műhold burkolata alatt lesz, és csak egy lyukat hagynak a kamera lencséjének. A mobillal hazatelefonálni sem fognak, az üzeneteket és a képeket a műhold kommunikációs csatornáján keresztül juttatják vissza a földre.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új területeken hódít a DIGIMobil

Újabb 32 településen tette elérhetővé mobil telekommunikációs szolgáltatásait a DIGI, így összesen már 579 városban és községben tesztelhetik a DIGIMobil szolgáltatást a cég ügyfelei.

2020. július 12. 12:07

Mostantól háromszor annyi adat jár az autók okosórájához

Februárban vezette be a Telenor az autósoknak szóló Drivey szolgáltatást, amely segítségével a „felokosított” autókban könnyen követhetővé válik számos, a jármű helyzetével, mozgásával és műszaki állapotával kapcsolatos információ, megismerhetőek a sofőr autóhasználati szokásai, a megtett útvonalak és akár wifi hotspotként is használható autóban. Újdonság, hogy a gondtalan autós wifizés érdekében a Telenor a Drivey 4 tarifacsomagba foglalt 5 GB-os adatkeretet július 2-ától háromszorosára, 15 GB-ra emeli minden új és meglévő ügyfelének egyaránt.

2020. július 9. 11:59

5 fejlesztés a Vibertől, ami megkönnyíti az életed

A nagy melegben jólesik ellazulni, teendőinket igyekszünk a legegyszerűbben megoldani az irodából, otthonról vagy akár a medence széléről. A Rakuten Viber, a világ egyik vezető, egyszerű kommunikációt biztosító üzenetküldő alkalmazása ezért összegyűjtötte felhasználói számára legújabb fejlesztéseit és funkcióit, hogy megkönnyítse a mindennapokat.   

2020. július 7. 16:12

Jól vizsgázott az okosparkolás az ingyenes parkolás időszakában Budapesten

Bár a korlátozások alatt jelentősen csökkent az autós forgalom, a díjmentes parkolás bevezetésével a parkolóhelyek kihasználtsága változatlanul magas maradt. Utóbbi sok belvárosi lakos és ott dolgozó életét nehezítette meg. Erre a helyzetre jelentett megoldást a Vodafone és a Smart Lynx rendszere, melyeknek köszönhetően az ingyenesen letölthető Parker mobilalkalmazásban 2500 közterületi parkolóhely valós idejű foglaltsági adatai váltak elérhetővé. Az autósok így anélkül is tudják, hol van épp szabad parkolóhely, hogy felesleges köröket megtéve autóznának a környéken. Az okosparkolási rendszer természetesen a díjmentes parkolást követően is segíteni fogja az autósok életét Budapest belvárosában.

2020. július 7. 13:21

Mostantól még jobb MKB ügyfélnek lenni

Az MKB mobilappot használó előminősített ügyfelek már okostelefonjuk néhány kattintásával hozzájuthatnak az egyszerűsített eljárás keretében igényelhető kölcsönhöz.

2020. július 7. 10:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás