A Cseh Nemzeti Könyvtár félmillió kötetét digitalizálják

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 23. 09:02

A cseh Nemzeti Könyvtár félmillió könyvét és periodikáját digitalizálják két program keretében - jelentette be kedden Tomas Boem, a könyvtár igazgatója.

Az egyik programot az Európai Unió támogatja 255 millió koronával (mintegy hárommilliárd forinttal), a másik a Google keresőóriás segítségével valósul meg.

Mint az igazgató elmondta, a könyvtár egy tender során szerzi be a digitalizáláshoz szükséges speciális automatizált szkennereket. A programok nyomán születő Nemzeti Digitális Könyvtár 300 millió koronába (3,33 milliárd forintba) kerül, ennek 15 százalékát fedezi az állami költségvetés.

A digitalizálás legalább 2019-ig tart majd.

A munka egyik fázisában 300 ezer XIX. és XX. századi, elsősorban cseh könyvről és folyóiratról készül digitális másolat. Az érdeklődésre számot tartó, gyakran forgatott, illetve sérült vagy sérülékeny anyagú könyveket szeretnék átmenteni az új formátumba.

További kétszázezer munkát - főleg a XVI. századtól a XVIII. századig terjedő időszak szláv gyűjteményeiből - a Google-lal való együttműködés keretében digitalizálnak. Ennek költségeihez nem kell hozzájárulnia a könyvtárnak; a könyvek majd a google.cz/knihy honlapon lesznek hozzáférhetők.

A cseh Nemzeti Könyvtár a kilencvenes évek első felében kezdte meg állománya digitalizálását. Először a teljes katalógus készült el digitális formátumban, majd a kéziratok, könyvek és újságok következtek.

Kulcsszavak: Google könyvtár

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

Átlagosan háromezerért taxiznak a budapestiek

Ugyan még mindig inkább telefonon rendelnek taxit a fővárosiak, de egyre többen használnak valamilyen taxirendelő mobilalkalmazást is - derül ki a Főtaxi megbízásából készített kutatásból. Az elvárásoknak megfelelően új, hasznos funkciókkal bővült a taxitársaság applikációja, így akár már közvetlenül is felhívhatjuk a sofőrt az alkalmazáson keresztül, ha nem találjuk az autót.

2019. augusztus 18. 12:11

Pályázati felhívás kisiskolásoknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), az MKB Bank Nyrt. (MKB), a Waberer's International Nyrt. és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat országos ösztöndíjpályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre az általános iskola 2-3. osztályos tanulói részére.

2019. augusztus 18. 10:14

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Emberi Jogi díjra jelölték a magyar HBO új dokumentumfilmjét

A 25. Szarajevói Filmfesztiválon debütál Bársony Katalin dokumentumfilmje, az HBO gyártásában készült Csillagfény távolság, amely versenybe száll a Szarajevó Szíve díjért (Heart of Sarajevo).

2019. augusztus 17. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás