Sikeresen pályára állították az új orosz GPS műholdját

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 28. 09:47

Sikeresen pályára állították szombaton az orosz Glonaszsz navigációs rendszer új nemzedékének első, Glonaszsz-K elnevezésű műholdját.

Mint Alekszej Zolotuhin alezredes, az orosz űrerők szóvivője közölte, az orosz navigációs rendszer harmadik nemzedékét képviselő műholdat - a Glonaszsz történetében először - nem a kazahsztáni Bajkonur, hanem az oroszországi Pleszeck űrrepülőtérről bocsátották fel. Ugyancsak először juttattak Glonaszsz-műholdat Szojuz hordozórakétával a világűrbe, a korábbiakat Proton rakéta szállította.

 Az amerikai GPS navigációs rendszer orosz konkurensének szánt Glonaszsz teljes kiépítésének az eredeti tervek szerint 2010 decemberében kellett volna befejeződnie, de december elején három műhold a Csendes-óceánba zuhant a pályára állításukhoz használt Proton-M rakéta hibája miatt. Emiatt Dmitrij Medvegyev orosz elnök felmentette tisztségéből a Roszkoszmosz űrügynökség és a hordozórakétákat gyártó Energija cég két vezető beosztású tisztségviselőjét.

 2011-ben még három Glonaszsz-M és egy Glonaszsz-K műhold felbocsátását tervezi az orosz űrhivatal, és ezzel teljessé válik az egész világot lefedő orosz navigációs rendszer, amely összesen 24 (túlnyomó többségében korábbi, még az első és második nemzedékhez tartozó) műholdból áll majd.
 

Kulcsszavak: műhold GPS navigáció

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2 in 1 alkalmazással tehetik könnyebbé a parkolást az autósok

Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás – az autótulajdonosoknak egyre több kifizetést és adminisztrációt kell fejben tartania. Nekik lehet nagy segítség egy mobilapp, amin egyszerre több ügyet is elintézhetnek.

2023. december 7. 11:28

Egy új fejlesztésnek köszönhetően egyszerűsödik a parkolás a Yettelesek számára

Számos előnye miatt máig növekvő népszerűségnek örvend a mobilszámlára történő "vedd meg most, fizesd később" típusú kisértékű vásárlás, mint a mobilparkolás, az autópályamatrica, a lottó vagy a közösségi közlekedési jegy vásárlása. A Yettel alkalmazásban megjelent új fejlesztés most a mobilparkolás területén hoz el egy sokak számára jelentős kényelmet nyújtó új megoldást.

2023. december 5. 19:13

A QNAP frissíti a Qfile Pro mobilalkalmazást

A QNAP Systems, Inc. kiadta az új Qfile Pro mobilalkalmazást, amely integrálja a Qsync Pro fájlszinkronizálását. Ez az integráció biztosítja a felhasználóknak a teljes NAS-fájl hozzáférést, szinkronizálást, és mobil fotó-/videómentési élményt egyetlen mobilalkalmazás használatával.

2023. december 5. 17:45

Hazaérni csak oda lehet, ahol megértenek

Egymás megértését, az odafigyelés fontosságát, a szeretet és az empátia jelentőségét hangosítja ki a Telekom idei karácsonyi kampánya, melynek központi eleme egy nemzetközi alkotói koprodukcióban elkészült reklámfilm. Karácsonykor a szeretteink társaságára vágyunk, akikhez akkor igazán jó megérkezni, ha tudjuk, hogy körükben valódi figyelmet kapunk. A Telekom a kampány kísérőzenéjeként némi humorral fűszerezve újraértelmezte az „Ó szép fenyő” kezdetű népszerű karácsonyi dalt.

2023. december 1. 13:00

Megjelent a legfrissebb, immár 25. Ericsson Mobility Report

Az év végére 5-ből 1 mobilelőfizetés már az 5G technológiát használja majd a világban, vagyis a számos piacon továbbra is érezhető gazdasági és geopolitikai nehézségek ellenére töretlenül terjed a legújabb hálózati generáció – derül ki az Ericsson Mobility Report legfrissebb, 2023 novemberi kiadásából

2023. november 30. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27