A Google szerint a Bing a Google-re építve tökéletesíti saját keresési listáját

primhirek, 2011. február 1. 22:15

Nem kevesebbel vádolja a Google a Microsoftot, mint azzal, hogy a Bing szolgáltatásának a hátterében is Google-t kell keresnünk (vagy másképp fogalmazva: a Google-t is keresnünk kell)... A Bing nem tagadja a vádat: Stefan Weitz, a Microsoft Bing kereső rendszer igazgatója elmondta, azon dolgoznak, hogy a kereső rendszer a lehető legadekvátabb oldalt adja ki, és arról, hogy ezt milyen jelek és információk feldolgozásával teszi, egy hasonló vállalat sem beszél részletesen. A Bing eszköztára több bejövő adatot elemez, többek között más keresők adatait, és ezek segítenek a találatok sorbarendezésében.

A Google akkor kezdett gyanakodni arra, hogy netán a Bing - hogy is mondjuk - csal, amikor észrevette, hogy a két kereső az elírt szavakat ugyanúgy javítja, és ugyanarra az oldalra irányít.

2010 októberében azt is észrevették, hogy az első tíz találat között jóval több az egyezés, mint az ezt megelőző hónapokban volt. Ez nem azt jelenti, hogy minden esetben ugyanazokat a találatokat adta ki a Bing, mint a Google, de a változások azt mutatták, hogy a Bing megváltoztatott valamit az algoritmusában, amitől az eredmények Google-szerűbbek lettek.

A Google úgy véli, hogy az Interenet Explorer felhasználók Google keresési eredményei valahogy eljutnak a Bing-hez.

Hogy bebizonyítsa gyanúját, a Google egy csapdát állított, létrehozott egy olyan műveletsort, melynek segítségével a találatok rendezése manuálisan állítható. Olyan keresőszavakra állították be, amit kevesen, vagy talán senki nem használ. A próba előtt ezekre a szavakra kiadott lista csak alig, vagy egyáltalán nem egyezett a két rendszerben. A szavakra kiadott találatoknak semmi közük nem volt a keresett szóhoz. A teszt futtatása után azonban a két rendszer ugyanazokat a találatokat adta ki. Íme három példa:

 

Tehát a teszt előtt, vagyis amíg senki nem írta be ezeket a szavakat a Google-ba, a két keresési eredmény nem egyezett, utána viszont igen. Ami erősen alátámasztja a gyanút, hogy a Bing lemásolja a Google keresési eredményeit.

Igaz, hogy a 100 próbából, mindössze 7-9 esetben volt egyezés. Ez alátámasztja a Bing állítását, hogy a kereső rendszer több forrásból gyűjt jeleket, és a Google ezek közül csak egy.

A Google visszavonta ezeket a kódokat, ezért ha most próbáljuk ki, más eredményeket találunk.

A Bing és a Google keresési eredeményeit rendszerező algoritmusokat gyártó szakemberek több mindent figyelembe vesznek, amikor beállítják, melyik oldal jelenjen meg elsőként. Milyen szavak vannak az oldalon, hány link mutat az oldalra, milyen jelentős az oldal, ezek közül csak néhány szempont.

A Google tesztje azt mutatja, hogy a Bing elsősorban a tradicionális jeleket használja, de amikor ezek kevés találatot hoznak, a Google rendszerére támaszkodik.

Az Internet Explorer felhasználói ha figyelmesen elolvassák a biztonsági előírásokat, értesülhetenek róla, hogy néhány böngészési adatuk hozzáférhető, ha nem állítják be megfelelően a biztonsági jellemzőket. Ezeket az adatokat használhatja fel a Bing keresési rendszerének tökéletesítéséhez. Hogy ettől félni kell - hiszen személyes adataink jutnak ki.-, vagy örülni - hiszen mindannyiunk érdeke minél jobban eligazodni az egyre nagyobb méreteket öltő digitális világban - azt mindenki maga döntheti el.

 

Kulcsszavak: Google Microsoft Bing

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

2023. szeptember 27. 20:19

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Új Xiaomi AIoT eszközök a nemzetközi piacokon

A Xiaomi bemutatta legújabb csúcstechnológiás okoseszközeit, köztük a Xiaomi Watch 2 Pro okosórát és a Xiaomi Smart Band 8 okoskarkötőt. Az új eszközöket úgy tervezték, hogy könnyen összekapcsolhatók legyenek a nemrégiben bemutatott okostelefon-termékcsalád, a Xiaomi 13T készülékeivel. Az új, innovatív termékek az egészségi állapot és a sportteljesítmény folyamatos nyomonkövetésével, változatos kényelmi és hatékonyságnövelő szolgáltatásokkal épülnek be felhasználóik mindennapjaiba.

2023. szeptember 27. 15:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59