Hitelkártya helyett elég lesz a mobiltelefon

Vértes Judit, 2011. február 19. 10:22

Rövidesen már nem csak a pénzünket hagyhatjuk otthon, ha elmegyünk bevásárolni, vagy vacsorázni, hanem a bankkártyánkat is, feltéve, ha nálunk van a mobiltelefonunk. A Visa - egyelőre Amerikában - már az idei év második felére tervezi annak a szolgáltatásnak a bevezetését, amelynek segítségével az okostelefonunkat elektronikus pénztárcává alakíthatjuk.

 

A Visa rendszeréhez nincs szükség új eszközre, az okostelefonba egyszerűen behelyezhető micro SD (Secure Digital) memória kártyával a készülék csatlakoztatható a Visa PayWave rendszeréhez. Egyelőre a Wells Fargo, a Chase, U.S.Bank, és a Bank of America pénzintézetek működnek a technológiával.

- A szolgáltatás alapja az NFC (Near Field Communication) rendszer, vezeték nélküli interneten keresztül működik majd, természetesen különböző biztonsági eszközök beépítésével - mondta Bill Gajda, a Visa Mobil vezetője a Mobil World Congress 2011-en adott interjúban. A Visa a PayWave mobil fizetőrendszert mutatta be a kiállításon.

Az olvasó terminál standard technológián alapul, éppúgy működik Visa PayWave rendszerrel, mint a Master Card PayPass rendszerével, vagy az American Express Express Pay rendszerével. Gajda szerint az NFC technológia 2011-ben elérhető lesz, és bőr pénztárcánkat - sőt: hitelkártyáonkat is - lecserélhetjük a mobil pénztárcára még ebben az évben.

A mobil fizetőrendszer iPhone3, iPhone4, különböző BlackBerry modelleken és a Samsung Android alapú Galaxy S II telefonokon működik, de NFC chipek helyezhetők a Nokia Windows rendszerű készülékeibe is.

A rendszer biztonságosabb, mint a bankkártya – hiszen a bankkártyát ellophatják, klónozhatják, termináloknál megszerezhetik a kártya számát és a PIN kódot is, az ATM eszközöket hamisíthatják. Ezzel szemben a PayWave rendszer több biztonsági eljárást épített be. A rendszer folyamatosan figyel, és azonnal értesítést küld, ha valami gyanús tranzakció történik. Figyeli a tranzakciók méretét, rendszerességét, és bármilyen anomáliát jelez a Visa hálózatán keresztül.

Az NFC chip egy biztonsági komponenst tartalmaz, mely minden egyes tranzakcióhoz új azonosító kódot generál. A telefon 2-4 cm közelségből lesz csak olvasható a tranzakció alatt, így mások nem láthatják az adatokat. A rádió adatátvitel 8 másodperc múlva kikapcsol. A Visa Europe alkalmazásban a PayWave alkalmazás elindításához is külön jelszó kell.

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új raktárbázisba költözött a MediaMarkt

A MediaMarkt vásárlóinak száma a korábbi évek többszörösére növekedett. A fokozott igények teljesítése és a kiszolgálás minőségének további javítása érdekében a társaság új raktárbázis mellett döntött.

2019. szeptember 15. 10:43

Még biztonságosabbá vált a bankolás a Budapest Banknál

A 2019. szeptember 14-én hatályba lépő új, európai uniós pénzforgalmi irányelv két fő újdonságot hoz a mindennapi bankolásban: egyfelől az eddiginél is biztonságosabbá válnak a banki tranzakciók, másfelől megnyílik az út az új, innovatív szolgáltatások bevezetése előtt. Az internetes vásárlások jóváhagyásához szükséges megerősítő (SMS) kód (3DS) kiküldése Budapest Bank ügyfelei esetében már idén január óta működik. 

2019. szeptember 15. 09:48

5 tipp a digitális útonállók elkerülésére

A legtöbb vállalatnál napjaink slágertémájának számít a digitális átalakulás, mivel a modern megoldások segítségével a szervezetek jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek. Ez azonban biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen a digitális térben a támadási felület is nagyobb a kiberbűnözők számára. A Micro Focus szakértői bemutatják azt az öt lépést, amelyek segítségével a szervezetek jelentősen csökkenthetik a digitális átállással járó veszélyek számát.  

2019. szeptember 15. 08:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás