Vizsgálják a hatóságok az Apple új előfizetési rendszerét

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 21. 08:58

Versenyhatósági vizsgálat indult az Egyesült Államokban az Apple új előfizetési rendszerével kapcsolatban.

Az amerikai versenyfelügyelet szerepét betöltő szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) mellett a washingtoni igazságügyi minisztérium is vizsgálja, hogy összefér-e a piaci versenyt szabályozó törvényekkel a héten bemutatott rendszer, amelyben az Apple a saját fejlesztésű előfizetési megoldását erőlteti a cégtől teljesen független tartalomszolgáltatókra, és 30 százalékot levesz a díjból.

Az Apple nem gátolná kimondottan, hogy a szolgáltatók más megoldásokkal is próbálkozzanak, de olyan feltételeket szab, amelyek révén előnytelenné válhat minden más előfizetési módszer.

A rendszer az Apple mobil készülékeire fejlesztett alkalmazásokra - úgynevezett app-ekre - vonatkozik, amelyeket az amerikai vállalat digitális tárházából - az App Store-ból - lehet letölteni. Azok a tartalomszolgáltatók, amelyek nem ingyen szolgáltatnak, hanem előfizetésért kívánják értékesíteni a tartalmat, úgy végezhetik a szolgáltatást, ha az Apple iTunes elnevezésű szoftverével bonyolítják le az előfizetést.

Az összegből 30 százalékot át kell engedni az Apple-nek, és ugyan nem volna tilos az App Store-ból letöltött alkalmazások révén keletkező előfizetői díjak beszedése más módszerrel, az ár azonban nem lehet kedvezőbb, mint az - eredetileg zenei tartalmak forgalmazására kifejlesztett - iTunes révén kínált előfizetés. Ha az előfizetés mégis kedvezőbb, akkor az adott szolgáltatást az Apple törölheti a mobil készülékein - például iPad-en vagy iPhone-on - elérhető alkalmazások közül.

A The Wall Street Jorunal pénteki beszámolója szerint a tervezett rendszer felkeltette a hatóságok érdeklődését. Egyelőre előzetes elemzést végeznek, ami után nem következik feltétlenül hivatalos vizsgálat, vagy eljárás a cég ellen.

Az Apple kedden jelentette be terveit. Két nappal később a Google is hasonló rendszer beindításáról tájékoztatott, ugyanakkor a One Pass elnevezésű fizetési megoldás révén a tartalomszolgáltatók nagyobb mozgásteret nyerhetnek és kisebb a jutalék is: szolgáltatás a díjbeszedés több formáját támogatja, előfizetés mellett a korlátozott hozzáférést és egyes cikkek megvásárlását is, a Google-nek járó jutalék pedig 10 százalékot.

Kulcsszavak: média Apple

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vodafone: folytatódnak a fejlesztések a következő hónapokban

A Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország jogi összeolvadása 2020. április 1-jén megtörtént, ezzel a két cég egy jogi entitássá vált. Bár a pozitív változásokat hamarosan már kezdhetik érzékelni az ügyfelek, vannak még további teendők, amíg a UPC korábbi technikai rendszerei teljesen integrálódnak a Vodafone rendszerébe, amiket átmeneti időre részben még a korábbi tulajdonos infrastruktúrája szolgál ki. A Vodafone az integráció felgyorsítása révén a lehető legrövidebb időn belül ki kívánja váltani a jelenlegi működést, és a szolgáltatásokat a lehető leghamarabb a Vodafone saját hálózatára irányítja át.

2020. július 1. 14:35

Túl a kétmilliomodik gigabites végponton a Telekom hálózata

Ügyfelei igényeinek jobb kiszolgálása érdekében a Magyar Telekom évek óta hatalmas erőforrásokat fordít vezetékes hálózatának fejlesztésére. Ennek köszönhetően mára átlépte a kétmilliót a gigabites elérések száma a hálózatán. Ez azt jelenti, hogy a Telekom a hazai otthonok és vállalkozások 40%-ának már gigabites szolgáltatást tud kínálni. A gigabites társadalom létrehozása iránti elkötelezettséget mutatja, hogy a szolgáltató kifejezetten nagy figyelmet fordít a kisebb települések lefedésére is: máig mintegy 710 ötezer fő alatti településre vezette be a gigabites hálózatot – és ezek közül nagyjából 340 község lakossága még az ezer főt sem éri el.

2020. május 19. 16:58

Kedvezményekkel és ingyenes időszakkal segíti a Telenor a vállalkozások visszatérését

Korlátlan böngészés és e-mailezés otthon vagy az irodában, hasznos Office 365 funkciók, F-Secure IT-biztonsági megoldások a Telenor legújabb Otthonline csomagjában. A rugalmasan alakítható, mikrovállalkozástól nagyvállalati méretig alkalmazható ajánlatnak köszönhetően akár már kisebb beruházás mellett is profi online vállalati környezet alakítható ki, amit számos induló-kedvezménnyel tesz még vonzóbbá a mobilszolgáltató.

2020. május 18. 14:33

Magyarország az internetvilág legjobbjai között

Magyarország a világ tíz leggyorsabb internethálózattal rendelkező országa közé került 2019-ben – a Datareportal.com elemzése szerint. A világviszonylatban is kiemelkedő hazai sávszélességnek rekordszintű adatforgalomban kell helytállnia a jelenlegi járványügyi helyzetben. A távmunkára és az online oktatásra való átállás komoly biztonsági kockázatot jelent megfelelő technológiai háttér nélkül – mutatnak rá a Panda Security szakértői. A kibervédelmi cég éppen ezért már meglévő felhasználóin felül 3 hónapra az új belépők, valamint diákok és tanárok számára is díjmentesen biztosítja szolgáltatásait az online támadásokkal szemben.

2020. április 15. 10:31

Kedvezményeket és egyéb intézkedéseket vezetnek be a BIX-ben

A koronavírus helyzet okozta internetes adatforgalom növekedésre tekintettel több kedvezményt is bevezet az internetszolgáltatók számára a BIX, a magyarországi internetszolgáltatók forgalomkicserélő központja.

2020. március 24. 15:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás