Öreg járművel szörfözni felelőtlenség!

forrás Prim Online, 2011. március 12. 15:43

Tízesztendős múlt a világ legelterjedtebb böngészőjének, a Microsoft Internet Explorerének a 6-os változata. Jóllehet már évek óta a 8-as verzió is ingyenesen letölthető, s rövidesen a 9-es kiadás is megérkezik, sokan még ma is az elavult 6-ossal utaznak a világhálón. Ilyen öreg járművel szörfözni pedig a VirusBuster szakértője szerint kimondottan felelőtlenség.

Gyorsan változó korunkban tíz év még egy autónak is sok, nemhogy egy számítógép-programnak. Nem csoda, hogy a Microsoft azzal „ünnepelte” az Internet Explorer 6 – röviden IE6 – tizedik születésnapját, hogy világméretű kampányt indított a kivénhedt böngésző lecseréléséért, s külön webhelyet állított fel a cél érdekében. Az „IE6 visszaszámláló” site-on (www.theie6countdown.com) láthatjuk a tízéves szoftver pillanatnyi világpiaci részesedését – ami februárban 12 százalékon állt –, sőt azt is, hogy egyes fontosabb országokban a szörfösök mekkora hányada ragadt le az IE6 mellett.

Egy ilyen régi – és különösen egy ingyenes – szoftver esetében meglepőnek tűnhet, de tény: Kínában ez az arány 34,5, Koreában pedig 24,8 százalék. Tíz százalék felett van a verziót használók részesedése Indiában, Japánban és Vietnamban is – de ezen már nincs mit csodálkozni, ha hozzátesszük, hogy még a britek 3,5 vagy az amerikaiak 2,9 százaléka is az IE6-tal járja a világhálót. Magyarországról nem közöl adatot a Microsoft-site, de ezek után valószínű, hogy mi sem jeleskedünk az új verziókra való áttérésben. Ez pedig nem kis kockázatot jelent.

„Közel félezer ki nem javított biztonsági hiba van az IE6-ban, majdnem négyszer annyi, mint az összes többi elterjedt böngészőben együttvéve – magyarázza Szappanos Gábor, az informatikai biztonsági megoldásokat fejlesztő VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. – Tíz év alatt rengeteget változott a világ. Az internet lett a számítógépes vírusok legfontosabb támadási pontja, a böngésző pedig a kártevők legfontosabb megcélzott hordozó közegévé vált. Egy évtizeddel ezelőtt nem készítették, nem készíthették fel a böngészőket ilyen nyomás elviselésére. Azóta a Microsoft is új technológiákat alkalmaz, s ennek köszönhetően termékei – köztük az Internet Explorer frissebb kiadásai – jóval biztonságosabbak. Felelőtlenség a korábbi, elavult verziót használni.”

Aki tehát még IE6-tal navigál, váltson mielőbb!

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vékonykliens munkaállomásokkal támogatja a Delta Technologies a debreceni szakemberképzést

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Delta Technologies Nyrt. kiemelt figyelmet fordít az oktatási intézmények digitális felzárkóztatására. Ezen törekvés mentén a társaság leányvállalata, a Delta Systems Kft. a Delta Informatika Zrt-vel közösen összesen 1 000 darab vékonykliens munkaállomással járult hozzá a Debreceni Szakképzési Centrum eszközparkjának fejlesztéséhez.

2021. november 29. 12:20

Új notebookot hozott Magyarországra a HUAWEI

Megérkezett a legújabb HUAWEI notebook a magyar piacra. A prémium kialakítású MateBook 14-et nagy sebességű SSD-meghajtóval, Intel Core i5-1135G7 processzorral és Shark fin hűtőrendszerrel szerelték fel. A FullView képernyő 90 százalékos képernyő-test arányt biztosít. A HUAWEI MateBook 14 egyetlen töltéssel egy teljes napig használható, köszönhetően nagy kapacitású 56 Wh-s akkumulátornak. A notebookot kifejezetten arra tervezték, hogy könnyedén együttműködjön más eszközökkel, és munkára, valamint szórakozásra egyaránt alkalmas. 

2021. november 29. 11:07

Védelem a készülék minden szintjén

A megkérdezett magyarok közel 85 százaléka internetezik naponta*, a folyamatosan az online közegben mozgó felhasználókat pedig számos biztonsági fenyegetés veszélyeztetheti. Kevesen tudják, hogy a malware-ek vagy más vírusok akár hetekig észrevétlenek maradhatnak a hagyományos védelemmel ellátott eszközökön. 

2021. november 28. 17:59

Bemutatjuk az új XPS asztali számítógépet

A Dell Technologies bemutatta legújabb XPS asztali számítógépét, amely számos új teljesítménynövelő technológiát és erősebb hűtési megoldást tartalmaz, illetve elődjénél csaknem 42 százalékkal nagyobb. Az eddigi legerősebb XPS asztali modellt visszafogott, minimalista váz jellemzi, miközben kiemelkedő teljesítményt nyújt a kreatív szakembereknek és a játékosoknak.

2021. november 28. 14:11

A piaci szereplők együttműködése gyorsíthatja az 5G elterjedését

A felhasználóknak egyelőre nem sürgős átállni az 5G-s technológiára – derül ki a Deloitte felméréséből. Egyfelől elégedettek aktuális szolgáltatójukkal, másfelől egyelőre várat magára az 5G legizgalmasabb aspektusai és az ezek által tökéletesedő alkalmazási lehetőségek széleskörű elterjedése. Ezek közé tartozik az önvezető autó, a távolról elvégezhető műtét, a drónos kiszállítás vagy a virtuális edzés.

2021. november 28. 12:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59