A Cseh Nemzeti Könyvtár félmillió kötetét digitalizálják

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 23. 09:02

A cseh Nemzeti Könyvtár félmillió könyvét és periodikáját digitalizálják két program keretében - jelentette be kedden Tomas Boem, a könyvtár igazgatója.

Az egyik programot az Európai Unió támogatja 255 millió koronával (mintegy hárommilliárd forinttal), a másik a Google keresőóriás segítségével valósul meg.

Mint az igazgató elmondta, a könyvtár egy tender során szerzi be a digitalizáláshoz szükséges speciális automatizált szkennereket. A programok nyomán születő Nemzeti Digitális Könyvtár 300 millió koronába (3,33 milliárd forintba) kerül, ennek 15 százalékát fedezi az állami költségvetés.

A digitalizálás legalább 2019-ig tart majd.

A munka egyik fázisában 300 ezer XIX. és XX. századi, elsősorban cseh könyvről és folyóiratról készül digitális másolat. Az érdeklődésre számot tartó, gyakran forgatott, illetve sérült vagy sérülékeny anyagú könyveket szeretnék átmenteni az új formátumba.

További kétszázezer munkát - főleg a XVI. századtól a XVIII. századig terjedő időszak szláv gyűjteményeiből - a Google-lal való együttműködés keretében digitalizálnak. Ennek költségeihez nem kell hozzájárulnia a könyvtárnak; a könyvek majd a google.cz/knihy honlapon lesznek hozzáférhetők.

A cseh Nemzeti Könyvtár a kilencvenes évek első felében kezdte meg állománya digitalizálását. Először a teljes katalógus készült el digitális formátumban, majd a kéziratok, könyvek és újságok következtek.

Kulcsszavak: Google könyvtár

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két monitor egy állványon

A felhasználók monitorok felé támasztott igényei igen változatosak lehetnek az ergonómia és a felhasználói élmény szempontjából is. A hagyományos monitorállványok megfelelő beállítása gyakran problémás és időigényes folyamat, pedig a megfelelő magasságban és szögben elhelyezett képernyővel vagy képernyőkkel jelentősen javítható a felhasználó munkavégzés közbeni testtartása, ez pedig a hatékonysága mellett hosszabb távon a jóllétére is pozitív hatással lehet. 

2022. december 8. 15:41

Két nemzetközi díjat is eredményezett a Hungrana és az SAP együttműködése

16 országból érkező digitalizációs vállalatfejlesztési projektek versenyében Digitális Úttörő kategóriában fődíjat (grand winner) és kiemelt helyezést (winner) is kiérdemeltek a Hungrana Kft-nél végrehajtott SAP modulbevezetések. A közép-kelet-európai régió országai számára kiírt SAP Quality Awards nem csupán a német szoftveróriás „háziversenye”, hanem az SAP rendszereket használó ügyfelek számára igazodási pont is jövőbeni fejlesztéseik magabiztos elhatározásához.

2022. december 8. 14:08

Cégvezetők utolsó mondatai mielőtt súlyos árat fizetnek az IT rendszereik hiányosságai miatt

Az IT-biztonsági hiányosságokért, az adatok kiszivárgásáért, a vállalatokat ért presztízsveszteségekért, az adatok eltűnéséért vagy (ideiglenes) eltüntetéséért, az IT-rendszerekre épülő folyamatok leállásáért rendkívül nagy árat kell fizetniük manapság a vállalatoknak. 

2022. december 8. 12:45

Magyar csapat változtatja ünnepi hangulatúvá a népszerű alkalmazást

Az ünnepi időszakra látványos átalakuláson megy át a TIER app felülete. A világ vezető mikromobilitási szolgáltatójának mobilalkalmazásában karácsonyi üdvözlőképernyő, ikonok és üzenetek jelennek meg, hogy az alkalomhoz illően segítsék a felhasználókat a biztonságos közlekedésben. Az applikáció feldíszítéséért ezúttal is magyar csapat felel, a TIER budapesti Tech Hubja emellett folyamatosan felügyeli a rendszer működését. 

2022. december 8. 11:26

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával elkészült és útjára indult az MRC-100, a legújabb műegyetemi kisműhold. A legújabb műegyetemi űreszköz 5x5x15 cm méretével a SMOG-sorozat legnagyobb darabja, ami a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként jött létre.

2022. december 8. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55