A "nem okos telefonokra" koncentrál a Nokia

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 3. 09:33

Új üzemet épít Vietnámban a Nokia, amely tavaly veszített piaci részesedéséből, és létszámleépítésre készül.

A Magyarországon több ezer embert foglalkoztató finn mobilgyártó társaság 200 millió eurós beruházással épít üzemet Hanoi, a vietnámi főváros környékén. A gyár 10 ezer embernek ad majd munkát, a termelés 2012-ben kezdődik a cég szerdai közleménye szerint.

A Nokia egyre nehezebben tartja a lépést az okostelefonokkal és táblagépekkel erősítő konkurenciával. A tavalyi utolsó negyedévben 124 millió készüléket adtak el, ami 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A társaság piaci részesedése 35 százalékról 31 százalékra csökkent.

Az új gyárral a feltörekvő piacokat célozzák meg, és kifejezetten a "nem okos telefonokra" (non-smartphone) koncentrálnak. A forintban számolva több mint 50 milliárdos beruházás az első lépés, amelyet újabb fejlesztések követnek majd - közölte a társaság.

A Nokia a versenytársaktól eltérően saját termelési hálózatot épített ki, majdnem minden készüléket Nokia üzemben szerelnek össze. A cégnek összesen 10 gyára van, Finnország, Nagy-Britannia, Kína, India, Dél-Korea, Brazília és Mexikó mellett Romániában és Magyarországon is termel.

Február elején a Nokia vezetése bejelentette, hogy a stratégiát váltanak, ami jelentős létszámcsökkentéssel jár. A bejelentés után a társaság magyarországi vállalata közleményt adott ki, amely szerint az új stratégia közvetlenül nem érinti a gyártást, a komáromi üzemben így továbbra is ugyanúgy folyik a termelés, mint korábban.

A Nokia és a Nokia Siemens Networks vegyes vállalat világszerte 132 ezer embert foglalkoztat. A komáromi gyárban nagyjából 5 ezren dolgoznak.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innovációs versenyt rendez a Bosch: fiatalok jelentkezését várják, több mint 4 millió forint a tét

Útakadályokat detektáló drón, vezeték nélküli hőérzékelő kocka, automatizált szellőztető rendszer – csupán néhány úttörő megoldás, melyeket az elmúlt években hoztak össze a Code #LikeABosch hackathon szemtelenül fiatal résztvevői, mindössze 48 óra leforgása alatt. A hibrid innovációs verseny idén szeptember 29-30-án várja a középiskolás és egyetemista indulókat, akik szívesen tesztelnék problémamegoldó képességüket olyan hardveres és szoftveres kihívásokban, melyekkel valós változást hozhatnak az emberek életébe. Érdemes megfontolni a személyes részvételt nemcsak a közösségi élmény, de a helyszín miatt is, a szentendrei úti Gamerland ugyanis a szünetekben is szórakoztató programok tárházát kínálja a fiatal ötletgazdáknak.

2023. szeptember 21. 11:25

Változás a Magyar Telekom felsővezetésében

Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere 2024. január 1-től a T-Systems International-nél folytatja karrierjét Chief HR Officerként. Új feladatkörében a világ 20 országában jelen lévő 28.000 fős T-Systems International felsővezetésének tagjaként a HR vezetői feladatokat fogja ellátni. Ezért Friedl Zsuzsanna 2024. január 1-jével távozik a Magyar Telekomnál betöltött pozíciójából.

2023. szeptember 20. 14:05

Szlovákiát is meghódította a magyar online bőrgyógyászati klinika

Világszerte hatalmas probléma, hogy a bőrgyógyászati tünetekkel, panaszokkal a páciensek sok esetben nem fordulnak időben orvoshoz, hanem otthoni kezeléssel próbálják megoldani, megszüntetni a problémát. Felmérések azonban azt igazolják, hogy egyre több a melanomával vagy más rosszindulatú bőrelváltozással rendelkező páciens, ami sok esetben megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálták volna azt. Erre kínál megoldást Szlovákiában az egyik legnagyobb egészségbiztosító által ingyenesen elérhetővé tett magyar szolgáltatás.

2023. szeptember 19. 17:40

10-ből 9-en valósítanának meg energiahatékonysági fejlesztést otthonukban

Nagyon sokan terveznek, vagy valósítottak már meg energiahatékonysági fejlesztést a magyarok közül otthonukban, a Schneider Electric online kérdőívét kitöltők 90 százaléka jelezte ezt. Az izzócsere, valamint a nyílászárók cseréje és a szigetelés a leggyakoribb projektek, de viszonylag sokan cserélik le régi, elavult berendezéseiket is.

2023. szeptember 19. 12:53

Mesterséges intelligencia és deep learning technológiák alkalmazásával segíti a bálnák megmentését a Huawei

Számos tengeri élőlényre van negatív hatással, és veszélybe sodorhatja a bálnák fennmaradását a jelentős zajszennyezéssel járó hajóforgalom – derült ki az ír Óceánkutatási és Természetvédelmi Szövetség (Ocean Research and Conservation Association, ORCA) és a Huawei által indított Smart Whale Sounds projekt legújabb kutatásából. A kutatás eredményeit az OceanTech Summit keretében ismertették Baltimore-ban, ahol egyúttal bemutatták a projekt részeként Írország déli partjainál kiépített intelligens riasztó- és akusztikai adatgyűjtő rendszert, amely hozzájárul a tengeri forgalom és az élővilág zavartalanabb együttéléséhez. 

2023. szeptember 19. 11:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59