SSD vagy HDD: melyiket válasszam?

Kiss Ádám Zoltán, 2011. február 27. 08:04

Nem is olyan régen még ékszerként tekintettünk egy SSD meghajtóra. Tudtuk, mennyivel jobb, mint egy merevlemez, mert nincs benne mozgó alkatrész. Az SSD meghajtó csendesebb, megbízhatóbb, tartósabb, kiválóan bírja a vibrációt, és még egy sor jó tulajdonsága van, ami miatt vágyunk rá, de hát az ára.

Az SSD ára az elmúlt hónapokban olyan szépen alakult, hogy jelenleg sok tekintetben már az első számú adattároló is lehet a gépünkben. Tudom, hogy egy HDD esetében egy gigabájtra vetített költség alacsonyabb az SSD-énél, de az üzemeltetési költségeket is hozzáadva, valamint figyelembe véve a teljesítmény mutatókat, megbízhatóságot, tartósságot és az energiafogyasztást, már a mérleg nyelve átbillen. Ma már több SSD változat közül tudunk választani attól függően, milyen felhasználási területre szánjuk is őket. A merevlemez helyett vagy mellett megfelelő alternatíva, ha egy meglévő számítógép vagy laptop teljesítményét szeretnénk feljavítani, illetve egy új és gyors konfigurációt tervezünk.

Egy példa: Kingston SSDNow

A Kingston SSDNow a merevlemezek helyettesítésére szánt SATA2 csatlakozófelületű NAND flash adattároló. A NAND technológia a DRAM alapú SSD tárolókkal szemben sokkal magasabb megbízhatóságot nyújt. Az SSD vitathatatlan előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így egy sor problémát sem. A felhasználás szempontjából a leglényegesebb tulajdonságok:

  • Az extrém adatátviteli sebesség: az adatok írási és olvasási ideje rendkívül gyors.
  • Az alacsony elérési idő: az operációs rendszer betöltési ideje másodpercekre csökken, az alkalmazások úgy indulnak, mintha mindig is a memóriában csücsültek volna.
  • Csökkentett energia felhasználás: számunkra akkor mérhető az alacsony működési és készenléti energia szükséglet, ha sok-sok SSD-t használunk, például egy adatközpontban. Azonban a környezetünk védelme szempontjából számít az is, hogy a sok milliárd asztali PC-ben egyenként milyen fogyasztású lakatrészek vannak.
  • Megbízható és strapabíró: a hordozható eszközök (külső háttértárak, noteszgépek) esetében az adattároló extrém hőmérsékletnek (nyáron a meleg, télen a hideg) és ütődéseknek vagy rázkódásoknak van kitéve. A merevlemezek úgy-ahogy elviselik ezeket, az SSD pedig biztosan, még azt is, ha leejtik működés közben. A HDD-khoz hasonlóan az SSD-k is használnak hibajavítást, egyes modellekben a S.M.A.R.T. technológia is elérhető már. Az SSD-ben levő belső algoritmus egyenletesen terheli a memóriacellákat, hogy élettartamukat a várható három és öt év között tartsa. A meghibásodott cellák kiváltására és a túlterheltek "pihentetése" végett pedig egy kiegészítő memóriaterületet használhat a vezérlő, például egy 128 GB SSD valójában kb. 156 GB-os. Az SSDNow meghajtók hozzáadott értéke a bennük levő kifinomult vezérlő és algoritmus.


A HDD már több mint ötvenéves!

Az IBM 1956-ban mutatta be a mágneses elven, mozgó fejekkel működő alkatrészt, a merevlemezt, amely a 60-as évek elejétől az elsődleges adattároló egység a számítógépek számára. Valljuk be, igen jól is teljesítettek az elmúlt fél évszázadban ezek a morgó egységek. A winchesterek legfőbb meghibásodási forrása a forgó lemezek és a rohangáló fejek: a vibrációk vagy a 60 fok feletti hőmérséklet végez velük. Általában egy otthoni PC esetében a videokártya és a processzor fogyasztására figyelünk oda, pedig az SSD-hez képest ötször magasabb energiaigénye van a merevlemezünknek! Az adatok előkeresésének hosszú-hosszú ideje a merevlemezek fejlesztésének az elsődleges problémája, melyet sokféle módszerrel, például cache memóriával próbáltak lerövidíteni. De, ha már úgy is memóriában tároljuk az adatokat, akkor miért ne dobjuk ki a tányért és a fejeket, ami megmarad, az maga az SSD lesz.

Hol érdemes SSD-t használni?


Persze, mint a bevezetőben utaltunk rá, még nem tudjuk, még nem kifizetődő mindig mindenhol nyugdíjba küldeni a HDD-t, de érdemes, sőt meg kell fontolni, hogy mikor váltsunk SSD-re. A notebookok, a pár évvel ezelőtti modellek mindenképp, kicsit alacsonyabb teljesítményűek, mint az asztali gépek. A felgyorsításukra két lehetőségünk van, az egyik a memóriabővítés, a másik, hogy a merevlemezt SSD-re cseréljük. A notebook életciklusa így egy-két évvel megnövelhető, ami jelentős üzemeltetési költség megtakarítást eredményez. Ráadásul a modern programok is használhatóvá válnak egy olyan gépen, ami csak csigalassúsággal boldogult eddig velük.
 
A vállalati szerverekben, adatbázis kiszolgálókban vagy levelezőszerverek esetében az egész vállalati hálózati struktúra felgyorsítható, ha a szerverben SSD-t használunk. Egy szerverpark lecserélése nem olcsó mulatság, pár SSD révén meglódulhat a rendszer sebessége. A S.M.A.R.T technológia a merevlemezekhez hasonlóan jelzi, ha egy egységgel probléma lenne, a rendszerfelügyelet a megszokott módon működhet. A sebesség növekedésen kívül az üzemeltetési költségek csökkenése a kisebb energiafelhasználásban (kevesebb hűtést igényel, kevesebbet fogyaszt) is jelentkezni fog. Egyes tanulmányok szerint 5 - 32-ed része az üzemeltetési költség a HDD-t használó rendszerekhez képest.
 
Aki a legjobb, legújabb technológiákat használja az asztali gépében, már biztosan SSD-ről bootol. Egy otthoni PC-ben is fontos a gyorsaság, például akkor, ha játszunk vagy videofilmet nézünk. Ha csak meg akarjuk nézni a leveleinket vagy a Facebook hírfolyamunkat, akkor idegőrlő tud lenni az operációs rendszer percekig tartó betöltődése, ez SSD-vel csak pár másodperc.

Kulcsszavak: adattárolás Kingston

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50