Megjelent a FireFox 4 RC verziója

Erőss Csaba, 2011. március 11. 10:38

A végső változattal megegyező verziót adott ki a Mozilla a Firefox 4-hez. Az új böngésző számos funkcióval bővült, a némiképp megváltozott külcsín mellett a motorháztető alatt is sok újdonsággal várja az internetezőket.

A sokáig fejlesztett, először novemberre ígért új Firefox hivatalos megjelenésére még kell várnunk pár hetet, de a türelmetlenek már letölthetik a Release Candidate verziót, mely nevéből adódóan elméletileg teljesen megegyezik a végső 4.0-ás. Nézzük milyen meglepetéseket tartogat a friss verzió.

 

Külcsín

Az egyik legnagyobb változás, hogy a fülek hivatalosan is felköltöztek az URL mező fölé, így az effektív böngészési felület tovább nőtt. Emellett ezek a tab-ok új funkciót is kaptak, az App Tabs-nak hála a kedvelt oldalainkat fix megjelenésűvé tehetjük, így mikor elindul a böngésző, akkor azonnal betöltőnek. Ennek köszönhetően a levelezésünk, a közösségi oldalak mindig elérhetőek, és ráadásul még sok helyet sem foglalnak el a felső sávból, ugyanis csak a fav ikonjuk látszik.

A füleket érintő változás, melyet elsősorban a sok tab-al dolgozók fognak örömmel fogadni, hogy a Ctrl+Shift+E billentyűkombinációval előhívható Lapcsoportok kezelőfelületen könnyen tudják menedzselni a már meglévő tabjaikat, akár csoportokba is rendezhetik őket.

A Windowsban szokásos, de a böngészőkből kikopó menüsávot, már itt sem találjuk meg, helyette a Firefox Button gondoskodik arról, hogy onnan intézhessük a beállításainkat. Aki a régi elrendezést szereti, az az Alt gomb megnyomásával előhívhatja a hagyományos menüsort is.

Ezzel összefüggő új funkció a Firefox Sync, melyet beállítva különböző eszközökön (akár mobilon is!) használt Firefox böngészőink között tudjuk szinkronizálni a beállításainkat, jelszavainkat, könyvjelzőinket, előzményeinket vagy akár megnyitott füleinket is. Az új funkciónak hála, ha különböző számítógépek között is mozgunk, mindig ugyanaz a böngésző fogad minket.

 

Belbecs

A Firefox egyik legnagyobb versenyelőnyének számító kiegészítők  is kaptak egy ráncfelvarrást, melynek az egyik látható jele, hogy egy sokkal jobban kezelhető felületen menedzselhetőek. A kiegészítők, kiterjesztések, megjelenések, bővítmények a füles, grafikus megjelenésnek hála sokkal kezelhetőek, mint a korábbi változatokban.

Természetesen a sebesség is jelentősen javult, ráadásul a memóriát sem eszi annyira a Firefox, mint a régebbi verziókban. A gyorsulás egyik oka az új jagerMonkey javaScript motor, összességében az indulási idő, a grafikus renderelés és így a böngészési sebesség gyorsulásáról beszélhetünk.

 

Motorháztető

A könnyen észrevehető módosítások mellett számos újítás is került a Firefox-ba, a már említett JavaScript módosítások mellett most már a weben megjelenő 3D-s tartalmakkal is könnyen elboldogul a böngésző, melyhez a számítógép grafikus kártyáját is képes használatba venni. 

Amit érdemes még megemlíteni az a HTML5 -, illetve a  Windows 7 multi-touch rendszerét támogató megoldás.

Akit érdekel a jelen és a jövő meghatározó böngészője, az a letoltes.com oldalról (is) letöltheti

===

(Aki egyszerre több böngészőt is szeret a gépére telepíteni, annak felhívjuk a figyelmét, hogy a Chrome-nak is nemrégiben került fel a legújabb - immár 10-es - verziója a letoltes.com-ra, bár akinek van a gépén régebbi, az feltehetőleg automatikusan frissül.)

Kulcsszavak: Chrome Firefox böngésző

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A közösségi média dezinformációi mindannyiunk jövőjét veszélyeztetik

Ötödik éve adja ki a tudomány helyzetéről szóló kutatását a 3M, a világ egyik leginnovatívabb cége. A 17 országban, államonként 1000 ember megkérdezésével végzett felmérés rámutat, hogy az emberek zöme bízik a tudományban, annak képviselőiben és eredményeiben, és ez a bizalom a pandémia hatására csak nőtt. Nagy arányban aggasztja ugyanakkor a válaszadókat, hogy a tudomány hitelét a közösségi és hagyományos médiában terjedő, áltudományos, vagy a tudományra hamisan hivatkozó dezinformációk alááshatják, ami hátráltatja a globális problémák közös megoldását.

2022. május 17. 12:37

Újrahasznosítják a vonatok fékezésekor keletkezett energiát Lengyelországban

30 millió euró értékű kereskedelmi együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot a szuperkondezátorokat fejlesztő, az EIT InnoEnergy által támogatott észt Skeleton Technologies és a lengyel villamosenergia-elosztó közműcégeknek elektromos eszközöket gyártó ZPUE.  A jövőben közösen kínálnak energiatárolási megoldásokat a lengyel piacon.

2022. május 17. 11:16

A Bridgestone hiperhatékony gumiabroncsot fejleszt a Mercedes-Benz VISION EQXX számára

A Mercedes-Benz AG a Bridgestone-t választotta a Mercedes Benz VISION EQXX névre hallgató, technológiai programjának gumiabroncs-fejlesztő partneréül. A futurisztikus elektromos jármű a Mercedes válasza az EV-k hatékonyabbá tételére és az elektromos hatótávolság új szintre emelésére. A Bridgestone mérnökei a Mercedes-Benzzel együttműködve olyan egyedi tervezésű gumiabroncsokat hoztak létre, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a jármű hatékonysága és ezáltal hatótávolsága egyetlen feltöltéssel 1000 kilométerre nőjön. Az említett távot a jármű a németországi Sindelfingenből a franciaországi Cassis-ig egyetlen töltéssel tette meg, 8,7 kWh/100 kilométeres energiafogyasztással.

2022. május 17. 09:47

Az új Dell tárolók az automatizálás, a biztonság és a többfelhős rugalmasság új szintjét teremtik meg

A Dell Technologies a teljes tárolási portfólióhoz továbbfejlesztett szoftvereket kínál, amelyek növelik az automatizációt, javítják a kibertámadásokkal szembeni ellenállóságot és támogatják a publikus felhőszolgáltatásokat.

2022. május 16. 20:49

„Kiváló kutatási infrastruktúra” címet kapott a JKK

Egyre meghatározóbb szerepet tölt be az autonóm közlekedési rendszerek és az elektromobilitás kutatásában a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja, amit nemzetközi színvonalú laborháttér, tesztpálya és berendezések segítenek Győrben és a zalaegerszegi ZalaZONE Parkban. Ezt ismerte el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a „Kiváló kutatási infrastruktúra” adományozásával.

2022. május 16. 19:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24