A Google szerint a Bing a Google-re építve tökéletesíti saját keresési listáját

primhirek, 2011. február 1. 22:15

Nem kevesebbel vádolja a Google a Microsoftot, mint azzal, hogy a Bing szolgáltatásának a hátterében is Google-t kell keresnünk (vagy másképp fogalmazva: a Google-t is keresnünk kell)... A Bing nem tagadja a vádat: Stefan Weitz, a Microsoft Bing kereső rendszer igazgatója elmondta, azon dolgoznak, hogy a kereső rendszer a lehető legadekvátabb oldalt adja ki, és arról, hogy ezt milyen jelek és információk feldolgozásával teszi, egy hasonló vállalat sem beszél részletesen. A Bing eszköztára több bejövő adatot elemez, többek között más keresők adatait, és ezek segítenek a találatok sorbarendezésében.

A Google akkor kezdett gyanakodni arra, hogy netán a Bing - hogy is mondjuk - csal, amikor észrevette, hogy a két kereső az elírt szavakat ugyanúgy javítja, és ugyanarra az oldalra irányít.

2010 októberében azt is észrevették, hogy az első tíz találat között jóval több az egyezés, mint az ezt megelőző hónapokban volt. Ez nem azt jelenti, hogy minden esetben ugyanazokat a találatokat adta ki a Bing, mint a Google, de a változások azt mutatták, hogy a Bing megváltoztatott valamit az algoritmusában, amitől az eredmények Google-szerűbbek lettek.

A Google úgy véli, hogy az Interenet Explorer felhasználók Google keresési eredményei valahogy eljutnak a Bing-hez.

Hogy bebizonyítsa gyanúját, a Google egy csapdát állított, létrehozott egy olyan műveletsort, melynek segítségével a találatok rendezése manuálisan állítható. Olyan keresőszavakra állították be, amit kevesen, vagy talán senki nem használ. A próba előtt ezekre a szavakra kiadott lista csak alig, vagy egyáltalán nem egyezett a két rendszerben. A szavakra kiadott találatoknak semmi közük nem volt a keresett szóhoz. A teszt futtatása után azonban a két rendszer ugyanazokat a találatokat adta ki. Íme három példa:

 

Tehát a teszt előtt, vagyis amíg senki nem írta be ezeket a szavakat a Google-ba, a két keresési eredmény nem egyezett, utána viszont igen. Ami erősen alátámasztja a gyanút, hogy a Bing lemásolja a Google keresési eredményeit.

Igaz, hogy a 100 próbából, mindössze 7-9 esetben volt egyezés. Ez alátámasztja a Bing állítását, hogy a kereső rendszer több forrásból gyűjt jeleket, és a Google ezek közül csak egy.

A Google visszavonta ezeket a kódokat, ezért ha most próbáljuk ki, más eredményeket találunk.

A Bing és a Google keresési eredeményeit rendszerező algoritmusokat gyártó szakemberek több mindent figyelembe vesznek, amikor beállítják, melyik oldal jelenjen meg elsőként. Milyen szavak vannak az oldalon, hány link mutat az oldalra, milyen jelentős az oldal, ezek közül csak néhány szempont.

A Google tesztje azt mutatja, hogy a Bing elsősorban a tradicionális jeleket használja, de amikor ezek kevés találatot hoznak, a Google rendszerére támaszkodik.

Az Internet Explorer felhasználói ha figyelmesen elolvassák a biztonsági előírásokat, értesülhetenek róla, hogy néhány böngészési adatuk hozzáférhető, ha nem állítják be megfelelően a biztonsági jellemzőket. Ezeket az adatokat használhatja fel a Bing keresési rendszerének tökéletesítéséhez. Hogy ettől félni kell - hiszen személyes adataink jutnak ki.-, vagy örülni - hiszen mindannyiunk érdeke minél jobban eligazodni az egyre nagyobb méreteket öltő digitális világban - azt mindenki maga döntheti el.

 

Kulcsszavak: Google Microsoft Bing

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05