200 hazai szakértői vélemény a megfelelőségi követelményekről

forrás Prim Online, 2011. január 25. 17:09

A Novell Magyarország 200 hazai IT-biztonsági szakértőt kérdezett meg tavaly szeptember és november között személyes kérdőíves felmérés keretében arról, hogy milyen compliance előírások vonatkoznak rájuk, ezek teljesítésére milyen IT-megoldásokat használnak jelenleg, valamint milyen projekteket terveznek a jövőben.

A felmérés eredményeinek kiértékelése kimutatta, hogy a használt IT-megoldások igen jelentős mértékben támogatják a compliance előírások teljesítését, ezért a vállalatok most és a jövőben is jelentős hangsúlyt fektetnek a megfelelő IT-megoldások kiválasztására. A válaszadók az informatikai, pénzügyi, telekommunikációs szektor, illetve a kormányzati és oktatási intézmények döntéshozói, informatikai biztonsági tanácsadói, auditorai és informatikusai közül kerültek ki.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy a megfelelőségi követelmények teljesítése a jelenlegi gazdasági helyzetben is az IT-biztonsági piac egyik fő hajtóereje. Felmérésünk kimutatta, hogy a megkérdezett vállalatok több mint felére vonatkozik valamilyen compliance vagy törvényi előírás, amelyek teljesítésére átlagosan 3 különböző terméket is kell(ene) használniuk. A felmérésben megkérdezettek 44 százaléka használ személyazonosság-kezelő és hozzáférés-felügyeleti megoldást, és ezen vállalatok  közel 70 százaléka jelezte, hogy a megoldás által biztonságosabbá vált a szervezet informatikai rendszere. A válaszadók 41 százaléka használ logelemző szoftvert, többek között azért, mert az segíti az IT-üzemeltetés hatékonyságának növelését” – mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője. „Az integrált Novell Compliance Management termékcsalád szállítójaként örömmel tölt el minket, hogy a megkérdezett vállalatok további bevezetéseket, illetve jelenlegi megoldásaik továbbfejlesztését tervezik a közeljövőben” – tette hozzá Hargitai Zsolt.

A Novell compliance felmérésének főbb megállapításai:

A válaszadók 55 százalékára vonatkozik valamilyen compliance vagy törvényi előírás.
·    Közülük is a vállalatok 41 százalékára vonatkozik a hitel és pénzintézeti törvény (Hpt.) és a hazai pénzintézetekre vonatkozó PSZÁF előírások; 30 százalékát érinti az amerikai tőzsdén jegyzett cégekre vonatkozó SOX/EuroSOX törvény; a pénzintézeteket szabályozó Basel II. követelményrendszer pedig mintegy 27 százalékuk működését befolyásolja. A bankkártya adatokkal foglalkozó szervezetek biztonsági előírásait tartalmazó PCI DSS előírást 25 százalékuknak kell betartani. Kisebb értékekkel felmerült még a HIPAA, a VISA PIN security és az ISO 9001 és 27001 tanúsítványoknak való megfelelés.  

A compliance előírások teljesítésére átlagosan 3 különböző terméket kell(ene) használni a vállalatoknak.

·    A felmérés szerint a compliance kötelezettségek miatt a válaszadók 69 százaléka hozzáférés-felügyeleti megoldást, 68 százaléka jogosultság- és személyazonosság-kezelő megoldást, 56 százaléka a naplóállományok tárolására és elemzésére alkalmas eszközt, 53 százaléka a rendszergazdai tevékenység naplózására alkalmas megoldást és 46 százalékuk jelszó-felügyeleti megoldásokat használ. 

A felmérésben megkérdezettek 44 százaléka használ személyazonosság-kezelő és hozzáférés-felügyeleti megoldást. 
·    Közülük 65 százalék jelezte, hogy a megoldás által biztonságosabbá vált a szervezet informatikai rendszere, 25 százalék számára könnyebb az előírások teljesítése, 15 százalék szerint nőtt a munka hatékonysága.
-    A megkérdezett cégek 39 százaléka jelezte, hogy ez az információ nem publikus. Azok közül, akik adtak választ, 93 százalékuk a saját munkatársakra, 25 százalékuk a partnerekre és a beszállítókra, 25 százalékuk az ügyfelekre terjeszti ki a személyazonosság-kezelő és hozzáférés-felügyeleti megoldás hatókörét.

A megkérdezett vállalatok 41 százaléka használ logelemző szoftvert.
·    Közülük 44 százalék azért használja, mert az segíti az IT-üzemeltetés hatékonyságának növelését, 42 százalék jelezte, hogy az eszközzel könnyebben nyomon követhető a nagyvállalati környezetben gyakran előforduló biztonsági incidensek elemzése, szintén 42 százalék használja azért, mert törvényi kötelezettség írja elő számukra és 41 százalékuk számára az eszköz használata folyamatos biztonságot nyújt.

Milyen projekteket terveznek a közeljövőben?
·    A közeljövőben a megkérdezettek 39 százaléka tervezi a jogosultság kezelés továbbfejlesztését, 31 százaléka pedig logmenedzsment rendszer bevezetésén vagy a jelenlegi rendszer továbbfejlesztésén gondolkozik. 23 százaléka fejlettebb autentikációs rendszer bevezetését fontolgatja, 22 százaléka kezdene adatvédelmi megoldás implementálásába, 21 százaléka pedig a felhasználói tevékenység naplózását megvalósító projektet tervez.
 

Kulcsszavak: Novell security jog

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Siemens infrastruktúrán tölti kibocsátásmentes elektromos buszait Ausztrália

A Custom Denning, Ausztrália egyik vezető buszgyártója, a Siemens elektromos busztöltő állomásait és digitális pályaudvar-felügyeleti megoldását választotta hazai tervezésű és gyártású Element e-buszaihoz.

2021. október 23. 12:13

Megerősítették a Magyar Telekom BBB+ hitelminősítését stabil kilátással

A Scope Ratings GmbH a hitelminősítés éves felülvizsgálata eredményeként megerősítette a Magyar Telekom BBB+ kibocsátói hitelkockázati besorolását, amelyhez stabil kilátás tartozik, valamint a nem alárendelt, nem biztosított adósságához tartozó BBB+ minősítést egyaránt.

2021. október 22. 16:59

Az ABB 2021 harmadik negyedévének eredményei

Az erős kereslet és a szállítói lánc korlátai jelentős hatást gyakoroltak az ABB 2021 harmadik negyedévének árbevételére.

2021. október 22. 15:37

Növényekből is lehet műanyag

Tisztán kőolajszármazék-alapú erőforrások mellett növények felhasználásával részben helyettesíthetők a műanyagok, ami nagyban hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez. Ezt a területet kutatja dr. Lendvai László, a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa, aki elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János-ösztöndíját.

2021. október 22. 14:03

Ötödik a Samsung a Best Global Brands listáján

A Samsung 74,6 milliárd dolláros értékkel, az ötödik helyen szerepel az Interbrand száz céget bemutató Best Global Brands listáján. A vállalat a tavalyi, 2020-as eredményekhez képest 20 százalékos növekedést mutatott, így megerősítette pozícióját a világ legjobb 5 márkája között. 

2021. október 21. 20:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20