Megjelent a FireFox 4 RC verziója

Erőss Csaba, 2011. március 11. 10:38

A végső változattal megegyező verziót adott ki a Mozilla a Firefox 4-hez. Az új böngésző számos funkcióval bővült, a némiképp megváltozott külcsín mellett a motorháztető alatt is sok újdonsággal várja az internetezőket.

A sokáig fejlesztett, először novemberre ígért új Firefox hivatalos megjelenésére még kell várnunk pár hetet, de a türelmetlenek már letölthetik a Release Candidate verziót, mely nevéből adódóan elméletileg teljesen megegyezik a végső 4.0-ás. Nézzük milyen meglepetéseket tartogat a friss verzió.

 

Külcsín

Az egyik legnagyobb változás, hogy a fülek hivatalosan is felköltöztek az URL mező fölé, így az effektív böngészési felület tovább nőtt. Emellett ezek a tab-ok új funkciót is kaptak, az App Tabs-nak hála a kedvelt oldalainkat fix megjelenésűvé tehetjük, így mikor elindul a böngésző, akkor azonnal betöltőnek. Ennek köszönhetően a levelezésünk, a közösségi oldalak mindig elérhetőek, és ráadásul még sok helyet sem foglalnak el a felső sávból, ugyanis csak a fav ikonjuk látszik.

A füleket érintő változás, melyet elsősorban a sok tab-al dolgozók fognak örömmel fogadni, hogy a Ctrl+Shift+E billentyűkombinációval előhívható Lapcsoportok kezelőfelületen könnyen tudják menedzselni a már meglévő tabjaikat, akár csoportokba is rendezhetik őket.

A Windowsban szokásos, de a böngészőkből kikopó menüsávot, már itt sem találjuk meg, helyette a Firefox Button gondoskodik arról, hogy onnan intézhessük a beállításainkat. Aki a régi elrendezést szereti, az az Alt gomb megnyomásával előhívhatja a hagyományos menüsort is.

Ezzel összefüggő új funkció a Firefox Sync, melyet beállítva különböző eszközökön (akár mobilon is!) használt Firefox böngészőink között tudjuk szinkronizálni a beállításainkat, jelszavainkat, könyvjelzőinket, előzményeinket vagy akár megnyitott füleinket is. Az új funkciónak hála, ha különböző számítógépek között is mozgunk, mindig ugyanaz a böngésző fogad minket.

 

Belbecs

A Firefox egyik legnagyobb versenyelőnyének számító kiegészítők  is kaptak egy ráncfelvarrást, melynek az egyik látható jele, hogy egy sokkal jobban kezelhető felületen menedzselhetőek. A kiegészítők, kiterjesztések, megjelenések, bővítmények a füles, grafikus megjelenésnek hála sokkal kezelhetőek, mint a korábbi változatokban.

Természetesen a sebesség is jelentősen javult, ráadásul a memóriát sem eszi annyira a Firefox, mint a régebbi verziókban. A gyorsulás egyik oka az új jagerMonkey javaScript motor, összességében az indulási idő, a grafikus renderelés és így a böngészési sebesség gyorsulásáról beszélhetünk.

 

Motorháztető

A könnyen észrevehető módosítások mellett számos újítás is került a Firefox-ba, a már említett JavaScript módosítások mellett most már a weben megjelenő 3D-s tartalmakkal is könnyen elboldogul a böngésző, melyhez a számítógép grafikus kártyáját is képes használatba venni. 

Amit érdemes még megemlíteni az a HTML5 -, illetve a  Windows 7 multi-touch rendszerét támogató megoldás.

Akit érdekel a jelen és a jövő meghatározó böngészője, az a letoltes.com oldalról (is) letöltheti

===

(Aki egyszerre több böngészőt is szeret a gépére telepíteni, annak felhívjuk a figyelmét, hogy a Chrome-nak is nemrégiben került fel a legújabb - immár 10-es - verziója a letoltes.com-ra, bár akinek van a gépén régebbi, az feltehetőleg automatikusan frissül.)

Kulcsszavak: Chrome Firefox böngésző

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

2023. szeptember 27. 20:19

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Új Xiaomi AIoT eszközök a nemzetközi piacokon

A Xiaomi bemutatta legújabb csúcstechnológiás okoseszközeit, köztük a Xiaomi Watch 2 Pro okosórát és a Xiaomi Smart Band 8 okoskarkötőt. Az új eszközöket úgy tervezték, hogy könnyen összekapcsolhatók legyenek a nemrégiben bemutatott okostelefon-termékcsalád, a Xiaomi 13T készülékeivel. Az új, innovatív termékek az egészségi állapot és a sportteljesítmény folyamatos nyomonkövetésével, változatos kényelmi és hatékonyságnövelő szolgáltatásokkal épülnek be felhasználóik mindennapjaiba.

2023. szeptember 27. 15:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59